Mette F.: - Ikke grundlag for rigsretssag

Forud for torsdagens offentliggørelsen af rapporten fra Minkkommissionen afviser Mette Frederiksen, at der er grundlag for en rigsretssag mod hende.

Efter måneder med afhøringer og venten bliver den stærkt imødesete rapport fra Minkkommissionen offentliggjort torsdag.

Rapporten dækker forløbet, der førte til, at alle mink i Danmark blev aflivet, og som senere førte til, at daværende fødevareminister Mogens Jensen måtte tage sit gode tøj og gå af.

Også statsminister Mette Frederiksen har været i stormvejr på grund af sagen. Undervejs i forløbet fik et borgerforslag om at stille hende for en rigsret de fornødne 50.000 underskrifter, og senere opbakning fra det meste af blå blok.

Men der er ikke grundlag for at føre en rigsretssag mod Mette Frederiksen, mener statsministeren selv, ifølge et interview med Berlingske.

- Jeg mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag og dermed heller ikke en advokatvurdering, som jo bruges i forbindelse med en rigsret. Det er nogle steder blevet fremstillet, som om en advokatvurdering er en opfølgning på en kommission – men det er det ikke. Det er en forberedelse til en rigsretssag, siger statsministeren.

Fem aspekter

Hun peger på fem afgørende aspekter af sin og statsministeriets egen håndtering af sagen.

Det handler ifølge Mette Frederiksen om, hvorvidt hun har kendt til, at der manglede lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, om Mette Frederiksen ville skjule viden om sagen, om hun eller andre fra statsministeriet har løjet overfor Folketinget, hvad regeringen gjorde, da man blev klar over den manglende hjemmel, og om man blev advaret undervejs.

- Det er, mener jeg, de fem væsentlige kriterier, når man forholder sig til det videre forløb. Og jeg har for mit eget vedkommende hele vejen sagt, at jeg ikke havde viden om, at der manglede hjemmel – hvad jeg forventer, at kommissionen også når frem til. Jeg havde ikke til hensigt at videregive noget, der ikke var korrekt. Og da jeg blev gjort opmærksom på problemet, handlede jeg med det samme og oplyste Folketinget, siger Mette Frederiksen.

Forventer kritk

Hun tilføjer, at hun forventer, at der vil falde kritik i sagen, også i forhold til statsministeriet.

I sidste uge kunne Weekendavisen offentliggøre dele af rapporten fra Minkkommissionen, og her er der krads kritik af statsministerens rolle i sagen.

- Med hensyn til Statsministeriet lægger kommissionen til grund, at Statsministeriet indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces, som ledte frem til pressemødet den 4. november 2020, og at statsministeren førte an på pressemødet og udmeldte regeringens beslutning om aflivning af alle mink, hvilken beslutning var groft vildledende henset til den manglende hjemmel til aflivning af mink uden for sikkerhedszonerne, skriver kommissionen ifølge Weekendavisen.

Rapporten fra Minkkommissionen forventes offentliggjort torsdag over middag.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også