Bytteforholdet falder tilbage
Efter en kraftig stigning i 2019 har landbrugets bytteforhold – udviklingen i købspriser kontra salgspriser – nu slået bak, og denne udvikling ventes at fortsætte, primært på grund af gradvist faldende svinepriser og lidt lavere mælkepriser.
Mælk
På mælkemarkedet vurderer Seges, at der er udsigt til, at det lille aktuelle fald i bytteforholdet fortsætter på grund af lidt lavere mælkepriser og omtrent uændrede foderpriser.
- Den globale mælkeindvejning faldt i perioden november 2018 til årsskiftet 2019/20. Herefter er mælkeindvejningen begyndt at stige lidt igen, dog en begrænset stigning på omkring én procent på årsbasis. Sammenholdt med faldet i efterspørgslen som afledt effekt af coronakrisen, er der nu et større globalt overskud af mælk, som tynger priserne, lyder det i markedsvurderingen fra Seges.
- De europæiske priser på især smør og pulver er faldet, men også ostepriserne er faldet. De europæiske smørpriser ligger nu på det laveste niveau i fire år.
Udviklingen i mælkeprisen vil i de kommende måneder blandt andet være afhængig af udviklingen i cororakrisen. Indtil situationen normaliseres, kan der forventes en svagt faldende tendens i den danske afregningspris på mælk, vurderer Seges, der ikke forventer et større prisfald.
Svinekød
- Aktuelt er bytteforholdet faldet lidt, men under forbehold af svinepest forventes et fortsat højt - om end let faldende - niveau for bytteforholdet gennem 2020, lyder det i markedsvurderingen. Coronakrisen har skåret toppen af afregningen, men afrikansk svinepest forventes fortsat at være afgørende for niveauet for svineprisen, og Kinas og andre asiatiske landes store behov for import af grisekød vil støtte priserne »en rum tid endnu«.
- Genopretningen af den kinesiske svineproduktion ventes at finde sted gennem 2020 og 2021, og i takt hermed vil såvel de kinesiske priser som de globale og danske afregningspriser falde tilbage. Desuden er der i de kommende kvartaler udsigt til en stærkt øget priskonkurrence på verdensmarkedet fra billigt amerikansk grisekød, vurderer Seges, og tilføjer:
- I hvilken udstrækning prisfaldet vil føre til en »normalisering« af prisniveauet eller et endnu større fald, afhænger af den samlede globale produktion af grisekød. På grund af en global stigning i svineproduktionen i lande, som ikke er ramt af afrikansk svinepest, kan der forventes en periode med lavere priser, når den kinesiske produktion igen er intakt – formentlig efter 2021.
Oksekød
Trods faldende slagtninger må der ifølge Seges forventes et prispres resten af året.
Afgrøder
Under forudsætning af et »normalt« vækst- og høstår, ventes bytteforholdene ifølge Seges nogenlunde uændrede i 2020.