25 års udvikling med fremsynet direktør

Niels Peter Ravnsborg, direktør i Agrovi, er god til at se nye muligheder, og han har på den måde været med til at skabe en kolossal udvikling i Agrovi, hvor han nu kan fejre 25-års jubilæum.

- Den måde, vi gør tingene på i Agrovi, tager ofte udgangspunkt i vores egne erfaringer, fortæller Niels Peter Ravnsborg - her i den »vilde Agrovi-have«, hvor taget på hovedsædet i Hillerød ses i baggrunden. Foto: Jesper Hallgren I 25 år har Niels Peter Ravnsborg haft sin daglige gang i den gule ejendom på Industrivænget 22 i Hillerød, hvor han 1998 tiltrådte som afdelingsleder i Nordsjællands Landboforening. Foto: Jesper Hallgren Niels Peter Ravnsborg (til højre) sætter pris på samværet med kollegaerne. Her ses han med planteavlskonsulent Frederik V. Larsen og en særlig gæst, der får ekstra opmærksomhed. Foto: Jesper Hallgren

Agrovis direktør, Niels Peter Ravnsborg, fyldte tidligere på året 60 år, og nu er der igen grund til at lykønske ham med en stor og rund dag, da han med indgangen til oktober har 25-års jubilæum i Nordsjællands Landboforening/Agrovi.

Han tiltrådte tilbage i oktober 1998 som afdelingsleder i Nordsjællands Landboforening – i den afdeling, som dengang hed Regnskab og driftsøkonomi. Siden 2005 har Niels Peter Ravnsborg været direktør i Agrovi, der på flere områder har udviklet sig kolossalt under hans ledelse.

I begyndelsen havde Agrovi kun base i den gule ejendom på Industrivænget 22 i Hillerød, hvor Nordsjællands Landboforening har haft base siden 1975, men i 2009 åbnede Agrovi en afdeling i Ringsted, der hurtigt blev en succes.

I 2017 kom der to nye afdelinger, i Holbæk og i Nørre Alslev på Falster, mens sidste skud på stammen kom i 2022, hvor Agrovis vokseværk havde bredt sig til Jylland – og en afdeling i Vejle.

Med nu i alt fem Agrovi-afdelinger i landet er der foreløbig sat et punktum på det område. Ifølge Niels Peter Ravnsborg er der på nuværende tidspunkt i hvert fald ikke planer om at åbne flere nye afdelinger.

Stor omstillingsparathed

- I mine snart 20 år som Agrovi-direktør har vi tredoblet antallet af medarbejdere. Det er jeg da stolt over, når man tænker på, at det er i et faldende marked, lyder det fra Niels Peter Ravnsborg.

Det kræver blandt andet stor omstillingsparathed, og det er ganske enkelt en tvingende forudsætning, hvis man på den lange bane skal overleve i branchen.

Niels Peter Ravnsborg kan i den forbindelse glæde sig over, at Agrovi oplever en stigende interesse fra store landbrug i udlandet.

- Vi har nu fem medarbejdere, der rejser en del rundt til landbrug i specielt Østeuropa, fortæller Niels Peter Ravnsborg og oplyser, at det samlede areal for de udenlandske kunder er på 200.000 hektar.

- Havde vi ikke formået at udvikle os, havde Agrovi ikke været her i dag, fastslår han og fortæller, at kun omkring 25 procent af Agrovis godt 2.000 kunder er fuldtidslandmænd. Og strukturudviklingen medfører, at procentdelen kun bliver mindre og mindre de kommende år.

Altid højt til loftet

Agrovi har i den sammenhæng stor glæde af Niels Peter Ravnsborgs evne til at se muligheder fremfor problemer og begrænsninger. Og hans evne til at skabe gode kontakter til andre mennesker og firmaer i andre brancher.

- Det er en af mine styrker, at jeg er god til at se muligheder. Jeg formår tit at tænke ud af boksen, og jeg er heldigvis også god til at begejstre, så jeg har fået enorm stor opbakning til mine idéer fra både de folkevalgte personer og medarbejderne. Der har altid været højt til loftet, fortæller Niels Peter Ravnsborg med et smil.

- Det har medført, at vi i Agrovi gør tingene anderledes end andre. Vi har aldrig været bange for at gå nye veje, men der er altid en klar og bevist strategi med det, vi gør, fastslår nordsjællænderen, der oprindelig er fra Østjylland.

