Længe ventet arbejdsbredde
Hos Staby-Rønbjerg Maskinstation glæder man sig over at have fået muligheden for at arbejde i otte meters bredde som testkørere af Gømas nye gyllenedfældere.
Tilbage i marts måned fik Staby-Rønbjerg Maskinstation æren af at være blandt de første til at prøvekøre Gømas nye liftophængte discnedfælder til gylle, GD800. Midt i april var det så tid til at sætte den nye tandnedfælder fra samme producent i jorden, GT800.
Den store nyhed ved de to modeller er arbejdsbredden, der – som navnet antyder – er på otte meter. Hidtil har det kun været muligt at få liftophængte nedfældere med en arbejdsbredde op til 7,5 meter.
- Det er rigtig fint, at vi nu har fået en større arbejdsbredde, som vi har efterspurgt et stykke tid. Udfordringen har været at få lavet midtersektionen, så man har kunnet klappe sammen til tilladt transportbredde uden samtidig at rage alt for højt op i luften, fortæller den ene af maskinstationens ejere Rune Lund.
Den ekstra halve meter er fundet ved at skær og valse i midtersektioner bliver hævet op, når nedfælderen bliver foldet sammen. Det giver ekstra frihøjde, som betyder, at transporthøjden kan holdes under fire meter.
- Det giver bestemt noget ekstra kapacitet, at vi har fået en halv meter mere. Vi kører jo stadig med samme fart. Men det kræver selvfølgelig også at vi får vippet nogle kubikmeter af for at holde timelønnen med den nye nedfælder, konstaterer Rune Lund.
Planen er, at der i år bliver testet 10 sæt af de nye nedfældere, inden de næste år bliver klar til levering.
Ikke nervøs
Selvom der er tale om helt nye modeller, har Rune Lund på intet tidspunkt været nervøs for at være »prøveklud«.
- Hvem skulle kunne bygge en nedfælder, hvis ikke Gøma skulle kunne? Og så ved vi bare, at der ikke er langt fra tanke til handling, hvis der opstår problemer. Så rykker de hurtigt ud og sørger for, at tingene virker igen, siger maskinstationsindehaveren, der dog ikke har haft brug for mange udrykninger fra Gøma i denne omgang.
- Det kører bare. I forhold til discnedfælderen har der været lidt i forhold til slangeføringen fra fordeleren, men det er jeg ikke i tvivl om, at der nok skal komme styr på. Og tandnedfælderen har bare kørt uden det mindste problem indtil videre, fortæller han.
Nemt forår
Mens det nye grej har levet op til forventningerne, glæder Rune Lund sig over starten på den ottende sæson, han sammen med Torben Nørgaard står i spidsen for Staby-Rønbjerg Maskinstation.
- Indtil nu synes jeg, det har været et nemt forår, hvor vi har kunnet sprede opgaverne godt ud. Der har ikke været den store udsigt til vand, så hvis vi ikke har haft mulighed for at komme i dag, har vi de fleste gange kunnet klare det i morgen. Samtidig har markerne været fornuftige at køre på, så vi har ikke haft brug for spillet til at trække fri særlig mange gange, fortæller Rune Lund, der godt har kunnet følge med efterspørgslen, selvom han i år har en gyllevogn mindre at sende i marken i forhold til sidste år.
- Der var nogle af vores folk, der syntes, at de kørte for lidt, så vi tog konsekvensen og gik fra fem til fire gyllevogne i Rønbjerg, mens vi i Staby-afdelingen fortsatte med tre. Og selvom vi faktisk har fået mere gyllekørsel ind i år, har det ikke været noget problem at nå det hele fordi det netop har været et forår, hvor vi har kunnet strække tingene. Selvfølgelig er det blevet til nogle lange dage, men vi har ikke kørt i døgndrift, fortæller han.
Makker med det meste
Sammen med makkeren Torben Nørgaard råder Rune Lund over 10 medarbejdere i Rønbjerg-afdelingen (der faktisk ligger i Kjelbjerg), syv i Staby samt fem chauffører, som også har base i Rønbjerg.
Med to afdelinger, der ligger 60 kilometer fra hinanden – Staby vest for Ulfborg og Kjeldbjerg syd for Skive, cirka 30 kilometer på hver sin side af Holstebro – dækker Staby-Rønbjerg et stort areal.
- Vi kører ud i cirka 30 kilometers radius fra begge afdelinger, og der er efterhånden ikke mange ting, vi ikke makker med. Det er dog stadig gyllekørsel, grovfoder, høst og halmpresning, der fylder mest i forretningen, fortæller Rune Lund.
Overtog to maskinstationer
Makkerparret var i sin tid begge ansat ved Rønbjerg Maskinstation, inden de i 2014 slog sig sammen som selvstændige.
De havde først undersøgt mulighederne for at overtage Rønbjerg Maskinstation, hvor ejerne dog endnu ikke følte sig helt klar til at trække sig tilbage, så i stedet kiggede de længere mod vest og overtog Staby Maskinstation vest for Ulfborg. Da muligheden kort efter bød sig for at overtage Rønbjerg Maskinstation fra deres tidligere arbejdsgiver, slog de til, og var altså pludselig ejere af to maskinstationer.
Siden er hovedsædet flyttet fra Rønbjerg til Kjeldbjerg.
- Det var en god beslutning, vi tog dengang. Kjeldbjerg ligger lidt mere midt i det område, vi dækker, og passer godt i forhold til afdelingen i Staby og den arbejdsradius vi har i forhold til de to afdelinger, fortæller Rune Lund.
- Det er rigtig fint, at vi nu har fået en større arbejdsbredde, som vi har efterspurgt et stykke tid.
Rune Lund, Staby-Rønbjerg Maskinstation