50 år på samme arbejdsplads

Det er tallene, kollegaerne og landmændene, som igennem et halvt århundrede har fået Bodil Kjelgaard til at møde op på sit arbejde hver eneste dag. Nu har hun netop fejret sit 50 års jubilæum.

Det er ikke hvert år, at man hos LandboNord kan fejre 50 års jubilæum for en af de ansatte. Men det kan man i år.

- Det er ikke noget særligt, det er bare en dag som alle andre, siger jubilaren, Bodil Kjelgaard.

- Er det nu nødvendigt, lyder det, da kameraet findes frem og Bodil Kjelgaard skal foreviges for sine 50 år som revisorassistent hos LandboNord.

Startede som 17-årig

Hun er ydmyg, for som hun siger, har hun jo bare passet sit arbejde. Og det har hun gjort lige siden, hun startede i erhvervspraktik på Husmandsforeningens Regnskabskontor i Brønderslev.

- Jeg startede fordi, jeg godt kan lide at arbejde med tal og da jeg kommer fra landet, var pladsen oplagt, siger Bodil, som efter endt praktik blev anbefalet til en læreplads, som blev kombineret med et handelsskoleforløb. Hun startede 1. juli 1971 – kun 17 år gammel.

Dengang havde hun ikke forestillet sig, at hun her 50 år efter, skulle sidde på 1. salen hos LandboNord i Brønderslev i en digital regnskabs-verden med Summax som it-bindeled mellem hende og landmanden.

Kundekontakten er vigtig

Bodil Kjelgaard startede med papir-regneark, lineal og regnemaskine og står i dag foran en computer. Hun startede også i en tid, hvor hun kørte ud på gårdene og lavede status. Landmanden havde selv talt sine køer og grise, og så kom Bodil og tog tallene med hjem, så regnskabet kunne gøres færdigt.

- Dengang fik landmanden sit regnskab i forhold til hvornår han havde fødselsdag. Så havde man fødselsdag i januar, fik man sit regnskab som en af de første, husker Bodil.

Igennem årene er den direkte kontakt til landmanden, ansigt til ansigt, blevet mindre og mindre med indførsel af flere og flere digitale løsninger. Dog kan ingen digitale løsninger stå i stedet for den direkte kontakt med landmændene, hvis man spørger Bodil – en kontakt hun holder så meget af.

Farmsekretær

Derfor har Bodil Kjelgaard været farmsekretær i 25 år og endda kommet ved nogle af de samme landmænd igennem alle årene.

- Man lærer landmanden at kende på en anden måde og så ser man ejendommen og det betyder meget. Man lærer også ofte familien at kende og hører, hvordan det går med børnene. Jeg ved godt, at jeg ikke kan bruge det til en pind, men den kontakt betyder meget for mig, siger Bodil, som også har en, måske to landmænd, som hun har haft som kunder gennem alle 50 år. Og hun har også været med på sidelinjen til flere generationsskifter og oplevet landmandskunder blive forældre og nu også bedsteforældre.

I dag beskæftiger jubilaren sig mest med større landbrug. Og så er der de kunder, der har været med igennem mange år og som har fået en speciel plads i tal-kvindens arbejdsliv – et godt og tæt samarbejde, som går begge veje.

Arbejdsfamilie

Bodil har en mand, Jens og tre voksne børn, hvor af et af børnene allerede har fejret 25 års jubilæum på sin arbejdsplads.

- Vi render ikke af pladsen, griner Bodil Kjelgaard.

Selv kalder hun det en arbejdsfamilie, hvor hun har haft en stor del af ansvaret for børnene, da de var små.

- Dengang havde man 14 ugers barsel. Ved Jesper (yngste barn, red.) var der blevet indført, at man kunne gå fra en måned før termin. Det var der ikke med de andre to ældste, hvis man gik fra før, blev det trukket fra de 14 ugers barsel, husker Bodil.

Et aktivt liv

Bodil er pligtopfyldende og loyal overfor sin arbejdsplads. Hun møder klokken 7 og tager ofte cyklen de fem kilometer fra hjemmet og til LandboNord i Brønderslev.

Sygedagene kan også tælles på en enkelt hånd.

- Jeg har aldrig prøvet at have influenza, siger Bodil, som foruden sine cykelture også svømmer og går lange ture.

Hun elsker sin have, at være aktiv, og slider ikke meget på hverken sofaen eller fjernsynet.

Et langt arbejdsliv

Trods Bodils positive sind og varme smil, bliver ansigtet markant anderledes, når snakken falder på hvornår hun stopper sit arbejdsliv.

- Det ved jeg ikke. Jeg ved det ikke, for hvad skal jeg så lave? Jeg kan godt lide mit arbejde og have noget at stå op til, siger Bodil.

Tanken om at undvære kollegaerne er svær at tænke til ende. Men hun ved at når tiden er rigtig, står der en mand, tre børn og syv, snart otte børnebørn klar til at hjælpe med at udfylde tiden.

Læs også