Selvom vi er nået forbi årets korteste dag, så er der lang tid til de lyse nætter er tilbage. Dagen er kun tiltaget med omkring en halv time, og med det gråvejr, som præger perioden, er det tiltagende lys svært at få øje på.
Men når man ikke kan få sol, sommer og blå himmel, så kan man i mellemtiden glæde sig over den blå mejse. Blåmejsen er en ganske lille fugl, der kan minde om musvitten, men den er mindre, og mangler musvittens kraftige længdestribe på brystet.
Kalotten, vinger og hale er blå, og undersiden er gul. Den er omkring 11,5 centimeter lang, vejer kun mellem 9 og 12 gram, og dens vingefang er fra 17,5 til 20 centimeter.
Om sommeren består fuglens føde af insekter, som den ofte finder i buske og krat, hvor den vimser hurtigt omkring. Om vinteren spiser blåmejsen mest frø og især bog.
Artens vinterkost af frø og kerner gør den til en flittig og hyppig gæst ved foderbrættet. Den kan dog have lidt svært ved at tackle de større fuglearter, som for eksempel dompap eller drosler. Derfor er den ofte meget hurtigt forbi og væk igen, eller finder de frø, der er faldet på jorden.
Huller i træer eller redekasser er en forudsætning for, at arten kan yngle, så hvis man vil have flere af de små blå fugle, så sæt fuglekasser op. Hulstørrelsen på kassen skal være 28 millimeter – ellers flytter der sikkert noget større ind.
Blåmejsen har en særlig rekord blandt spurvefuglene. Med helt op til 16 æg i et kuld er den en topscorer. Til gengæld får den, ganske velfortjent, kun et kuld.
Blåmejsen er standfugl, så den kan findes herhjemme hele året. Om vinteren får vi også besøg af fugle nordfra.
Hold øje med den lille farverige fyr, den kan findes over hele landet, og er nem at få at se i denne tid.