Jordbær-herligheder

Vand er en afgørende faktor for gode jordbær, og det er især vigtigt, mens jordbærrene vokser og modner.

Jordbærrene i mit bed er lige nu røde, saftige og smækfyldte af smag. Ungerne og jeg mødes tit i jordbærbedet i den tidlige morgenstund med en tom skål i hånden. Men selvom hele familien jævnligt besøger jordbærbedet i løbet af dagen, er der masser af jordbær til overs.

Jeg laver jordbærsyltetøj af de sneglespiste og mindre perfekte bær. De smukkeste fryser jeg i én liters poser, mens jeg drømmer om jordbærlagkager til vinter. Men de fleste bliver serveret friske. Enten på den klassiske måde med fløde og sukker eller næsten endnu bedre – med nyslynget honning over. Det er virkelig sager, der smager.

Til frokost er en rugbrødsmad med jordbær og sukker også et sandt hit. Med andre ord – vi vælter os i jordbær, så det er en sand fryd.

For at få mange jordbær er vand en afgørende faktor. Vand er især vigtigt, mens jordbærrene vokser og modner, ellers bliver de små og underligt tørre i det. Lige nu er der masser af byger, som sørger for kontinuerlig vanding, men er skyerne gået udenom ens have, så må vandslangen eller regnvandsopsamlingen i brug.

Normalt vander jeg min køkkenhave om aftenen, når fordampningen er mindst, så planterne får størst muligt udbytte af de dyrebare dråber. Men lige netop med jordbær er det bedre at vande om dagen. For jordbær kan ikke lide at stå med våde blade.

Vand i tørt og varmt vejr

I det fugtige miljø vil gråskimlen hurtigt eksplodere og angribe de modne bær. Derfor er det absolut bedst at vande i tørt og varmt vejr.

Det bedste er at bruge en siveslange, så bladene ikke bliver våde, men ellers kan man også lægge vandslangen på jorden ind under bladmassen. Samtidig er det vigtigt at fjerne alle de mugne bær, da de hurtigt smitter de øvrige bær.

Midt i alle jordbærherlighederne er det også ved at være tid til at tænke på næste års jordbærhøst. For jordbærrene sætter nok bær, men også stiklinger, i lange baner.

Har man nok jordbær, kan man med fordel knibe stiklingerne af, så planten kan koncentrere sig om at sætte bær i stedet. Jeg har i mange år sat en hel trillebør med jordbærstiklinger ud til vejen, og det varer sjældent længe, før de er væk.

Har man planer om en jordbærudvidelse, så kan man med fordel begynde at udplante stiklingerne i deres nye bed efter sommerferien, hvor stiklingerne har fået et fint udviklet rodnet. Plant dem i god humusrig jord et solrigt sted.

Sørg for ikke at dække hjerteskuddet med jord og giv dem god plads. 25-30 centimeter mellem planterne og 50 centimeter mellem rækkerne er ikke for meget.

Giv både de nye og de gamle planter en god gang kompost i efteråret, så de er i god vækst til næste års produktion. Så er du klar til næste års jordbærhøst.

Men lige nu skal vi bare nyde sæsonens bedste bær. God sommer.

Læs også