Niels Peter Ravnsborg er således født og opvokset på en gård ved Horsens, og han har altid arbejdet med landbrug. Han begyndte med landmandsuddannelse, inden han læste til agronom i landbrugsøkonomi i København.

- Vi har aldrig været bange for at gå nye veje, men der er altid en klar og bevist strategi med det, vi gør.

Niels Peter Ravnsborg

Inden han kom til Nordsjællands Landboforening i 1998, var han landbrugskundechef i Nykredit og har også en fortid som blandt andet økonomikonsulent i Roskilde Landboforening, som ikke eksisterer længere.

Selvstændig landmand

Siden 1990 har Niels Peter Ravnsborg også arbejdet som selvstændig landmand, og han købte i slutningen af 1990’erne en gård, Aanæsegaard, i Freerslev lidt uden for Hillerød.

Her driver han planteavl efter de regenerative principper, altså med minimal forstyrrelse af jorden. Det er naturligvis lige i tråd med Agrovis anbefalinger om »den bedste løsning på jorden«, som Agrovis slogan lyder.

- Den måde, vi gør tingene på i Agrovi, tager ofte udgangspunkt i vores egne erfaringer, og det er noget, som optager mig en hel del, fortæller Niels Peter Ravnsborg og tilføjer:

- At vi tænker anderledes, kan godt medføre, at der er nogle, som fravælger os, men der er omvendt også nogle, som derfor tilvælger os. Og vi er sikre på, at vi har fat i noget af det rigtige. Samfundet omkring os kræver også mere og mere af det, vi står for.

Et perfekt match

Niels Peter Ravnsborg nævner i den sammenhæng den stigende fokus på biodiversitet. Det har ført til etablingen af Agrovi Biodiversitet, der er en afdeling, som varetager opgaver og projekter inden for biodiversitet og den grønne omstilling for både byerhverv, landejendomme og private.

Meget passende går Agrovi – naturligvis – forrest som et godt eksempel og et græsareal ved hovedsædet i Hillerød er blevet forvandlet til en »vild have« med farverige blomster og masser af liv. Haven er også blevet et yndlingssted for medarbejdere, der lige har brug for lidt frisk luft i løbet af arbejdsdagen.

På mange måder er Niels Peter Ravnsborg og Agrovi et perfekt match, som skiller sig ud fra mængden. Den nordsjællandske direktør har – i modsætning til de fleste med den titel – heller ikke sit eget fine kontor. Han har således sit skrivebord midt i et af de åbne kontormiljøer.

- Jeg har aldrig ønsket mit eget kontor. Jeg nyder min plads blandt mine kollegaer, og det betyder også, jeg bedre kan have en føling med tingene og møde de personer, der kommer i huset, fortæller Niels Peter Ravnsborg.

- Jeg har, tilføjer han, også selv nogle faste kunder. Det sætter jeg stor pris på. Det har altid givet mig energi at gøre en forskel for andre mennesker, og det er med til at holde mig skarp.

Fredagsfejring i Hillerød

Den nordsjællandske direktør elsker generelt sit arbejde, og samværet med kollegaerne, som han lovpriser til skyerne.

- Tingene har jo en ende, og det bliver man nok mere bevidst om, når man kommer lidt op i årene. Jeg går da indimellem og tænker lidt over min fremtid, og hvad der skal ske, når jeg en dag stopper hos Agrovi.

Niels Peter Ravnsborg

- Jeg skylder mine kollegaer en stor tak. Jeg havde ikke været her så mange år, hvis jeg ikke havde haft så mange dygtige og engagerede kollegaer, lyder det fra Niels Peter Ravnsborg.

Han har absolut ingen planer om at stoppe, men han erkender, at han, da han rundede 60 år i maj, alligevel begyndte at tænke lidt over fremtiden.

- Tingene har jo en ende, og det bliver man nok mere bevidst om, når man kommer lidt op i årene. Jeg går da indimellem og tænker lidt over min fremtid, og hvad der skal ske, når jeg en dag stopper hos Agrovi, slutter Niels Peter Ravnsborg.

Fredag den 6. oktober klokken 13 skal han hyldes for sin store indsats gennem de første 25 år, når kunder, kollegaer, medlemmer, samarbejdspartnere samt familie og venner inviteres til en hyggelig sammenkomst i lokalerne på Industrivænget i Hillerød.

Læs også