Kan vi stole på Kina?
I går beskrev jeg den kritiske situation for majsproduktionen i Kina. Netop som rygterne om en større nedgang i den kinesiske majsproduktion ramte markedet, kom den kinesiske regering med en melding om, at rygterne ikke taler sandt. Men kan vi nu også stole på denne udmelding? Nej det kan vi ikke.

MATIF-hvede i euro pr. ton Til trods for at der umiddelbart er rigeligt med hvede på de globale lagre, så rykker hvedeprisen på MATIF-børsen kraftigt op i indeværende uge. Blandt andet i sympati med en prisstærk majs.
Når det kommer til Kinas udmeldinger om landets afgrødesituation, så har historien vist os, at Kina ikke altid fortæller omverdenen sandheden – tværtimod. Kina er verdens største importør af afgrøder, og derfor har Kina en interesse i at tale afgrødepriserne ned.
Det virker også til at være situationen med den seneste udmelding fra Kinas landbrugsministerium. Onsdag forlød det, at store kinesiske arealer med majs var blevet ødelagt efter flere uger med voldsomt stormvejr. Torsdag kom den kinesiske landbrugsminister så ud og meddelte, at rygterne om den kinesiske majs ikke talte sandt.
Derimod forventer det kinesiske landbrugsministerium, at landets majsproduktion i år vil blive bedre end majsproduktionen i 2019.
Denne udmelding skal dog tages med et gran salt. For samtidig med udmeldingen om en forventet fremgang i den kinesiske majsproduktion i 2020, så slog den ledende kinesiske majsfuture på Dalian Commodity Exchange ny historisk rekord med 2.595 yuan pr. ton. Det svarer rundt regnet til en pris på 385 dollar, pr. ton.
Aktive købere
Ud fra den betragtning, at prisen aldrig lyver og at markedet altid har ret, så står vi atter i en situation, hvor det kinesiske landbrugsministerium så at sige taler deres egen position.
Ydermere har Kina været særdeles aktive som importører af stort set alle former for afgrøder hen over 2020, især majs, hvilket bekræfter mig i min antagelse om, at vi ikke kan stole på udmeldingerne fra det kinesiske landbrugsministerium.
Alene i indeværende uge har Kina importeret 420.000 tons majs fra USA. Det betyder, at Kina indtil videre har købt samlet set 12 millioner tons amerikansk majs i 2020 frem til nu, hvilket slår alle tidligere rekorder for kinesisk import af amerikansk majs.
Bekymrer Kina
Tværtimod bekræfter den kinesiske udmelding mig i min antagelse om, at forsyningssituationen for majs er kraftigt nedadgående, og at kornpriserne derfor skal langt højere op, end tilfældet er i dag.
Det er netop dette scenarium, som bekymrer Kina.