16 landmænd landet over bød for nylig velkommen til Åbent Minivådområde – et arrangement som gav interesserede et indblik i hele processen med et minivådområde og ikke mindst muligheden for at se, hvordan et færdigt resultat ser ud.

En af de landmænd, som havde valgt at fortælle mere om sit minivådområde, var Lars Nielsen fra Ørsted på Djursland. Han har på sin ejendom fået lavet et minivådområde på 7.000 kvadratmeter, der afvander et areal på 70 hektar. Projektet er blevet gravet i juli og august 2020 og er næsten fyldt op med vand.

Lars Nielsen fortalte om tilblivelsen og tankerne omkring placeringen af området, og blev bakket op af Rikke Skyum, som foruden at være chef for Land, miljø & erhverv i Djursland Landboforening, også er oplandskonsulent ved Team Midtjylland.

- Dette område var svært at dyrke, derfor placerede vi det her. Jeg har altid ønsket mig en sø, og det har jeg fået. Nu venter vi på, at det hele vokser op, og så bliver det næste at få etableret noget beplantning, lød det fra Lars Nielsen.

Ikke nok med, at Lars Nielsen nu fra stuehuset har kig til søen, så har han fået langt bedre marker, da de omkring 9.000 kubikmeter opgravet jord blandt andet er blevet brugt til at plane de omkringliggende marker.

Rikke Skyum har, ligesom landets andre oplandskonsulenter, fået rigtig meget erfaring omkring hele processen med tilblivelsen af et minivådområde, siden ordningen trådte i kraft for tre år siden. Derfor var der også en livlig dialog på rundturen omkring minivådområdet, hvor deltagerne både spurgte nysgerrigt og opklarende ind til processen.

- Der er rigtig mange muligheder og løsninger, når der skal laves et anlæg som dette. Det er fuldstændigt individuelt fra sted til sted, så er man interesseret i et område, er det vigtigt at tage fat i sin oplandskonsulent, så man sammen kan skabe det bedste resultat, lød det fra Rikke Skyum.

teba

Minivådområder

Frem mod 2021 skal landbruget og danske landmænd lave kollektive virkemidler i form af blandt andet minivådområder, skovrejsning og store vådområder. Samlet set skal disse virkemidler reducere udledning af kvælstof til vandmiljøet med 2.400 tons.

For at nå målet skal der laves et sted mellem 1.000 og 2.000 minivådområder, cirka 5.000 hektar ny skov og omkring 13.000 hektar vådområder.

Tiltagene er betalt af staten og EU.