Noter Nord uge 24-2021

Pesticidfri ukrudtsbekæmpelse med kogende vand

OKNygaard har i samarbejde med højtryksproducenten Kent udviklet en ny maskine til pesticidfri ukrudtsbekæmpelse. Maskinen er den første af sin art og er designet til store arealer. Den giver ukrudtet en hård blanchering, som også trænger ned i rødderne. Vandet er 96-98 grader.

Der er tale om en specialmodel monteret på traktor med masser af teknik, sensorer, infrarøde målere og kameraer, som styrer processen. Det kogende vand kommer fra en 800 liters vandtank og kedel til opvarmning af vandet til 110 grader, hvilket betyder, at vandet har en temperatur på 98 grader, når det rammer ukrudtet.

- Blancheringen kræver flere behandlinger i løbet af sæsonen, men efterhånden som et område er behandlet falder mængden af ukrudt, fordi det kogende vand trænger ned i rødderne i modsætning til andre metoder, hvor det kun er den del af ukrudtet, som er over jorden, der behandles, fx når man bruger varmt vand og kokosskum, siger Terkel Bruun, afdelingschef OKNygaard i Odense, hvor man det seneste år har gennemført tests.

 

Dobbelt så mange blomsterstriber på Djursland

Sidste år forsøgte Djursland Landboforening sig for første gang med et tilbud om etablering af blomsterstriber for områdets landmænd. Det var der en rigtig god tilslutning til, og blomsterstriberne endte med at blive en overvældende succes, hvor landboforeningen hele sommeren modtog glade hilsner og billeder af flotte buketter fra nær og fjern.

I år er der ikke kun en fordobling af landmænd, som har bestilt blomsterstriber, der er også en fordobling af rækkevidden på striberne. Hele 53 landmænd – herunder enkelte private – har bestilt 16,6 kilometer blomsterstriber fordelt på hele Djursland. Og i år er der lidt ekstra at se frem til. Den økologiske blanding er blevet noget mere farverig, og den konventionelle blanding har fået sig et drys med dværgsolsikke.

 

Bæredygtig soja

DLG har igennem flere år arbejdet for at fremme produktionen af bæredygtig soja, og med koncernens bæredygtighedsplan Zero, som blev præsenteret tidligere på året, har DLG sat sig et konkret mål om at alt importeret soja i 2025 skal være bæredygtigt og afskovningsfrit produceret.

DLG har netop losset 53.000 tons bæredygtigt soja fra Sydamerika på Aarhus Havn, som skal forsyne sojabehovet i dansk landbrug. Med denne sending er man godt vej mod de knap 200.000 tons, som koncernen skal importere for at nå 20 procents målet for 2021.

 

Frilandsæg med mindre CO2-udledning

Danæg-koncernen har i samarbejde med DLG skabt et nyt foderkoncept til frilandshøner, der reducerer CO2e-udledningen fra deres produktion af frilandsæg med 47 procent.

Reduktionen er muliggjort af et nyt specialfoder sammensat udelukkende af danske og europæiske råvarer, skriver Danæg.

CO2e-reduktionen er beregnet ved at sammenligne den gennemsnitlige klimabelastning fra det tidligere anvendte foder med belastningen fra den nye foderblanding uden sojaskrå hos den vestjyske ægproducent »Mosefryd«.

- Vi ved, at foderet vejer tungt i klimaregnskabet og derfor erstatter vi sojaen i foderet til Mosefryds frilandshøner med danske og europæiske råvarer med det formål at mindske CO2-udledningen fra vores ægproduktion. I 2025 har vi en klar vision om at anvende verificeret afskovningsfri soja eller soja-frit foder til alle vores høner, og dette unikke koncept, vi har udviklet sammen med DLG, er derfor blot første bæredygtige skridt ud af flere kommende, siger Jann Dollerup Vig Jensen, koncernchef hos Danæg.

--

102 millioner til grønne idéer i fødevaresektoren

Den 9. juni åbnede Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen for årets anden ansøgningsrunde, hvor hele fødevaresektoren har mulighed for at få støtte til innovative, grønne idéer.

Puljen på 102 millioner kroner skal støtte udviklingsprojekter og professionelle netværk, der fremmer grønne løsninger i fødevaresektoren.

Både de primære producenter af fødevarer i landbrug, fiskeri og akvakultur, og dem, der forarbejder og afsætter fødevarerne, kan opnå økonomisk støtte fra GUDP.

Et af de projekter, der har fået støtte i år, er et netværk for producenter af grise i skoven. Et andet projekt undersøger muligheden for at digitalisere gyllespredningen, så den bliver mere skånsom for miljøet og landmandens pengepung.

Alle, der overvejer at søge støtte, kan få råd om ansøgningen på to gratis online informationsmøder, hvor tidligere støttemodtagere deler ud af deres erfaringer. Ansøgere kan desuden få sparring og hjælp til at skrive den gode ansøgning hos GUDP-sekretariatet i Landbrugsstyrelsen.

Ansøgningsfristen er den 2. september klokken 12.00, oplyser Landbrugsstyrelsen.

 

Læs også