Selv om Minkkommissionen udtrykte hård kritik af flere topembedsmænd i forbindelse med minksagen, er ingen af dem blevet hjemsendt, skriver Jyllands-Posten. Det vækker overraskelse og kritik.
- Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar.
Sådan stod der at læse, da Minkkommissionen den 30. juni offentliggjorde sin rapport om minksagen. Statsministeriets departementschef var en af ti topembedsmænd i flere ministerier, der blev udsat for hård kritik i den 1649 sider lange rapport, men indtil videre har de hårde ord ikke fået nogen ansættelsesmæssige konsekvenser.
Det skriver Jyllands-Posten. Også rigspolitichef Thorkild Foged, departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth og daværende departementschef i fødevareministeriet, Henrik Studsgaard blev i minkkommissionens rapport udpeget som personer, for hvem minksagen burde få konsekvenser i form af ansættelsessager.
Professor er overrasket
Det har ellers været kotume, at lignende sager i statsapparatet har fået omgående konsekvenser for embedsværket. Og det overrasker juraprofessor Sten Bønsing, at der ikke er sket noget i denne sag. For han havde regnet med, at noget ville ske hurtigt, for eksempel i form af en hjemsendelse for de pågældende.
- Det, der taler for en hjemsendelse, er at det er uholdbart - eller i hvert fald upraktisk - at have en medarbejder siddende med en økse hængende over hovedet, siger Sten Bønsing til avisen og fortsætter:
- De skal jo kunne koncentrere sig om deres arbejde, og samtidig kan det være en lidt anstrengt situation, hvis opfattelsen i ministeriet og hos eksterne samarbejdsparnere er, at de pågældende måske sidder på lånt tid.
Formand for Granskningskommissionen, der er den politiske gren af Minkkomissionen, Venstres Sophie Løhde, siger til Jyllands-Posten, at hun forventer en udmelding fra statsminister Mette Frederiksen med en afklaring på sagen.
- Alt andet er uholdbart i så alvorlig en sag. Vi har tidligere set, hvordan embedsmændig øjeblikkeligt er sendt hjem fra deres arbejdspladser for langt mindre belastende kritik, siger hun.
Hun tilføjer, at udvalget har bedt om et møde med statsministeren i august for at drøfte et muligt efterspil i sagen.