Så kom vi på den anden side af kyndelmisse, men det kan være svært at mærke, at dagene er blevet længere. Mens vi venter på lysets tilbagekomst, er der heldigvis gode ting at tage sig til, som er gavnlige for både krop og sjæl.

En travetur ved en af vores kyster er godt for humøret. Vi har over 8.500 kilometer kyst, og der er altid en spændende naturoplevelse i vente. Man kan for eksempel være heldig at se en sæl.

Her i landet har vi to arter af sæler, som besøger vores kyster. Den spættede sæl og gråsælen. De kan godt ligne hinanden lidt, men min sjove huskeregel er, hvis man har lyst til at kramme den, så er det en spættet sæl, og hvis man tænker, at den ser lidt stor, spidssnudet og farlig ud, så er det en gråsæl.

Den spættede sæl vejer mellem 80 og 125 kg, og kropslængden er fra halvanden til to meter, hvor gråsælen bliver 2,3 meter og kan veje op til 300 kg. Gråsælen er faktisk Danmarks største rovdyr.

Føden består især af fisk, men også blæksprutter og krebsdyr. Der er ofte konflikter mellem sæler og fiskere om, hvem der har mest ret til havets fisk. De konflikter vil nok fortsætte, så længe fiskebestandene er under pres.

Som navnet antyder, er artens pels spættet, og alle individer har deres helt eget mønster, så det er muligt at kende forskel på de enkelte sæler. Ligesom vi mennesker kan identificeres på vores fingeraftryk.

Når man går i sine egne tanker ved havet, kan man pludselig få en fornemmelse af, at nogen holder øje med en. De første gange dykker den måske, inden man får den at se, men så kommer et lille rundt hoved med store øjne til syne.

Det er ofte, når sælen er på fiskejagt, man vil opdage den. Man kan også være heldig, at se dem ligge på stranden eller på en sten, hvor de tager sig et hvil mellem fisketurene.