Repræsentanter for både Landbrug & Fødevarer samt Kopenhagen Fur var blandt de første, der hørte om Statens Serum Instituts undersøgelse af coronasmitte i mink, der viste mutationer i et møde med daværende direktør i SSI, Kåre Mølbak.
2. november 2020 fik daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels et opkald. Det var fra hans kollega i Statsministeriet, Barbara Bertelsen. Samtalen handlede om et møde, som daværende direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, havde haft med repræsentanter for Kopenhagen Fur og Landbrug & Fødevarer.
Samtalen kom i fokus, da Per Okkels torsdag afgav forklaring til Minkkommissionen. Ifølge Okkels var Bertelsen forundret over, hvad der havde foregået på mødet.
- Hvad sker der? jeg har fået at vide af en kommunikationschef, at der havde været et morgenmøde sammen med Kåre Mølbak, Kopenhagen Fur og Landbrug & Fødevarer, hvor der blev underholdt med 20 petriskåle, der havde vist den her cluster-5-mutation, der kunne være farlig for folkesundheden, forklarede Per Okkels under afhøringen.
- Hvad sker der?
Per Okkels tog derefter kontakt til Mølbak for at få en yderligere forklaring. Under afhøringen huskede Okkels sin samtale med Mølbak på følgende vis:
- Hvad sker der? Hvad har du underholdt med? Og er det rigtigt, så er det her jo dråben. Så sker det, vi var bange for, skulle ske, med manglende immunitet. Du må sige noget mere, sagde Okkels til Mølbak under samtalen.
Mølbak svarede, at han gerne ville sige mere, men ikke havde mulighed for det. Okkels taler også med afdelingsleder i SSI, Thyra Grove Krause, der bekræfter oplysningerne.
- Jeg spørger, om hun var klar over, hvad det her betyder. Jeg er forundret over, at jeg skal høre det ad bagvejen, sagde Okkels og uddyber:
- Jeg er ikke sikker på, at han ved, hvad det her afstedkommer. Jeg tror ikke, at man skal have en enkeltfags-HF i politisk analyse for ikke at vide, at der kommer til at ske noget efter den her undersøgelse.
Nedsat immunitet
Senere fik Per Okkels tilsendt undersøgelsen, der viste, at der var nedsat immunitet i 12 ud af 20 prøver, og han delte det herefter med Barbara Bertelsen.
Prøverne var som bekendt gamechangeren i forhold til den fremgangsmåde, myndighederne havde for at bekæmpe smittespredning af Covid-19 både i mink og i befolkningen. Men også hensynet til folkesundheden vejede tungt, forklarede Per Okkels.
Han refererede til den meget omtalte risikovurdering, der kom fra Statens Serum Institut den 3. november 2020.
- En fortsat minkavl under en igangværende Covid-19-epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge Covid-19 med vacciner, stod der at læse i risikovurderingen.
Sundhedsrisiko
Risikovurderingen var det afgørende, da Okkels talte med Magnus Heunicke forud for regeringens koordinationsmøde, hvor det blev bestemt at aflive alle mink i Danmark.
- Jeg talte med Magnus Heunicke flere gange de dage, også inden KU-mødet. Jeg vil tro, at risikovurderingen var fremme. Vi ser selvfølgelig på den, fordi det var den hårdeste risikovurdering, jeg havde set i 35 år. Jeg havde aldrig set noget lignende, sagde Per Okkels og fortsatte:
- Der var et reservoir, der udgjorde en sundhedsrisiko. Rent teoretisk kan vi se, at vi ikke kan stoppe det her. Magnus og jeg var fuldstændig enige om at lægge risikovurderingen frem. Cluster-5 var bare endnu en dråbe oveni den generelle sundhedsrisiko. En fortsættelse af minkavl under Covid-19 ville indeholde en betydelig risiko for sundheden.
