Trioen bag auktionen over konkursboet fra Hjallerup Maskinforretning har lagt et tocifret millionbeløb, inden maskinerne er kommet under hammeren og kan bydes på frem til 30. juni. Nu forventer de en god handel for både sig selv og de mange bydere.
Maskiner for 15-20 millioner kroner, reservedele for 6-7 millioner og tre butikker med hundemad, rideudstyr, legetøjstraktorer og meget mere til en detailhandelspris et sted imellem 20 og 25 millioner kroner.
Det er ikke småpenge, de tre partnere Karsten Madsen, Brian Sørensen og Svend Bonde har investeret i konkursboet efter Hjallerup Maskinforretning. »Et tocifret millionbeløb« er dog det nærmeste, de kommer på at afsløre købsprisen for konkursboet.
Nu sætter de maskinerne til salg via Karsten Madsens firma, KJ Auktion, hvor der kan bydes frem til 30. juni. I skrivende stund er der 248 numre i kataloget.
- Man kan sige, at vi seriøst har lagt vores labber på kogepladen. Det er mange penge – banken spurgte da også, om jeg nu var sikker på, at jeg havde brug for så mange maskiner, griner Brian Sørensen, der normalt får sin tid til at gå med de 4.000 søer og 1.500 hektar hjemme på ejendommen mellem Hjallerup og Dronninglund i Vendsyssel.
- Men hvis vi er dygtige nok, burde det også blive en god forretning. For der er meget godt grej og masser af kvalitetsmaskiner. Man skal tænke på, at det er udstyr, som Hjallerup Maskinforretning ville have ydet garanti på, hvis de var kørt videre, siger han.
Snorlige
Karsten Madsen, der har drevet KJ Auktion siden 2009 og har været i branchen siden 1993, nikker, når Brian Sørensen nævner det »gode grej«. Gennem årene har han nemlig sat konkursboer fra både maskinforretninger og maskinstationer på auktion.
- Og der er stor forskel på at stå med en maskinforretning som her, hvor alt står snorlige, fordi det er maskiner, der også skulle sælges videre før konkursen, og en maskinstation, hvor man er begyndt at slække på tingene, når det begynder at gå ned ad bakke, og egentlig bare går efter at slide det hele ned, siger Karsten Madsen, der øjner gode handler for både ham selv og køberne på auktionen.
- Det er altid svært at spå om auktioner, men vi skulle gerne lande på en pris et sted imellem det, forhandlerne normalt får maskinerne hjem til, og hvad, slutbrugeren normalt kommer af med. Så det er slutbrugerne, vi skal ud og finde, konstaterer han.
Butiksvarer og reservedele
Varerne i butikken i Hjallerup kan købes med 30 procents rabat, når der den 26. og 27. juni er synsdage i Hjallerup, mens man 19.-20. juni holder sidste salgsdag i Støvring-afdelingen – også med 30 procents rabat. I Hjørring-afdelingen regner man med at holde faste åbningstider i juli måned – formentlig mandag til onsdag, hver uge.
Det store reservedelslager har man dog endnu ikke helt regnet ud, hvordan man får afsat.
- Vi går med nogle tanker om at sælge til interesserede maskinhandlere med en eller anden form for rabat, for det er ikke noget, den enkelte landmand vil have interesse i. Det kan også være, at vi er heldige at finde en, der er interesseret i hele lageret til at sælge ud af, fortæller Karsten Madsen.
Mulighed for forhandlet salg
Udover at byde på maskiner på traditionel auktionsvis, er der også mulighed for føje nyt til maskinparken via et forhandlet salg – altså, en aftale med sælger om en fast pris, så man undgår en nervepirrende budrunde.
- Igen er det svært at spå om, men jeg kunne forestille mig, at omkring 20 procent af maskinerne bliver solgt som forhandlet salg. Det er en måde, man kan sikre sig en god pris og undgå usikkerheden ved, at der kan blive budt over i auktionens sidste timer, lyder det fra Karsten Madsen, der forventer at den tidligere Hjallerup-maskinpark bliver fordelt over hele landet, mens flere maskiner også vil ryge til udlandet.
- Vi har mange kunder i udlandet, og de seneste år har der især store østeuropæiske landbrug lagt bud ind på en del gode landbrugsmaskiner, fortæller den erfarne auktions-mand, der lige nu har omkring 78.000 kunder i systemet og dagligt føjer nye til.
Fordel at være alene
At trioen bag auktionen har valgt at købe effekterne fra konkursboet i stedet for blot at sælge videre for kuratellet, er de seneste år blevet en ganske almindelig praksis for Karsten Madsen.
- Advokaterne har fundet ud af, at det ofte er en bedre forretning uden så mange usikkerheder at lave et samlet salg i stedet for at sælge de enkelte maskiner selv. Derfor foregår omkring 25 af vores auktioner på den her måde, hvor vi først køber op og derefter sælger videre, fortæller Karsten Madsen, der glæder sig over forløbet op til denne auktion og samarbejdet med Advokatfirmaet Børge Nielsen og Kammeradvokaten, som har stået bag salget af konkursboet.
- Det er gået rigtig stærkt, og der er ingen, der har forsøgt at skumme fløden ved at trække tingene i langdrag. Derfor skal der lyde en stor ros til advokaterne, lyder det fra Karsten Madsen, der med butiksvarerne og reservedelslageret har kastet sig over lidt mere uvante opgave, selvom de ikke er helt nye for ham.
- Det kræver ressourcer at få folk ind og stå for butikkerne, men her på hovedafdelingen i Hjallerup betyder det rigtig meget, at vi har overtaget det hele og undgår at skulle koordinere og samarbejde med andre. Nu kan vi selv bestemme, hvordan vi vil gøre tingene. Det er en kæmpe fordel rent logistisk, konkluderer han.
Populære legetøjsmaskiner
Mens Karsten Madsen og kompagni har lokaler i Hjallerup frem til november måned, skal man være ude af butikken i Støvring 30. juni og har lejet sig ind i Hjørring frem til august. Adresserne i Støvring og Hjørring deler man lige nu med Brødrene Thorsen, som råder over værkstederne efter at have overtaget salget af Massey Ferguson i Nordjylland efter Hjallerup Maskinforretning.
Og selvom butikkerne måske kræver flere ressourcer end auktionen, er man allerede kommet godt i gang, fortæller Brian Sørensen.
- Vi har haft en salgsdag i Støvring, og der var altså en 300 meter lang kø uden for butikken, hvor vi selvfølgelig måtte holde os til corona-reglerne og ikke lukke for mange ind ad gangen. Men det var kun glade mennesker, også selvom et konkurssalg altid er på en trist baggrund, fortæller landmanden, der blandt andet kunne se legetøjsmaskinerne som en af de helt store sællerter.