Hvis det i fremtiden skal være muligt at få serviceret landbrugets maskiner, kræver det, at der står nye, unge klar til at tage over. Tryghed under uddannelsen og følelsen af at være en del af noget større er vejen frem, mener landbrugskoncernen Danish Agro.
En tidlig fremskrivning fra Dansk Arbejdsgiverforening peger på, at vi i 2028 kommer til at mangle 1.400 landbrugsmaskinmekanikere i Danmark.
Tryghed under uddannelsen og følelsen af at være en del af noget større er vejen frem til at tilknytte de unge i landbrugsbranchen, mener landbrugskoncernen Danish Agro, der derfor har iværksat flere tiltag for at tiltrække og tilknytte flere unge mennesker til landbrugsmaskinmekaniker-faget, herunder lancering af en specialiseret Claas-lærlingeuddannelse.
Netværksdag
Et andet af tiltagene er en netop afholdt netværksdag, hvor 40 maskinmekanikerlærlinge fra Danish Agro koncernens danske maskinforhandlere mødtes til en fælles dag på koncernens kursussted Danish Agro Academy i Vandel i Sydjylland.
- Vi ønsker for vores lærlinge, at de føler sig trygge i et miljø, hvor de kender deres lokale forretning, men samtidig oplever, at de er en del af noget større – såvel på tværs af de danske maskinforretninger som i sammenhæng af Danish Agro koncernen, fortæller Jens Skifter, koncerndirektør for Danish Agro Machinery.
Bakkes op af de unge
Der var blandt de deltagende generelt bred enighed om værdien af en fælles netværksdag, som bød på både faglige oplæg, tid til videndeling og sluttede med gokart og grillmad.
- Det var rigtig fint at samles alle lærlinge på tværs og få indblik i hinanden, og hvem vi er. Det var også interessant at blive klogere på både vores historie, ambitioner og det, vi er en del af, plus de muligheder det medfører, siger Kristian Nannerup, Maskinmekanikerlærling hos Vinderup Maskiner.
Udviklingsmuligheder
Blandt netværksdagens oplæg var fortællinger om den enkelte lærlings udviklingsmuligheder og mulighederne for udstationering og udlandsophold, hvor håbet er, at de unge finder det motiverende at forfølge en karriere i landbrugsbranchen. Samtidig hersker en bevidsthed om, at opgaven ikke er løst her.
- Kompetencer udvikles ikke over natten, men over tid, og vi skal som landbrugskoncern og arbejdsgiver kunne tilbyde et kontinuerligt forløb for de unge lærlinge, så motivationen hos den enkelte forbliver i top, og samarbejdet med kollegerne fungerer optimalt. Det, tror vi, er vejen frem til at skabe fremtidens landbrugsmaskinmekanikere, og derved fortsat kunne levere den bedste service til vores kunder i landbruget, slutter Jens Skifter.