Igen gang i minkudbetalinger
Fødevarestyrelsens mink-taskforce er igen kommet i gang med at udbetale penge til minkavlere. Samtidig fortsætter den politiske debat om en mulig fremtid for erhvervet i Danmark.
Mens Minkkommissionen for alvor er kommet i gang med at undersøge, hvordan det kunne gå til, at hele minkerhvervet de fakto blev lukket i starten af november 2020, er man efter en udbetalingspause igen kommet i gang med igen at udbetale statslige midler til de nu forhenværende minkavlere.
Det viser tal fra Fødevarestyrelsen. Efter at have betalt 1,78 milliarder kroner pr. 11. juni i år, var tempoet i udbetalingerne på det nærmeste gået helt i stå, men i løbet af de seneste par uger, har sagsbehandlerne, der er hyret ind af styrelsen for at varetage den store opgave, taget hul på nye udbetalingskategorier.
Tallene viser, at der nu er udbetalt 2,107 milliarder kroner til minkavlerne. På det seneste er man gået i gang med at udbetale kompensation til avlerne for eget arbejde i forbindelse med aflivningen af mink sidste år, for destruerede mink og skind, der blev frosset ned, samt den endelige skinderstatning. Her er der tale om et besløg på cirka 153 millioner kroner. I alt er der foretaget 3.323 udbetalinger til avlerne.
Fortsætter kampen for minkavl
Onsdag er der åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Her skal fødevareminister Rasmus Prehn redegøre for, hvorvidt man kan have minkavl i Danmark efter årsskiftet, og om hvorvidt alle forbud og restriktioner mod avl i Danmark helt skal bortfalde pr. 1. januar 2022.
Det er den konservative Per Larsen, hvis spørgsmål danner grundlag for samrådet, og det kommer i halen på, at fødevareministeren allerede har meldt ud, at han og regeringen vil forlænge det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark frem til 2023.
- Statens Serum Institut (SSI) vurderer stadig, at det at have mink i Danmark er forbundet med risiko for mennesker af ukendt størrelse. Og set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, som der har været i år, med et år ekstra, har Rasmus Prehn for nylig sagt i et interview med DR Nyheder.
Først endelig afgørelse i 2023?
Flere af regeringens støttepartier har kritiseret udmeldingen, da de helst ser et permanent forbud mod minkavl i Danmark, men tidligere har Rasmus Prehn meldt ud, at han som sådan ikke har noget imod minkavl, så længe det ikke truer folkesundheden.
Han tilføjer overfor DR, at det giver god mening at træffe en ny beslutning om en mulig fremtid for minkavl i 2023. Til den tid vil der ifølge ministeren være et mere kvalificeret grundlag at træffe en beslutning for en mulig fremtid for minkavl i Danmark.
Flere lande har permanent forbudt minkavl, men i Finland har landets minkavlerindustri i samarbejde med Helsinki Universitet udviklet en vaccine mod covid-19 for pelsdyr. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er man i Finland klar til at vaccinere en halv million mink i løbet af vinteren. Det er det første vaccinationsprogram af sin art i EU.
Landets minkfarme, der ikke har været ramt af coronavirus i 2021 er under streng overvågning, og kører under nedlukningslignende forhold, som da coronapandemien var værst i for eksempel Sydeuropa.