Naturpleje giver bedre jagt
Lodsejere kan forbedre levevilkårene for råvildt og andet jagtbytte betragteligt. Og det koster ikke på hektarstøtten, påpeger Danmarks Jægerforbund.

Der er et stigende antal lodsejere, som etablerer vildtagre for at fremme levevilkårene for både dyr, fugle og insekter, oplever Danmarks Jægerforbund.
VILDTPLEJE Lodsejere kan gøre meget for at forbedre vilkårene for jagt på deres ejendom.
- Det er oplagt at pleje sine levende hegn og at anlægge vildstriber for at give dyrene nogle attraktive steder at opholde sig, siger jagtfaglig chef og afdelingschef Rådgivning & Uddannelse i Danmarks Jægerforbund, Niels Søndergaard.
- Man skal sørge for, at ens levende hegn har masser af små, lave buske i bunden. Det vil være rigtigt klogt. Og at undgå for mange store træer. Man skal have masser af gode buske for at give god dækning, forklarer han og fortsætter:
- Og så skal man sørge for, at man langs med skovbryn og levende hegn har en bræmme med gammel vegetation, som får lov til at være, men også gerne med nogle kortklippede arealer med kløvergræs.
Lad ukrudtet gro
Jægerforbundet har både rådgivning og kurser for lodsejere og anbefaler også at kombinere plejen af levende hegn med tilstødende bræmmer af ukrudtsplanter eller med striber af dem ude på dyrkningsfladen.
- Vi anbefaler tit, at man bare lader en stub ligge fra det foregående års dyrkning og så lader den naturlige flora af ukrudtsfrø, som findes, spire frem.
- Det kan også være godt at så lidt rødkløver og hvidkløver og sneglebælg ud. Så får man en biotop, der er god ikke bare for råvildtet, men også for en masse af de insekter, som har det svært. Det vil være helt ideelt. Men tillad den naturlige fremspiring. Det er vigtigt, påpeger Niels Søndergaard.
Sparer penge på markarbejdet
Der er et stigende antal lodsejere, som etablerer vildtagre for at fremme levevilkårene for både dyr, fugle og insekter, oplever Danmarks Jægerforbund. Men også at mange lodsejere holder sig tilbage med den slags vildtpleje af frygt for, at det vil koste pengepungen.
- Der er dog vide muligheder for at anlægge vildtstriber ude på dyrkningsfladen uden at miste hektarstøtte. Så det er svært at finde en undskyldning for ikke at gøre noget, pointerer Niels Søndergaard.
- Landmanden kan spare penge på sine driftsomkostninger. For de arealer, som ligger tættest på skovbryn eller levende hegn, vil tit være de steder, hvor landmanden har en dårlig sammenhæng mellem omkostningen ved at pløje, så og harve og så det udbytte, han får ud af det.
Danmarks Jægerforbund udgiver hvert år en folder med meget detaljeret information om lovgivning og tilskudsmuligheder og om, hvordan man kan oprette vildtagre uden at komme i klemme med sin ret til hektarstøtte.