- Summen af bøvl har været konstant, men kedeligt har det ikke været

Den 1. marts kumme Alice og Niels Henrik Lindhardt fejre 25 år som ejere af Aabybro Mejeri, der siden 1968 har været ejet af familien Lindhardt.

- Summen af bøvl har været konstant, men kedeligt har det ikke været, siger Niels Henrik Lindhardt.

NH’s far, Anker Lindhart, købte det dengang mere eller mindre faldefærdige mejeri, men med flid, hårdt arbejde og stor hjælp fra sin hustru, Ingeborg, lykkedes det familien at etablere en god og sund forretning, bygget på det gode mejerihåndværk og gode råvarer. Dengang var det traditionel mejeridrift, hvor bl.a. smør var et væsentligt produkt og en rigtig stor del af den daværende produktion.

I 1990 lanceredes blandingsproduktet Kærgården, og det blev startskuddet til at tænke i nye muligheder. NH havde fået indgående kendskab til is-produktion gennem et tidligere ophold på Island og blev hentet hjem fra Branderup Mejeri for at forestå udviklingen af den nu så kendte is, Ryå Is. 

Det var nemt at vælge navnet, idet Ryåen, det kraftige vandløb på i alt 65 km, løber lige ved siden af mejeriet. Tidligere anvendte man vandet til at køle mælken ned og var også nyttig, idet man kunne sejle mælk til mejeriet. Derfor har åen lagt navn til den nu landskendte Ryå Is. 

Beslutningen om at ændre fokus fra mælk og især smør, til is og dessertproduktion har vist sig at være det rigtige for mejeriet. Efter man påbegyndte is-produktion, er salget vokset støt og roligt, og de fleste forbrugere har gennem tiden mødt Ryå Isen, primært gennem dagligvarehandlen. Især lokalt i det nordjyske har isen vundet indpas og anerkendelse. At Ryå Isen er et kvalitetsprodukt, vidner adskillige priser om, fra f.eks. mejeribrugets egen landsudstilling, hvor branchens egne eksperter bedømmer produkternes kvalitet. De mange diplomer på væggen i det inspirerende mejeriudsalg på adressen i Aabybro, som Alice Lindhardt har lagt mange kræfter i, er det synlige bevis på, at også branchens hårde smagsdommere er vilde med Ryå Iisen. 

I dag bliver der hovedsageligt produceret is på mejeriet, men det er lykkedes at fastholde en mindre produktion af gammeldags kærnet smør, som også har høstet stor anerkendelse og forefindes på flere Michelin-restauranter og anvendes af flere af Danmarks og verdens bedste kokke. 

Det er klart, der er sket meget, siden Anker Lindhardt i 1968 proppede familien i sin røde NSU Prinz og kørte til Aabybro Mejeri, hvor der hverken var indlagt varmt vand eller komfur i køkkenet, men dog et lokum i gården. Familien Lindhardts jernvilje, nogen vil måske også sige stædighed, har også medvirket til, at selv i vanskelige tider har man formået at omstille sig og tilpasse sig nye behov hos forbrugerne. 

Nu har Alice og NH Lindhardt været ejere af Aabybro Mejeri i 25 år, og der er stadig glød i stemmen, når snakken falder på fremtiden for mejeriet. Mulighederne og potentialerne er stadig intakte, og sønnen Niels Jørgen er også blevet en del af virksomheden og klar til at videre føre mejeriet som 3. generation. 

Læs også