Miljøskader kan true din virksomheds overlevelse

En miljøskadesag kan have uoprettelige konsekvenser for miljøet, dyrelivet og din virksomhed.

Der har ikke været tale om mange miljøskadesager i Danmark endnu, men når de sker, så har de ofte en økonomisk karakter, der kan gøre ondt på de fleste landbrug.

- Vi har ikke set så mange eksempler endnu, og det er jo rigtig godt, men vi ved også, at når de sker så er det altså omfangsrigt. Omkostningerne kan være meget høje – både for miljøet, men også for landmanden, vurderer markedschef i Alm. Brand Mads Vilhelmsen.

Miljøskadeloven har til formål at sikre, at den ansvarlige for en miljøskade forebygger og afhjælper skaden eller faren og betaler alle omkostninger hertil.

Det kan blandt andet betyde at den ansvarlige kan blive pålagt at foretage prøveudtagning, analyser og måling af stoffer med videre og andre undersøgelser, og det kan være en bekostelig affære.
- Er du for eksempel ansvarlig for et udslip af gødning, så kan du blive påbudt at skulle betale for analyser af flora og fauna, der skal bestemme, hvorvidt dyre- plantelivet er blevet påvirket, og det kan give et godt indhug i pengepungen.

Flere forsikrer sig mod miljøskader

- Forestil dig, at analyserne viser, at du har udryddet en dyreart i et bestemt område, og derefter skal betale for, at det hele bliver genoprettet. Tilsæt omkostninger ved driftsstop og advokatbistand. Det er jo ganske uoverskueligt for de fleste, siger Mads Vilhelmsen.

En stor portion af Alm. Brands kunder i det produktive landbrug er forsikret mod miljøskader, og selskabet tror på, at de resterende snart slutter sig til.

- Jeg tror flere har hørt om en sag, hvor konsekvenserne virker helt uoverskuelige og derfor vælger at være på den sikre side. Det lette råd er, at landmændene skal være påpasselige, men det er de jo i forvejen. Ingen ønsker at udrydde en dyreart eller skade det miljø, som de kærer for og er afhængige af. Vi taler altså om en skade, som er svær at gardere sig mod og som er håbløs, hvis den opstår, forklarer Vilhelmsen, der gør opmærksom på, at en miljøskade forældes senest 30 år efter den emission eller begivenhed, der førte til en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade.

 

Læs også