Blomsterstriber i fuldt flor

101 lodsejere har fået blomsterfrø gennem samarbejde mellem lokale kommuner og Fjordland.

I hele Nordvestjylland har lodsejere fået sået blomsterstriber som denne ved Balling. Fotos: Fjordland

Det er ikke kun landmanden og hans mejetærsker, der er gået i gang med at høste udbyttet af forårets markarbejde. Vilde bier og insekter har også travlt i de blomsterstriber, som mange lokale landmænd har sået blomsterfrø i langs vejkanten.

- Det er en fornøjelse at komme rundt i sommerlandskabet og se de farverige blomsterstriber, hvor bierne summer, og sommerfuglene flakser fra blomst til blomst, siger Erik Poulsen fra landboforeningen Fjordland.

Han har koordineret årets blomsterstriber, hvor Thisted, Morsø, Skive og Lemvig Kommuner sponserer frøene, mens lokale lodsejere stiller jord til rådighed og betaler professionelle maskinførere for såarbejdet. I alt 101 jordejere har fået frø gennem Fjordlands ordning.

- Vores maskinførere fik bestillinger på i alt 47 kilometer blomsterstriber, som enten er med sommerblomster eller en økologisk vildt- og bi-blanding. Begge blandinger er sammensat, så de er til gavn og glæde for insekter og andre dyr det meste af sommeren, siger Erik Poulsen.

Han er glad for den store opbakning fra de lokale landmænd, men roser også virksomheder og private borgere for at benytte ordningen.

- Det er dejligt at se, at blandt andet industrivirksomheder med et ledigt stykke jord også gør noget for at fremme biodiversiteten. Blomsterstriberne bringer os desuden i kontakt med borgere, som vi ellers ikke har et samarbejde med, fortæller Erik Poulsen og fortsætter:

- Vi har for eksempel leveret vildt- og bi-planter til Thylejren, ligesom en del byboere har taget imod tilbuddet om blomsterfrø.

Læs også