Ung landmand og virksomhed fik hæder
I Varde Kommune er priserne Årets unge landmand og Iværksætter- og udviklingsprisen uddelt på et landbrugsmøde på Varde Rådhus onsdag aften.

Vinderen af Iværksætter- og udviklingsprisen er virksomheden BioRefine Denmark A/S fra Kærup, der med deres udvikling af grønne græsproteiner er med til at nedsætte landbrugets klimaaftryk. På billedet ses direktør Vagn Hundebøll. Arkivfoto: Daniel Barber.
Landmænd i Varde Kommune var onsdag aften samlet til oplæg og middag på Varde Rådhus. Her blev priserne for Årets unge landmand og Iværksætter- og udviklingsprisen også uddelt.
Prisen for Årets unge landmand er i år gået til Jesper Arnth Stampe fra Outrup, der med sit kvægbrug har vist, at det er muligt både at effektivisere, udvikle og forholde sig til branchens klimaudfordringer, skriver Varde Kommune i en pressemeddelelse.
Jesper Arnth Stampe er femte generation på sit kvægbrug, som han blev eneejer af som 32-årig. Dengang var der 260 køer. Nu seks år senere har han 540 køer, der malkes tre gange dagligt.
Forholder sig konstruktivt
- Jesper Arnth Stampe er i en generation af unge landmænd midt i en ny politisk dagsorden, hvor klima og bæredygtighed er i centrum. Det tager Jesper Arnth Stampe som en udfordring med lyst og gåpåmod. Jesper Arnth Stampe forholder sig konstruktivt til landbrugets klimaudfordringer, og han ser effektivisering af produktionen som et af vilkårene, lyder det fra Varde Kommune, der fortsætter:
- I staldene kører han med så lavt et kvieopdræt som muligt. Han arbejder på et højt ydelsesniveau og en høj holdbarhed på sine køer. Derudover har han et stærkt fokus på foderudnyttelsen gennem hele produktionskæden fra mark til mælk. Han ligger i toppen i Arlas klimatjek med et af de laveste CO2-aftryk pr. kg mælk.
Vinderen af Iværksætter- og udviklingsprisen er virksomheden BioRefine Denmark A/S fra Kærup, der med deres udvikling af grønne græsproteiner er med til at nedsætte landbrugets klimaaftryk.
Lokalt protein
- Proteinet udvindes af lokale flerårige økologiske kløvergræs- og lucernemarker. På den måde kan en del af landbrugets foderproteinbehov dækkes af lokalt produceret protein fremfor importeret protein. Det bidrager til at nedsætte landbrugets klimaaftryk. Målet er, at anlægget skal producere 7.000 tons økologisk grønt protein årligt fra 3.000 hektar græs, kløver og lucerne i lokalområdet, skriver Varde Kommune, der konstaterer, at de grønne græsproteiner har et råproteinindhold på niveau med sojaskrå – altså over 50 procent. Det koncentrerede protein indgår i foderblandinger til landbrugets husdyr.
BioRefine Denmark blev officielt indviet i august 2021.
Det er femte år i stræk, at Varde Kommune uddeler priserne for at hylde og anerkende landbrugets betydning for kommunen.