Dem med flest penge kommer gennem mink-krisen
- Er det rigtigt forstået, at dem, der bliver lukket, er dem, der ikke har mere egenkapital uanset om de er blandt landets 25 procent bedste minkavlere, lød det fra salen. - Svaret er ja, sorry, sagde bankmanden.

200 mennesker var mødt op til debatmøde om minkbranchens fremtid hos Sagro i Herning.
Stemningen skiftede mellem smil og latter til begravelseslignende tilstande med ligblege ansigter og opgivende rysten på hovedet, da 200 minkavlere fra hele landet havde fundet vej til Herning, hvor Sagro havde inviteret til debatmøde om fremtiden i minkbranchen.
Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur slog fra start fast, at der er lys for enden af tunnelen, der er bare ikke nogen, der ved hvor lang tunnelen er eller hvor mange, der kommer med igennem.
- Der er et marked for pels, vi lavede bare for mange skind, da det gik godt, sagde Tage Pedersen og henviste til de gyldne minkår, hvor avlerne udvidede og producerede flere og flere skind, mens auktionshusene solgte i vildskab. Pludselig kunne butikkerne ikke sælge flere minkfrakker og fabrikkerne brændte inde med kæmpe lagrer af pels købt til dyre penge.
- Det har gjort især kineserne forsigtige og det er de lagre, der skal nedbringes, før der igen vil komme en efterspørgsel efter minkskind, lød det.
Skindene kan afsættes når lagrene mindskes
Kopenhagen Fur har stadig en afsætning af skind til den nord- og østlige del af Kina, men ikke så stor som tidligere, da forbrugerne er ved at være mættet og allerede har flere pelse hængende. Omvendt er der åbnet op for nye markeder i den syd- og vestlige del af Kina, med en voksende middelklasse. Det samme gælder USA, som har aftaget flere skind i 2019 end 2018. Sydkorea betegnes som et stabilt marked og samtidig ser Kopenhagen Fur et kraftigt stigende online-salg.
Lagrene af skind er den helt store joker, for hvornår er Kinas lagrer af skind tomme?
- Min påstand er, at der ligger mindre end der plejer, da de kinesiske systuer har købt forsigtigt ind, men der ligger færdigvarer, som stadig trykker, sagde Tage Pedersen.
Lær af tidligere tider
En af dem, som flere gange gennem aftenen stod midt på en skydebane var afdelingsdirektør i landbrugsafdelingen i Jyske Bank i Viborg, Per Vinstrup.
- Jeg er altid bekymret for et erhverv, som har højere udgifter end indtægter. I står lige nu helt ude på kanten og det skal man have råd til. Ligesom lønmodtagere, hvor den ene bliver fyret vil nogle have problemer allerede dagen efter, mens der ved andre går længere tid. Og sådan er det også ved jer. Nogle af jer er tættere på læbæltet end andre og har en længere bremselængde (egenkapital. red.) inden i ryger ud over kanten, lød det.
- Men I har jo tjent penge, og da kom I helt ind til læbæltet at stå, men så skulle I absolut udvide produktionen, bygge minkhaller, købe en ferielejlighed på Mallorca, investerer i solceller i Italien og købe mere jord. Købe mere jord, I er for fanden da minkavlere. Og nu står i helt ude på kanten igen, sagde Per Vinstrup.
Han erkendte, at fortiden kan ingen ændre på og at banken også var med til at skubbe pengene ud i alt anden end polstring.
- Så når I kommer ind til læbæltet igen, for jer der gør det, så bliv derinde, opfordrede Per Vinstrup.
Kræver egenkapital at få lov at være med
Debatten gik fra den lidt mere muntre opsang til dødeligt alvor.
- Er det rigtigt forstået, at dem, der bliver lukket, er dem, der ikke har mere egenkapital, uanset om de er blandt landets 25 procent bedste minkavlere, lød det fra salen?
- Svaret er ja, sorry. Vi er sat i verden for at drive bankvirksomhed og vi vil rigtig gerne låne penge ud, men vi elsker også at få dem tilbage igen, sagde Per Vinstrup.
Tage Pedersen bad på branchens vegne om, at kreditgiverne ville se mere på den enkelte avlers evner og hjælpe de bedste gennem krisen til erhvervets fordel i fremtiden.
Flere banker og finansfolk samlet
Da haglsalverne styrede lige lovlig meget efter Per Vinstrup, valgte ordstyren, Anders Søgaard fra Landbrug & Fødevarer, at takke for hans mod. Flere banker var blevet spurgt, men havde takket nej til invitationen.
- Men de er her da alligevel alle sammen i aften, de har bare glemt at tage navneskilt på, sagde Per Vinstrup prompte.
En af dem, Nykredit, tog mikrofonen og gav sig til enighed med Jyske Bank og fortalte at man ikke måtte glemme, at der faktisk er mange som sidder med en positiv egenkapital.