Noter Nord uge 26-2021
Efterforskning af Molslaboratoriets dyrehold er slut
Østjyllands Politi har meddelt Naturhistorisk Museum Aarhus, at efterforskningen af museets dyrehold på Molslaboratoriets område i Mols Bjerge er afsluttet.
Konklusionen blev, at museet overtrådte dyrevelfærdsloven på grund af et forkertsiddende GPS-halsbånd på en hoppe.
Museumsdirektør Bo Skaarup skriver i en kommentar:
- Et enkeltstående tilfælde med et forkertsiddende GPS-halsbånd, som naturligt nok har vakt bekymring for vores dyrs velfærd, bør ikke stå i vejen for en rigere dansk natur. Men vi skal naturligvis tage ved lære af, hvordan vi med helårsgræsning i indhegninger kan sikre både dyrevelfærd, forskning og biodiversitet – til gavn og glæde for dyrene, naturen og kommende generationers muligheder for at opleve en rig dansk natur.
Molslaboratoriet fik i perioden februar til maj 2021 omfattende anmeldte og uanmeldte kontrolbesøg med veterinær bistand fra Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger.
--
Proteinvirksomhed giver en ekstra månedsløn
Den danske proteinvirksomhed European Protein belønner alle medarbejdere med en ekstra månedsløn. Det sker efter et godt regnskabsresultat for sidste år.
- Vi har haft utrolig travlt på trods af Corona, og medarbejderne har løbet ekstra stærkt for at efterkomme en stigende efterspørgslen på sundhedsfremmende proteiner. Vi ved, at gode resultater skyldes den samlede holdindsats, og derfor deler vi ud af overskuddet til medarbejderne, siger direktør Jens Legarth.
--
Nye værktøjer sætter turbo på digitalisering i landbruget
Teknologisk Institut har som led i resultatkontrakten »Digitalisering i landbruget« udviklet et sæt værktøjer og metoder, som består af software- og analysemoduler og rådgivningsværktøjer.
– Når en virksomhed vil gennemføre en digitaliseringsproces, kan de tage udgangspunkt i metoderne, de testede skabeloner og de validerede dataanalysemetoder. På den måde kan virksomheden gennemføre en digitaliseringsproces hurtigere, billigere og mere sikkert, siger Nicolai Fog Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Instituttet undersøger blandt andet, hvordan kunstig intelligens og kamerateknologi kan effektivisere landbruget og indgå som en naturlig del i landbrugsudstyr. Her har specialisterne blandt andet udviklet en digital plantetæller, der kan tælle planter og beregne bladareal. En løsning, der kan spare arbejdstimer.
Det store fokus på at reducere landbrugets emissionsudledning med 70 procent inden 2030 fylder meget i agroindustrien i disse år. Her har instituttet udviklet en platform, der opsamler emissionsdata fra både stald og mark.
Teknologisk Instituts arbejde med digitalisering i landbruget stopper ikke ved udgangen af resultatkontrakten. Sammen med en række partnere har Teknologisk Institut modtaget 6,3 mio. kr. i midler fra Industriens Fond, så arbejdet kan fortsætte til og med 2023. Fokus er her på vækst i agroindustrien via digitalisering.
--
Arla bygger egen gård i Nigeria
Arla Foods etablerer en moderne mælkeproduktion i det nordlige Nigeria, der blandt andet skal bruges til at uddanne og understøtte op til 1.000 lokale mælkeproducenter.
Arlas nye 200 hektar store gård, kommer til at ligge i delstaten Kaduna, og forventes at åbne i 2022. Gården har plads til 400 malkekøer, moderne malkerum og -teknologi, græsarealer og boliger til 25 medarbejdere. Arlas faciliteter og ekspertise giver mulighed for at uddanne lokale mælkeproducenter og øge mælkeydelsen og -kvaliteten, forbedre dyrevelfærden og gårdenes lønsomhed for dermed at bidrage til landets målsætning om at udvikle den lokale mælkeproduktion.
Ud over at tilbyde uddannelse og støtte til lokale mælkeproducenter vil gården også fungere som en moderne kommerciel mælkeproduktion i Nigeria. Med tiden forventes gården at producere over 10 tons mælk om dagen, som vil blive forarbejdet på Arlas mejeri i Kaduna og solgt til nigerianske forbrugere.
--
Herregårdsbryllup på Gammel Estrup
Man kan både lege, lave silkepapirsblomster og løse mysterier i sommerferien på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Baggrunden for aktiviteterne er et herregårdsbryllup i 1920, der også er omdrejningspunktet for sommerens særudstilling »Stor ståhej – bryllup på herregården«.
