Morsø Traktormuseum: Historieformidling modtager sølvmedalje

Han kan ikke lade være, Hans Søndergaard Larsen. Han brænder for traktorer og historie, og kombinerer det som levende historieformidler blandt sine 130 traktorer fordelt på 80 mærker på Morsø Traktormuseum. Nu modtager han og familien Det Kongelige danske Landhusholdningsselskabs store sølvmedalje.

Hans Søndergaard Larsen og hans familie modtager Det Kongelige danske Landhusholdningsselskabs store sølvmedalje fredag den 10. september for sit virke indenfor det landbrugsfaglige arbejde, sit engagement og bidraget til det danske landbrugs fremme, som han har skabt gennem sit traktormuseum og formidlingsevne. Fotos: Tenna Bang Hans Søndergaard Larsen har en samling af alle danskproducerede mærker. Trinløs transmission er ikke nogen ny ting. Det blev opfundet i 1911 af Heider. En historie som Hans nyder at fortælle. Det startede med denne Normag. I dag er der 130 traktorer fordelt på 80 forskellige mærker. Der er en beskrivelse af hver enkelt traktor plus en planche ovenover som fortæller traktorens tilknytning til historien. Udstillingen er del i forskellige temaer, som blandt andet her, hvor temaet er Marshallplanen. Langt de fleste traktorer står på jern hjul. Den ældste er en Heider fra 1917 og den yngste er fra Fiat fra 1960. Der er også tema om 2. Verdenskrig.

Det er meget mere end de 130 traktorer, fordelt på 80 mærker, på Morsø Traktormuseum, som gør, at Anne Mary og Hans Søndergaard Larsen på fredag den 10. september får overrakt Det Kongelige danske Landhusholdningsselskabs store sølvmedalje.

Indstillingen kommer fra Landboforeningen Fjordland. Og her ser næstformand i foreningen, Lars Kristensen, familiens indsats som helt særlig.

- Hans modtager denne hæderlige og flotte medalje for sit særligt fortjenstfuldt virke indenfor det landbrugsfaglige arbejde, sit engagement og dermed bidraget til det danske landbrugs fremme, fortæller Lars Kristensen.

Stor hæderbevisning

Den Store Sølvmedalje hører til en af Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab og landbrugets helt store hædersbevisninger, der kun uddeles i helt særlige tilfælde til personer, der på en innovativ måde har bidraget til det danske landbrugs fremme. Den store sølvmedalje er en ganske særlig anerkendelse, som i årenes løb kun er blevet tildelt ganske få.

Unik traktorsamling og formidlingsevne

Ude mellem sine gamle traktorer i de syv haller går Hans Søndergaard Larsen. Han er stolt, meget stolt, for det betyder virkelig noget, at medaljen ikke alene er tilfaldet ham fordi, han har en stor samling traktorer, men i høj grad også for den formidlingsevne som han har, og hele den oplevelse han giver videre til de op imod 3.000 besøgende, som hvert år lægger vejen forbi Morsø Traktormuseum.

Museet er foruden en unik samling af gamle traktorer også et stykke danmarkshistorie med en klar retning.

- Alle kan jo have en samling af veterantraktorer i laden, slå dørene op og kalde det et museum, men her er det i høj grad formidlingen og historien, som gør det til noget særligt. Derfor bliver jeg også ekstra glad, når jeg har haft besøg af en bus og det især er kvinderne, der er begejstret, så ved jeg, at det her er det helt rigtige, siger Hans Søndergaard Larsen, som var med til at starte Dansk Veteran Traktor Klub og Motor- og Traktorklubben Jylland og har siddet i bestyrelserne flere gange.

Komplet samling af danskproducerede traktorer

Museet på Mors er opdelt i forskellige temaer, som blandt andet omfatter danskproducerede traktorer, tyskproducerede traktorer og Marshallhjælpen, med en fortælling om hvorfor de danske landmænd skulle betale penge for en traktor, når Marshallhjælpen var en gave, økonomiske midler, som europæiske lande kunne omsætte til varer og tjenesteydelser.

Der er også temaer om gasgeneratortraktor, plantagetraktorer og om 2. Verdenskrig med tilhørende rationeringsmærker fra både 1.- 2. og sågar 3. verdenskrig. Og til hvert tema hører flere traktorer.

Det er en unik samling, der står ved Anne Mary og Hans med traktorer fra både Øst- og Vest Tyskland, Polen Tjekkiet, Norge, Sverige, Finland, Holland, Belgien, Tyskland, Frankrig, Canada og USA.

Hans Søndergaard Larsen kan, som den eneste i Danmark, vise et traktoreksemplar af alle de traktormærker, som er produceret i Danmark, men en særlig forkærlighed for Danhorse, som han selv skrev en bog om, der udkom i 2014. Rækken huser blandt andet også Garson, Acam, Saxon og Bukh.

Forud for sin tid

Mens den ældste traktor på de 1.400 kvadratmeter på Mors er fra 1917 er den nyeste fra 1960.

- Det er helt bevidst. I 1960 var traktoren opfundet, de kørte på diesel, cylindrene sad på række og så videre. Siden er der ikke sket nogen tekniske ændringer, forklarer Hans Søndergaard Larsen.

Han kan også kun grine af, da man for år tilbage kom frem og præsenterede traktorer med trinløs transmission som noget fuldstændig nyt.

- Der er trinsløs transmission på den Heider derhenne og den er fra 1917, griner Hans Søndergaard Larsen med en fortælling om, at trinløs transmission blev udviklet helt tilbage i 1911 og at man måske dengang bare var for langt foran sin tid.

På Heideren, model 12-20, som er den ældste traktor på museet, fungerer den trinløse transmission ved at kraften overføres gennem motorens svinghjul. Der sidder en langsgående skive på traktorens side, som trykkes ind mod svinghjulet, når traktoren skal køre.

- Hastigheden ændres ved, at man altså trækker hele motoren med køler baglæns på de der skinner. Så trykker svinghjulet tættere på centrum af sideskiven og traktoren kører hurtigere, forklarer Hans Søndergaard Larsen, om hans anden traktor i samlingen, som han fandt i Frederikshavn.

Hele familien er med

Hans Søndergaard Larsen er ikke alene om hverken arbejdet eller sin passion for traktorer og historie. Hele familien, som foruden Anne Mary også tæller børnene Torben og Jette og nu også svigerbørn og børnebørn. Familien har altid været med og i dag er blandt andet Torben en væsentlig del af, hvad museet skal rumme.

Der er nemlig ingen fyld-traktorer, som blot står der for at fylde en plads ud. Alle traktorer har en betydning for historien.

- Ellers har vi dem ikke, konstaterer Hans Søndergaard Larsen, som med årene er blevet mere konsekvent i hvilke traktorer, der skal have en plads og hvilke der ikke skal.

Foruden at der er åbent et par måneder hver sommer, og ellers efter aftale, har familien også inviteret til et hav af arrangementer gennem årene. Arrangementer hvor der let kommer 1.500 mennesker til en høst-weekend.

Det var også Hans Søndergaard Larsen, der stod bag samlingen af 114 grå Fergusoner i 1996, som skulle pløje samtidig i anledning af traktorens 50 års jubilæum. En begivenhed, som blev optaget i Guinness’ Rekordbog.

- Historierne gik på, at der var totalt udsolgt af grå Ferguson-maling dengang, griner han.

Læs også