Formanden for Landboforeningen Midtjylland oplever stor vilje til dialog og til at finde løsninger om frivillige BNBO-aftaler. Derfor ærgrer han sig over miljøministerens opfordring til kommunerne om at tage skrappere midler i brug.
Landboforeningen Midtjylland er i fuld gang med at skabe rammerne for de frivillige BNBO-aftaler. Foreningen har stået i spidsen for at holde møder med kommuner og vandværker i både Silkeborg og Viborg, og den 5. oktober er der medlemsmøde for de godt 80 medlemmer, som har BNBO’er på deres jord.
- Vores opgave er at klæde de berørte landmænd på, så de kan forholde sig til den lovgivning, der er. Det er vigtigt, at landmændene kender de værktøjer og muligheder, de har, så de kan gå efter den løsning, der passer bedst til dem og deres situation, fortæller formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.
- Vi gør en stor indsats for, at de frivillige aftaler kan lykkes, men selvfølgelig støder vi på udfordringer undervejs. Det er en del af processen. Jeg oplever, at viljen er der til at gå i dialog og til at finde løsninger, og derfor piner det mig, at miljøministeren så tidligt i forløbet kommer med en så voldsom udmelding og opfordrer kommunerne til at tage skrappere midler i brug. Det er ærgerligt og ikke befordrende for at løse opgaven, understreger han med henvisning til, at miljøminister Lea Wermelin for nylig i en skriftlig kommentar til Altinget omkring BNBO-aftalerne svarede følgende:
- Kommunerne kan godt vælge at give påbud til landmændene om ikke at sprøjte, hvis det ikke er muligt at komme igennem med frivillige aftaler. Det her handler om at beskytte vores alle sammens drikkevand, og hvis ikke det kan ske ad frivillig vej, så kan kommunerne gå hårdere til værks.
Finder løsninger
Ifølge Frede Lundgaard Madsen er der en lang række spørgsmål, landmanden skal tage stilling til, inden han kan indgå en frivillig aftale. Ønsker han at sælge jorden, ønsker han at omlægge den til økologisk drift, eller ønsker han at rejse skov på arealet - og hvilke konsekvenser får det på sigt?
- I vejledningen fra ministeriet står der, at landmændene skal have fuld erstatning, men spørgsmålet er, hvad fuld erstatning er? Det vil være individuelt fra landmand til landmand ud fra situationen og de arealer, der bliver berørt. Man kan ikke slå løsningen op i en tabel, og derfor tager processen tid, men jeg tror bestemt, at vi kan finde løsninger sammen. Det er selvfølgelig afgørende, at de berørte landmænd kompenseres og får en fair behandling, når der kommer restriktioner på deres jord, slutter Frede Lundgaard Madsen.
cc