I dag blev der sat navne på de personer, der igen skal tage plads til afhøring i Minkkommissionen i byretten ved Frederiksberg. Blandt dem er to af sagens nøglepersoner, Barbara Bertelsen og Tejs Binderup.
Fredag den 1. og 8. april er der igen vidner hos Minkkommissionen, der skal genafhøres. Det oplyser Minkkommissionen.
Blandt de afhørte er departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, daværende afdelingsleder i Fødevareministeriet, Tejs Binderup, samt departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth.
Indkaldelserne kommer, efter at tidligere departementschef i Finansministeriet, Anders Eldrup i sidste uge sagde til Politiken, at Barbara Bertelsen ikke vil kunne frasige sig et ansvar i forvaltningen af sagen.
- Det er i sidste ende departementschefens opgave at spørge og dermed sikre, at der er hjemmel til at foretage de ting, regeringen ønsker. Normalt ville ansvaret ligge hos departementschefen i det pågældende ressortministerium, men sagen blev håndteret i Statsministeriet, og derfor blev det mere uklart, hvor ansvaret lå, sagde han.
Udover Bertelsen, Binderup og Legarth skal Hanne Larsen, Fødevarestyrelsen samt Paolo Drostby og Henrik Studsgaard fra Fødevareministeriet også genafhøres.
Mette F. undsagde Prehn i Folketinget
I Folketinget er der fortsat debat om erhvervets fremtid. Og tirsdag fik dem, der håber på at kunne genstarte minkerhvervet så hurtigt som muligt, og gerne inden 2023, opbakning fra statsminister Mette Frederiksen.
For når den sundhedsfaglige anbefaling af et forbud mod minkavl i Danmark på et tidspunkt falder væk, vil regeringen indstille til en genstart af minkavl i Danmark.
Dermed lagde statsministeren afstand til de overvejelser om at gøre dyrevelfærd til en del af forhandlingerne om en genstart af erhvervet, som fødevareminister Rasmus Prehn tidligere har lagt ud, og som har fået støtte fra resten af rød blok.
- Den eneste grund til at der er et midlertidigt forbud mod produktion af mink i Danmmark, er af hensyn til folkesundheden. Der er ikke andre elementer, der indgår i det, sagde Mette Frederiksen i Folketingssalen tirsdag.
Et spørgsmål om sundhed
Statsministeren gjorde det samtidig klart, at det ene og alene var et spørgsmål om folkesundhed, der var det afgørende for en genåbning af erhvervet. Foreløbig har fire avlere tilmeldt sig dvaleordningen, som tilkendegivelse af, at de ønsker at genoptage minkproduktion.
- Så når vi tager stilling på fornyet grundlag fra regeringens side til det her spørgsmål, så er det et folkesundhedsspørgsmål og ikke alle mulige andre aspekter. Og bortfalder den sundhedsfaglige argumentation for at man ikke kan have mink i Danmark, så vil vi være indstillet på at der kan være produktion af mink i Danmark igen, lød det fra Mette Frederiksen.
Statens Serum Institut og DK-Vet skal senest den 2. maj komme med opdaterede vurderinger af en eventuel sundhedsrisiko forbundet med genstart af minkproduktionen i forbindelse med Covid-19.
På Danske Minks informationsmøde i sidste uge kom det frem, at der ikke i blandt andet Island har været tilfælde af coronasmitte hos min, siden omicron-varianten blev den dominerende i Europa. Ingen mink på Island er blevet vaccineret mod coronasmitte.