Minister overværede minkopgravninger
Fødevareminister Rasmus Prehn ville ikke forholde sig til, om han som minister havde valgt at grave mink ned i to store grave i Jylland.

- Det er ikke nogen rar lugt, men jeg tror, at folk ved godt, at når man graver sådan noget materiale op, så vil der være en dunst, sagde fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Opgravningen af millioner af mink i de store minkgrave ved Nørre Felding nær Holstebro og i Kølvrå ved Karup begyndte for nylig, og det skete under større bevågenhed.
Foran et afspærret område måtte fødevareminister Rasmus Prehn (S) således igen stå på mål for den håndtering, som regeringen udstak for at bortskaffe de mange millioner mink, da Dakas forbrændingsanlæg ikke kunne klare presset fra lastbilerne tilbage i november sidste år.
Kritiske spørgsmål fra pressen var der mange af, og samtidig var der en lugt fra gravene. Den var dog ikke så slem, som blandt andet embedsmænd og ministeren havde frygtet.
Og det havde noget med fremgangsmetoden at gøre, fortalte indsatsleder hos Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø.
- Vi gør alt, hvad vi kan for at begrænse lugten. Vi må tage det løbende, hvis der kommer nogle udfordringer med det, og have respekt for det. De her tiltag med kun at grave et lag op ad gangen er netop noget af det, der er med til at begrænse lugtgener, fortalte han til Effektivt Landbrug.
Minister klar til dukkert
På trods af, at graven i Nørre Felding ved Holstebro ligger tæt ved den uofficielle badesø Boutrup Sø, meldte Rasmus Prehn sig klar til at tage en dukkert i søen til sommer.
- Jeg glæder mig til at komme i Boutrup Sø. Det er en sø, som borgerne bader i, og jeg er klar til at komme hertil og tage en dukkert, også fordi det handler om at signalere, at når Miljøstyrelsen siger, at der er styr på vandmiljøet, så har vi tillid til det. Jeg tør godt at bade i det, lød det fra fødevareministeren.
Rasmus Prehn erklærede sig enig med Kasper Klintø i, at lugtgenerne ikke var så slemme, som man kunne have frygtet.
- Det har jo en snert af toiletbesøg – noget i den stil – eller en stald eller sådan noget. Det er ikke nogen rar lugt, men jeg tror, at folk godt ved, at når man graver sådan noget materiale op, så vil der være en dunst, sagde ministeren.
Beklagede forløb
Han benyttede lejligheden til at beklage hele forløbet om minkgravene, ikke mindst over for borgerne i nærområderne.
- Det er jo en ekstraordinær situation, vi har været i. Der skete en voldsom nedgravning, uden at kommunikationen til borgere og byråd har været optimal, erkendte Rasmus Prehn.
Forløbet omkring aflivningen af minkene kom som bekendt til at koste daværende fødevareminister, Mogens Jensen, jobbet, men Rasmus Prehn ville ikke forholde sig til, om han havde håndteret hele sagen på samme måde som sin forgænger, selv med den viden om blandt andet miljøpåvirkninger, der siden er blevet tilgængelig.
- Man var i en situation, hvor man var virkelig presset. Der var store mængder mink med risiko for at sprede smitte. Det var man nødt til at håndtere, og man skulle træffe en beslutning, og på det tidspunkt vurderede fagfolk, at det var det rigtige at gøre.