bannerPos

Ny prognose: Smågrisepriser skal op i 570 kroner

Danske Svineproducenters nye prognose for smågrisepriserne.
04-12-2019 13:04
Smågrisepriserne skal op på 570 kroner i gennemsnit i andet kvartal 2020, før de falder igen, vurderer Danske Svineproducenter i en ny prisprognose.

Danske Svineproducenter forudser i en ny prognose, at puljenoteringen (SPF region 2/3) kommer op i 570 kroner i gennemsnit i andet kvartal 2020, før den falder igen. Det er en opjustering på 25 kroner i forhold til forventningerne i foreningens seneste prognose. 

Også den samlede gennemsnitspris for 2020 stiger ifølge prognosen. Forventningen var i sidste prognose et gennemsnit for året på 501 kroner. Nu er det 525 kroner.

Årsagen er den enorme efterspørgsel på svinekød fra Asien, der har forhindret den sædvanlige sæsonmæssige nedtur i Europa.

- På smågrisemarkedet førte den positive udvikling af den tyske slagtesvinenotering til, at det sæsonmæssige opsving startede meget tidligt i år. Efter det overraskende skarpe prisfald i juli måned har smågrisenoteringer stabiliseret sig og begyndte at stige igen allerede i slutningen af oktober måned. Det viser, hvor knappe smågrise er på det europæiske marked for tiden. Den seneste stigning i den tyske slagtesvinenotering sørger for endnu mere luft under vingerne for de europæiske smågrisenoteringer, lyder det i prognosen fra Danske Svineproducenter.

Stabilisering

- Man skal have i baghovedet, at den største del af den tyske grisekødproduktion fortsat skal afsættes i Tyskland. Det mest realistiske scenario er derfor, at den tyske slagtesvinenotering vil holde sig stabil eller give lidt efter i de kommende par måneder. På smågrisemarkedet er der statistisk set fortsat prispotentiale til mindre prisstigninger, men det er mere sandsynligt, at også smågrisenoteringerne vil stabilisere sig i den nærmeste fremtid, tilføjer foreningen.

Danske Svineproducenter vurderer dog, at det virker mere sandsynligt end usandsynligt, at ASF i 2020 vil ramme Tyskland. 

- Et udbrud i Tyskland ville ødelægge alle prognoser og gøre dem ubrugelige. Hvor meget ASF i Tyskland ville påvirke prisniveauet er umuligt at forudsige. 

Scenarier

- Hvis det er i tamsvinebestanden, er der en god chance for at isolere den pågældende bedrift (og område) og at udrydde sygdommen igen. Hvis ASF imidlertid udbryder i vildsvinebestanden – som er det mest realistiske scenario – er opgaven imidlertid noget vanskeligere, men dog til at løse, hvilket eksemplet i Tjekkiet viser. I begge tilfælde vil nogle eksportmarkeder automatisk lukke for al import af svinekød fra Tyskland. Med den nuværende markedssituation i baghovedet må man imidlertid ikke være for pessimistisk i forhold til, at handelspartnerne ikke vil finde en hurtig løsning, for eksempel i form af en regionalisering af Tyskland, det vil sige at kun bestemte områder/slagterier spærres for eksport.

Danske Svineproducenter vurderer, at hvis ASF kun kommer til de østlige tyske delstater, altså ikke til Tysklands kerneområde for svineproduktion i de nordvestlige delstater, er en prisudvikling ligesom i Belgien efter ASF-udbruddet ikke usandsynligt.

- Det vil sige, at prisen vil styrtdykke umiddelbart efter udbruddet, men stabilisere sig efter kort tid på cirka 30 procent under prisniveauet før udbruddet. Det afgørende spørgsmål i denne sammenhæng er ikke bare, hvordan eksportmarkederne vil reagere, men også hvordan den tyske forbruger vil reagere, lyder det i prognosen, der kan ses i sin fulde længde på www.danskesvineproducenter.dk.

mip

Få en plan B for generationsskiftet

Et generationsskifte involverer ofte mange familiemedlemmer, og det er ikke altid, at forventningerne er stemt helt af. Her kan et strategiforløb være løsningen, så der ligger en klar plan A for generationsskiftet – og gerne en plan B også, lyder det fra rådgivningschef.

Kameraovervågning af stalde i rivende udvikling

Jysk IT har specialiseret sig indenfor kameraovervågning af stalde. Både teknologi og efterspørgsel er i rivende udvikling – også inden for andre brancher end landbruget.

Hold fast i variable lån

Den danske rente kan sandsynligvis ryge endnu længere ned, så man skal holde fast i variable lån, lyder det fra Hans Fink, cheføkonom i Velas (tidligere LMO og Centrovice) og AgroMarkets.

Sætter fokus på malkeren

Med sin Parlour Performance Analyzer sætter SAC tal på, hvad der foregår i malkegraven. Det er blevet taget godt imod på bedrifterne både i Danmark og udlandet.

Vi elsker stadig sovs og kartofler

Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Parlamentarikere vil have indført bindende naturmål

Et flertal i Europa-Parlamentet har torsdag vedtaget, at EU bør gå foran og sikre, at 30 procent af EU’s territorium består af naturområder inden 2030. Forkert vej at gå, mener Venstres Asger Christensen.

Gør afgrøderne mere robuste med bio-stimulanter

- Planterne kan i nær fremtid stimuleres på en naturlig måde til at tiltrække mikroorganismer omkring deres rødder og blade, der gør planterne sunde og stærke, lød det på denne uges Plantekongres i Herning.

Nyt bæredygtigt foderprotein

På NutriFair offentliggjorde Danish Agro og proteinvirksomheden Unibio et nyt samarbejde omkring et bæredygtigt proteinprodukt, der måske kan blive et alternativ til eksisterende proteinkilder i dansk foderproduktion.
Side 1 af 1746 (34909 artikler)Prev1234567174417451746Next