Kritiserer fremlægning
Men da Mette Frederiksen på det meget omtalte pressemøde dagen efter meldte ud, at alle mink skulle slås ned, var Kåre Mølbak efter Per Okkels’ mening alt for afdæmpet i forhold til, hvad han så som situationens alvor.
- Vi havde et partiledermøde dagen før. Han er meget mere afdæmpet her, end han var på mødet dagen før. På et pressemøde skal man stå klarere i forhold til befolkningen. Han kunne have læst op fra risikovurderingen, og så var det det, sagde Okkels.
Han fik under pressemødet en sms fra Barbara Bertelsen med den korte tekst:
»FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os.« skrev departementschefen i Statsministeriet. Det fik Okkels til at skrive til Mølbak, også under det igangværende pressemøde, at han skulle vende tilbage til risikovurderingen.
- Kåre Mølbak starter på pressemødet med at sige noget meget teknisk, noget meget nørdet, som næsten ikke er til at forstå. Det, jeg skriver til ham, er, om han ikke kan sige på dansk, hvad det er, han står og siger til den danske befolkning, et helt erhverv og 100.000 i Nordjylland.
Manglede kendskab
Inden beslutningen om først at aflive mink i Nord- og Midtjylland den 1. oktober og senere aflivning af alle mink i Danmark den 4. november spredte smitten sig til minkfarme ned gennem Jylland.
Under afhøringen undrede Per Okkels sig over, at der ikke var blevet gjort mere for at få kendskab til, hvordan smitten kunne sprede sig.
- Det helt store problem var, at minkbesætningerne blev syge (med Covid-19, red.) hurtigere, end man kunne nå at aflive dem. Jeg forstod ikke, hvorfor der ikke blev gjort mere for at optrevle smittekæder, for eksempel hvis medarbejdere i branchen boede sammen, lød det fra Per Okkels.
- Det kunne jo risikere at koste samfundet mange millioner kroner. Men som jeg er orienteret, var det her en indsats, der blev prioriteret højt, for vi vidste ikke, hvordan smitten kom ind og ud af farmene, sagde han.
Debat om lovgrundlag
Under afhøringen slog Okkels fast, at der var hjemmel i loven om husdyrhold til at aflive mink indenfor de risikozoner, der var stillet op, og som dækkede smittede minkbesætninger og andre minkbesætninger i 7,8 kilometers omkreds.
Han kunne dog ikke huske, om en generel lovhjemmel til fuldstændig aflivning af alle mink i Danmark blev drøftet inden møderne i november efter SSI’s opdaterede risikovurdering.
- Det var i Fødevareministeriet, at man skulle have styr på lovhjemmel, svarede Per Okkels med henvisning til, hvordan det var sket i forhold til zone 1 og 2 i Nord- og Midtjylland.
Her havde der dog været debat om, hvorvidt det daværende lovgrundlag i lov om husdyrhold reelt set var dækkende.
- Jeg mener, at der var en diskussion, hvor Dorthe (Søndergaard, afdelingschef i Sundhedsministeriet, red.) vurderede, at der var hjemmel til aflivning i zone 1 og 2, sagde den daværende departementschef i Sundhedsministeriet.
Vil igen forsøge at bjerge SMS’er
Afhøringen af Per Okkels var ikke den eneste udvikling i minksagen, der kom frem torsdag formiddag. For ifølge dagbladet B.T. vil Minkkommissionen igen forsøge at få genskabt de manglende SMS'er i sagen fra blandt andre Mette Frederiksen. Det skal ske ved hjælp af Forsvarets Efterretningstjeneste.
- Vi har bedt bisidderne om at tale med deres klienter. Det handler jo også om samtykke. Nu venter vi på et svar, siger kommissionens formand, Michael Kistrup, til B.T.
Udover statsministeren drejer det sig også om SMS'er fra Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, departementsråd i samme ministerium, Pelle Pape, samt Mette Frederiksens spindoktor, Martin Justesen.