Minister-SMS'er: Kan vi redde avlsdyr?

Undervejs i det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg om minkavl i fremtiden forsøgte erhvervsminister Simon Kollerup (S) at få tilslutning til at lade færre end 20 procent af avlsdyr overleve. Men det blev ved forslaget, fortalte han fredag til Minkkommissionen.

Datoen er 3. november 2020. Klokken er 21.30. Regeringen holder koordinationsudvalgsmøde (KU-møde, red.) om minkavl i Danmark, og det har både deltagelse af statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Undervejs skrev de to sidstnævnte SMS'er til hinanden, og kl. 21.59 fik Mogens Jensen ifølge DR Nyheder følgende besked fra Simon Kollerup:

»Kan man slet ikke have en avlsbesætning under 18-20 procent?«

SMS'en blev offentliggjort, da Simon Kollerup fredag blev afhørt af Minkkommissionen, men svaret fra Mogens Jensen var nedslående, set med minkavlerbriller:

»Ikke med en volumen, der giver nødvendig økonomi«, svarede den daværende fødevareminister, hvorefter Kollerup konkluderede, at »OK, det bliver umuligt så« med hensyn til en bevarelse af det daværende avlsmateriale.

Ledte efter udveje

I byretten ved Frederiksberg, hvor Minkkommissionen huserer, forklarede Simon Kollerup om baggrunden for hans forespørgsel, der også var på linje med tanker, der var fremherskende hos statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen:

- For mit vedkommende leder jeg efter, om der er andre veje. Det gør jeg på linje med statsministeren og finansministeren.

Han tilføjede, at netop spørgsmålet om avlsdyr var en af de mest centrale detaljer under mødet, der førte til en konklusion om, at det ville blive nødvendigt at aflive alle mink i Danmark.

Grillet om hjemmel

Et af de mest tilbagevendende spørgsmål under Minkkommissionens arbejde har været, om der var viden om hjemmel til det lovmæssige i at forlange alle mink i Danmark aflivet.

Og undervejs i dagens afhøring fremhævede udspørger Jakon Lund Poulsen, at der i Simon Kollerups håndakt (et personligt dokument med de vigtigste aspekter af sagen, red.) var passager omkring hjemmelsspørgsmålet.

»Der kan desuden blive behov for ny lovgivning, der kan hjemle de foreslåede løsninger«, stod der at læse i håndakten. Men Simon Kollerup ville ikke anerkende præmissen for fremlæggelsen.

- Det vedrører de foreslåede kompensations- og erstatningsordninger. Det er fuldstændig normalt praksis, sagde han ifølge B.T. og understregede, at spørgsmålet om lovgrundlag ikke kom på dagsordenen på KU-mødet.

- Det gjorde der ikke. Og jeg havde mit fokus på kompensationer og hjælpepakker, sagde erhvervsministeren.

- Det skete ikke den dag

Efter afhøringen pegede Simon Kollerup i et interview med B.T., at det lå på Mogens Jensen at få hjemmelsspørgsmålet fremført.

- Det vigtige er, at dem, der har det egentlige ansvar – de ansvarlige ministre – sørger for at bringe sådan noget frem, hvis det er noget, som skal indgå i den drøftelse, som er, og det skete ikke den dag, sagde erhvervsministeren.

Afhøringen af Simon Kollerup var den anden ministerafhøring i Minkkommissionen denne uge, efter at kommissionen i seks timer afhørte statsminister Mette Frederiksen torsdag.

I næste uge er det udenrigsminister Jeppe Kofoed, der tager plads i den varme stol i vidneskranken. Han er det sidste vidne ved Minkkommissionen inden juleferien. Der er dog også planlagt en række genafhøringer i starten af 2022. 

Læs også