Markedsnoter: Danish Crown sætter tillæg ned

Danish Crown sætter mængdetillægget ned med 12,5 procent fra 1. oktober.

Ifølge selskabet sker det for at holde omkostningerne til mængdetillægtet på niveau.

Justeringen sker fladt i alle dele af trappen.

- Strukturudviklingen gør, at flere og flere andelshavere får mængdetillæg, og dermed hæves den samlede udgift til det. Bestyrelsen har evalueret udviklingen og vedtaget at foretage en reduktion på 12,5 procent i alle intervaller samt det maksimale tillæg, så den samlede udgift til tillægget holdes på et fast niveau, siger Nicolaj Nørgaard, der er daglig leder i Danish Crown Ejerservice.

Alle øvrige afregningsregler og tillæg holdes uændret.

Slagtesvinene stiger med 20 øre

Noteringen for slagtesvin stiger i næste uge med 20 øre, oplyser Danish Crown.

Søer og orner er uændret, mens økotillægget derimod falder med 20 øre.

Dermed får slagtesvineproducenterne nu 12,20 kroner pr. kg for slagtesvin, 8,90 for søer og 7,90 for orner.

Selvom vi er på vej ind i efterårets anden måned, så er der Indian Summer for efterspørgslen på dansk grisekød, skriver Danish Crown i sin markedskommentar.

- Jeg synes, stjernerne står rigtigt godt for salget af dansk grisekød. Den store efterspørgsel fra Kina gør, at vores relativt store frysekapacitet giver os et lille forspring i forhold til vores europæiske konkurrenter, hvilket samtidig løfter vores udgangspunkt for afsætningen på det europæiske marked, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

Uændret tysk slagtesvinenotering

Den tyske slagtesvinenotering i denne uge uændret 1,85 euro pr. kg (13,78 kroner). Det oplyser Danske Svineproducenter.

 - Situationen på det tyske slagtesvinemarked har ikke ændret sig. Som det er typisk for sæsonen, stiger udbuddet af slagteklare grise, men slagteriernes efterspørgsel er også stor. Summa summarum er slagtesvinenoteringen derfor uændret, skriver foreningen, og tilføjer:

- Statistisk set begynder slagtesvinenoteringerne i Europa at falde i slutningen af september måned. Det er derfor næppe en stor skuffelse, at slagtesvinenoteringerne ikke fortsætter med at stige.

- Den stigende efterspørgsel i Asien resulterer p.t. ikke i en prisstigning, men forhindrer alligevel et prisfald. Derudover er der mindre prispositive tendenser i markedet, som måske kan slå igennem i de kommende uger. På den anden side har den kinesiske hensigtserklæring, at Kina vil fritage amerikansk svinekød fra yderligere toldsatser, ikke haft en effekt på markedet endnu.

Stabile noteringer i Europa

Noteringerne på det europæiske slagtesvinemarked bevæger sig generelt videre i samme takt, og derfor ses der heller ingen ændringer i det europæiske prisfelt.

- Kun i Storbritannien stiger slagtesvinenoteringen. I Belgien afsættes levendeudbuddet ganske vist, men den manglende eksport til Kina, hvor de andre EU-lande eksporterer til, belaster branchen, skriver Danske Svineproducenter i nyhedsbrevet »Rundt i Europa«.

- Kinas gode efterspørgsel efter svinekød er fortsat den vigtigste faktor hvad angår det europæiske prisniveau for slagtesvin. I Kina bliver den manglende forsyning af svinekød tydeligere og tydeligere. Det hollandske slagteri Compaxo udvidede ifølge hollandske forlydender sidste lørdag slagtningerne med en dag for at kunne følge med den stigende efterspørgsel fra Kina, tilføjer foreningen.

Selvom Kina sløjfer tolden på blandt andet svinekødimporten fra USA, er det ifølge Danske Svineproducenter næppe nok til at dæmpe den generelle optimisme.

 

Læs også