- Vi har indrettet Orangeriet i haven som et værksted med en masse spændende stationer, hvor børn og deres familier blandt andet kan lave blomster af silkepapir, skrive bryllupstelegrammer, breve eller postkort på gamle skrivemaskiner eller med pen og blæk, fortæller museumsinspektør Anders Sinding.
Aktiviteterne skal give museets gæster en ide, om det travle arbejde der lå i at passe både en have og et køkken, særligt når der var storslåede arrangementer for grevefamilien som et bryllup på herregården.
--
Minkfarmere åbner café med plantebaseret is
En helt ny café i Hvide Sande, Ruth&co, har netop slået dørene op til salg af is lavet 100 procent på planter fra Ice Bakers i Thy. Det er samtidig begyndelsen på en helt ny tilværelse for Jakob Kvist Jensen og hans mand, Sarut Khunawichai, som indtil i foråret var minkavlere.
- I flere år havde vi leget med tanken om at åbne en café, og nedlukning af minkerhvervet var et afgørende skub. Vi glæder os helt vildt til at byde turister og lokale indenfor, siger Jakob Kvist Jensen.
- Rigtig mange vil få sig en aha-oplevelse, når de smager den plantebaserede is, vi serverer. Det fik vi selv, da vi smagte isen fra Ice Bakers. Akkurat som mange har fået øjnene op for, at øl fra mikrobryggerier er en ganske særlig oplevelse, så er samme tendens på vej med den plantebaserede is. Folk skal bare lige smage den, siger Jakob Kvist Jensen.
--
1.000 pakker med frø skal brændes
Rejsen har været lang for tusindvis af overvejende kinesiske små pakker med hver cirka 2-5 gram frø. Deres destination har været danske postkasser, men ofte uden at modtagerne har bestilt dem. Nu ender frøene med at blive destrueret på forbrændingen. Det oplyser Landbrugsstyrelsen.
Siden foråret 2020 har Toldstyrelsen tilbageholdt mere end 21.000 små poser med frø. Poserne med frø er blevet tilbageholdt, fordi de ikke har været ledsaget af et officielt plantesundhedscertifikat. Certifikatet er myndighedernes garanti for, at frøene ikke bærer på fremmede sygdomme, der kan skade danske eller europæiske planter.
Bag de mystiske forsendelser ligger formentlig et svindelnummer, der også er kendt som brushing scam. Det er en metode, hvor internetbutikker kunstigt øger deres salgstal ved at sende et stort antal pakker afsted til meget lave omkostninger. Modtagerne vil typisk være helt tilfældigt udvalgt.
Hvis man har modtaget en pakke med frø, som man ikke selv har bestilt, bør Landbrugsstyrelsen kontaktes og frøene ikke sås ud. Styrelsen anbefaler desuden, at frøene destrueres, så man hjælper med at forhindre eventuelle sygdomme i at sprede sig.
--
Kontrol med landbrugsstøtten
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, har på et samråd offentliggjort syv initiativer for opfølgning af Rigsrevisionens kritik af Landbrugsstyrelsens tilskudsforvaltning. Det oplyser Landbrugsstyrelsen.
Det betyder blandt andet, at styrelsen skal kontrollere støttemodtagers bagvedliggende ejerforhold både fremadrettet og bagud i tid.
Da der er tale om EU’s landbrugsstøtte, er Landbrugsstyrelsen nu i dialog med EU-Kommissionen om en række juridiske afklaringer, der skal lægge grunden for den nye kontrolmodel.
--
Udstilling skal sætte ulvedebat i perspektiv
Hvorfor vækker ulven så voldsomme følelser i os? Er der plads til ulve i Danmark? Og er der overhovedet plads til vild natur? Disse og mange flere spørgsmål sætter Naturhistorisk Museum Aarhus i perspektiv i den stort anlagte særudstilling »Dansker med Ulve«.
Med udstillingen sættes debatten og ulveproblematikken i perspektiv. Udstillingen, der er udviklet i samarbejde mellem Naturhistorisk Museum Aarhus, Holstebro Museum og København Zoo, tager ikke stilling til ulvens forekomst i Danmark, men skal få de besøgende på museet til bedre at forstå debatten og splittelsen blandt befolkningen og reflektere over deres eget natursyn. Ulvens nære biologiske slægtskab med hunden sættes også i spil gennem en udstilling af 10 konserverede ulve kombineret med museets helt unikke samling af udstoppede hunde.