Nordjysk sprøjteprincip populært i udlandet

Den Nordjyske Danfoil-sprøjte kan med sit særlige princip både sikre høj virkningsgrad af kemikalierne og præstere en væsentlig højere kapacitet end tilsvarende konventionelle sprøjter, lyder det fra virksomheden bag.

Den danske sprøjteproducent Danfoil fra Aalborg-området, har med sit helt unikke sprøjteprincip været på markedet i årtier. Både herhjemme og i udlandet har det særlige danske sprøjteprincip været anerkendt af kunder, der igen og igen vælger netop en Danfoil-sprøjte.

- Jeg har netop talt med en kunde i Tyskland, der har regnet på sit kemikalie- og tidsforbrug i forbindelse med sin Danfoil-sprøjte. Han hævder, at sprøjtens pris er tjent hjem igen på tre til fire år, alene på kemikaliebesparelser og tidsforbrug i forhold til en konventionel sprøjte, forklarer area sales manager hos Danfoil, Michael Stærmose Larsen.

Mens udviklingen hos de fleste konventionelle producenter af marksprøjter er gået mod større væskemængder og deraf følgende store tanke for at opnå en rimelig kapacitet i marken, har Danfoil fastholdt sit princip om små væskemængder uden at gå på kompromis med dråbeafsætningen på planterne.

Sparer transport af vand

- Vi kan sprøjte en hel dag med 3.000 liter vand, der rækker til 100 hektar. Her ser vi, hvordan en større konventionel sprøjte måske må køre tre gange med 5.000 til 6.000 liter vand pr. gang for at behandle det samme areal. Alene transporttiden med de store vandmængder kan reduceres med en tredjedel til tre fjerdedele tid, og det er virkelig noget, der betyder noget, fortæller Michael Stærmose Larsen.

I modsætning til både konventionelle sprøjter og luftassisterede sprøjter har Danfoil sine egne dyser og et særligt sprøjteprincip, der målrettet sender en luftstrøm med dråbestørrelser tilpassede sprøjteopgaven ned i plantemassen.

- Der er ikke væsentlige forskel på afdriften, der som bekendt er langt mere afhængig af vindforholdene, som vi alle er underlagt. Med den retningsbestemte luftstrøm afsættes de små dråber som følge af den turbulens, der skabes nede i afgrøden, på begge sider af planternes blade og stængler.

Godkendt med afdriftsreduktion

Danfoils dyse, Eurofoil, er godkendt efter samme kriterier for afdriftsreduktion som de mange konventionelle dysetyper. I tabellen er Danfoils Eurofoil-dyser godkendte til såvel 75 procents som 90 procents afdriftsreduktion med lufttryk på henholdsvis 5,0 og 4,0 millibar. I begge tilfælde med vandmængder ned til 50 liter pr. hektar.

- Dels betyder den mindre vandmængde større kapacitet og dermed kan landmanden nå betydelig større areal under de ideelle sprøjteforhold i forhold til vind og temperatur. Dels hører vi fra kunderne, at der kan spares kemikalier fordi der er en bedre dækning af plantemassen som følge af små dråber.

Michael Stærmose Larsen kan ikke direkte referere til forsøg, der afslører, hvilken betydning mindre afdryp på jorden har for uhensigtsmæssig nedsivning af kemi til jordvæsken.

- Men det er jo klart, at low drift dyser med store dråber nemmere kan dryppe af på jorden end de små dråber, der afsættes og bliver hængende på planten. Den øgede effekt af sprøjtemidlet og dermed lavere dosering, vores kunder ofte anvender ved for eksempel svampesprøjtning, må kunne begrundes i den bedre dækning af bladmassen.

Betydelig eksport

Danfoil afsætter godt halvdelen af sin årlige produktion af sprøjter til udlandet. Især til Østeuropa, hvor de færre fyldninger og store økonomiske besparelser er efterspurgt.

På fabrikken i Svendstrup lidt syd for Aalborg producerer Danfoil såvel liftsprøjter, trailersprøjter som selvkørende sprøjter med op til 36 meter bombredde.

Læs også