bannerPos

Ny prognose: Smågrisepriser skal op i 570 kroner

Danske Svineproducenters nye prognose for smågrisepriserne.
04-12-2019 13:04

Smågrisepriserne skal op på 570 kroner i gennemsnit i andet kvartal 2020, før de falder igen, vurderer Danske Svineproducenter i en ny prisprognose.

Danske Svineproducenter forudser i en ny prognose, at puljenoteringen (SPF region 2/3) kommer op i 570 kroner i gennemsnit i andet kvartal 2020, før den falder igen. Det er en opjustering på 25 kroner i forhold til forventningerne i foreningens seneste prognose. 

Også den samlede gennemsnitspris for 2020 stiger ifølge prognosen. Forventningen var i sidste prognose et gennemsnit for året på 501 kroner. Nu er det 525 kroner.

Årsagen er den enorme efterspørgsel på svinekød fra Asien, der har forhindret den sædvanlige sæsonmæssige nedtur i Europa.

- På smågrisemarkedet førte den positive udvikling af den tyske slagtesvinenotering til, at det sæsonmæssige opsving startede meget tidligt i år. Efter det overraskende skarpe prisfald i juli måned har smågrisenoteringer stabiliseret sig og begyndte at stige igen allerede i slutningen af oktober måned. Det viser, hvor knappe smågrise er på det europæiske marked for tiden. Den seneste stigning i den tyske slagtesvinenotering sørger for endnu mere luft under vingerne for de europæiske smågrisenoteringer, lyder det i prognosen fra Danske Svineproducenter.

Stabilisering

- Man skal have i baghovedet, at den største del af den tyske grisekødproduktion fortsat skal afsættes i Tyskland. Det mest realistiske scenario er derfor, at den tyske slagtesvinenotering vil holde sig stabil eller give lidt efter i de kommende par måneder. På smågrisemarkedet er der statistisk set fortsat prispotentiale til mindre prisstigninger, men det er mere sandsynligt, at også smågrisenoteringerne vil stabilisere sig i den nærmeste fremtid, tilføjer foreningen.

Danske Svineproducenter vurderer dog, at det virker mere sandsynligt end usandsynligt, at ASF i 2020 vil ramme Tyskland. 

- Et udbrud i Tyskland ville ødelægge alle prognoser og gøre dem ubrugelige. Hvor meget ASF i Tyskland ville påvirke prisniveauet er umuligt at forudsige. 

Scenarier

- Hvis det er i tamsvinebestanden, er der en god chance for at isolere den pågældende bedrift (og område) og at udrydde sygdommen igen. Hvis ASF imidlertid udbryder i vildsvinebestanden – som er det mest realistiske scenario – er opgaven imidlertid noget vanskeligere, men dog til at løse, hvilket eksemplet i Tjekkiet viser. I begge tilfælde vil nogle eksportmarkeder automatisk lukke for al import af svinekød fra Tyskland. Med den nuværende markedssituation i baghovedet må man imidlertid ikke være for pessimistisk i forhold til, at handelspartnerne ikke vil finde en hurtig løsning, for eksempel i form af en regionalisering af Tyskland, det vil sige at kun bestemte områder/slagterier spærres for eksport.

Danske Svineproducenter vurderer, at hvis ASF kun kommer til de østlige tyske delstater, altså ikke til Tysklands kerneområde for svineproduktion i de nordvestlige delstater, er en prisudvikling ligesom i Belgien efter ASF-udbruddet ikke usandsynligt.

- Det vil sige, at prisen vil styrtdykke umiddelbart efter udbruddet, men stabilisere sig efter kort tid på cirka 30 procent under prisniveauet før udbruddet. Det afgørende spørgsmål i denne sammenhæng er ikke bare, hvordan eksportmarkederne vil reagere, men også hvordan den tyske forbruger vil reagere, lyder det i prognosen, der kan ses i sin fulde længde på www.danskesvineproducenter.dk.

mip

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next