Regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark påvirkede ansatte i Fødevarestyrelsen betydeligt. Det kom frem, da kontorchef i styrelsen, Camilla Brasch Andersen, torsdag blev afhørt i Minkkommissionen. Hun undskyldte ordlyden i et meget omtalt brev til avlerne.
- Det er noget møg. Jeg har tudet i dag.
De korte sætninger er uddrag af SMS-beskeder, som kontorchef Camilla Brasch Andersen sendte til kolleger den 7. november 2020.
Beskederne kom på baggrund af regeringens beslutning om, at alle mink i Danmark skulle aflives, og de var udtryk for, hvordan den generelle stemning var i Fødevarestyrelsen omkring beslutningen, forklarede hun, da hun torsdag blev afhørt i Minkkommissionen.
- Vi er alle sammen rystede over, at alle mink skal aflives – og berørt over det, forklarede hun ifølge dagbladet B.T. og fortsatte:
- Det var ikke fordi, vi ikke tog folkesundheden alvorligt – men vi havde ikke prøvet at udrydde en hel art for at bekæmpe en sygdom, sagde hun.
Undskyldte ordlyd i minkbrev
Som kontorchef i styrelsen var en af hendes opgaver at være med til at skrive det meget omtalte brev om, at alle mink i Danmark skulle aflives. Og selv om der ikke var hjemmel i lovgivningen til at kræve det, blev ordet »skal« om aflivningerne brugt 31 gange.
Øget politisk pres på regeringen efter minkskandale
Det er blandt mange blevet tolket som en direkte ordre til minkavlere om at gå i gang med at aflive mink, selv om avlerne ikke boede indenfor beskyttelseszonerne, eller havde corona i deres egne mink. Camilla Brasch Andersen undskyldte formuleringerne i brevet.
- Vi tænker det som en praktisk information. Jeg kan godt se, at det er uheldigt, og vi ændrede også formuleringerne senere. Men det kunne jeg ikke se på det tidspunkt, sagde hun og uddybede:
- Hvis vi påbyder nogen noget, så sender vi dem et individuelt brev. Det her var ment som et informationsbrev, sagde Camilla Brasch Andersen.
Udover brevet til minkavlerne havde Fødevarestyrelsen også sendt en orientering ud på deres hjemmeside til orientering for minkavlerne om regeringens beslutning.
Men denne orientering var i høj grad bygget op på Mette Frederiksens information på pressemødet den 4. november, hvor det første gang blev kommunikeret ud, at alle mink i Danmark skulle aflives.
- Vi holdt os loyalt til det, som var blevet meldt ud på pressemødet og pressemeddelelsen, sagde kontorchefen.
Hun tilføjede, at selv om der internt var en form for konsensus om, at der manglede lovhjemmel, søgte hun ikke anden information hos andre departementer.
Et år med de uansvarlige
Berøringsangst overfor coronamink
Det har flere gange været fremme, at visse myndigheder var tilbageholdende i forhold til at komme i gang med at aflive mink indenfor smittezonerne, og det bekræftede Camilla Brasch Andersen under sin afhøring.
Her forklarede hun, at der under et møde i Den nationale operative stab (NOST'en) blev sat et mål om at nå op på 100.000 aflivninger af mink om dagen. Mødet fandt sted i oktober måned sidste år.
- Vi har under hele corona deltaget i møderne i NOST'en, og sådan som jeg husker det, kunne vi godt se i oktober, at der kom flere og flere smittede, og vi var begyndt at slå ned, fortalte hun og fortsatte:
- Vi var de eneste sammen med Beredskabsstyrelsen, der turde gå ind, men vi kunne ikke følge med.
Frem til den 15. september 2020 var der konstateret coronavirus hos mink fra 13 farme, alle i Nordjylland. Men da regeringen valgte at kræve alle mink i Danmark aflivet, havde smitten spredt sig til over 200 farme.
Tidligere har daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyst til Folketinget, at otte ansatte fra Rumænien, der blev hyret af Fødevarestyrelsen til at aflive mink indenfor zonerne, selv var smittet med corona, og det samme var en ansat hos Fødevarestyrelsen, der var på kontrol på minkfarme.
Måske skylder vi minkskandalens ofre en stor tak
- Hvis vi påbyder nogen noget, så sender vi dem et individuelt brev. Det her var ment som et informationsbrev
Camilla Brasch Andersen, kontorchef, Fødevarestyrelsen