- Min vision er, at verden skal have endnu flere af verdens bedste fødevarer, og her er Danmark et godt udgangspunkt.

Sådan lyder det fra Steffen Andersen, som netop er valgt til ny formand for foreningen Verdens Bedste Fødevarer.

Steffen Andersen har en lang karriere bag sig som senior vice president i Arla. Desuden er han forfatter til to bøger: »Sælg historien om landbruget« og »Der er nok«.

Steffen Andersen trådte ind i foreningens bestyrelse for et år siden, og nu beklæder han altså formandsposten.

- Efter jeg gik på pension den 1. januar, har jeg fået mere tid til det, jeg brænder for, fortæller Steffen Andersen.

Vil bygge bro

Og der er ingen tvivl om, at det blandt andet ligger Steffen Andersen stærkt på sinde at bygge bro mellem by og land, samt mellem landbruget, industrien, detailledet og forbrugerne, og her mener han, at Verdens Bedste Fødevarer passer fint ind.

Desuden ligger det Steffen Andersen stærkt på sinde, at fødevarevirksomhedernes ansatte ved, hvad det er, de sælger, hvor det kommer fra, og hvordan det er produceret.

- Det er »surdejen« i enhver virksomhed. Og det gælder sådan set uanset, om man sælger bildæk eller fødevarer. Men når først den kultur er etableret, så vokser og trives den med garanti, erfarer Steffen Andersen efter at have undervist i netop dette emne i 10 år.

- I tre år solgte jeg verdens bedste smør – det danske Lurpak-smør – i cirka 80 lande globalt, så jeg ved, hvad jeg taler om, lyder det fra formanden.

Det, han kalder »den gode surdej«, er med tiden blevet en del af Arlas DNA.

Men Steffen Andersen har et ønske om, at denne »livsnødvendige surdej« også udbredes til små og mellemstore, danske fødevarevirksomheder. Netop derfor har Verdens Bedste Fødevarer valgt at udbyde sådanne kurser til 240 mindre, danske virksomheder.

Klima er lig sundhed

- Varer skal naturligvis transporteres, når det er nødvendigt, men ellers skal man efter min mening også have et øje for at styrke landbruget lokalt. Det er klimavenlighed.

Ifølge Steffen Andersen er det vigtigt at holde fast i brug af teknologi i landbruget, og at det er noget, der hele tiden bør udbygges.

- Vi må ikke stoppe her. Vi skal have det udbygget, for det er blandt andet noget af det, der sikrer, at der er mad nok til alle.

Netop dét er noget, som han beskæftiger sig med i bogen »Der er nok. At brødføde ni milliarder: Udfordringer, muligheder og trusler ved industriel landbrugsproduktion«

Steffen Andersen er også manden bag hjemmesiden derernok.dk