Rekordhøj dansk inflation

Nye tal for forbrugerpriser fra Danmarks Statistik viser, at dansk inflation var 1,8 procent i august, hvilket er det højeste niveau siden 2012. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer fås kerneinflationen, der viste en mere moderat stigning på 1,0 procent i forhold til august 2020. Det konstaterer Nykredit i en kommentar.

- Det er det højeste niveau i næsten et årti, og vi skal helt tilbage til 2012 før den danske inflation var så tæt på de magiske 2 procent. Det er nemlig det niveau, som man ofte vil kalde det optimale og samtidig det niveau som den europæiske centralbank sigter efter for hele eurozonen, når pengepolitikken skal fastlægges.

- I kroner og øre betyder stigningen i priserne, at en børnefamilie i dag skal bruge 8.100 kroner mere end sidste år for at købe de samme varer og tjenester, skriver Nykredit, og tilføjer:

- Vi vil ikke være overraskede, hvis inflationen kravler over de 2% de kommende måneder. På den lidt længere bane peger pilen dog stadigvæk nedad.

Økologien bevarer sin markedsandel i foodservice

I det hårde nedlukningsår 2020 bevarede økologien sin markedsandel på 12 procent i foodservicebranchen. Så selvom salget af økologiske fødevarer til restauranter, kantiner og hoteller faldt med 20 procent, står økologien stærkt til fremtidig vækst i en branche, der har øget fokus på de nye klimakostråd og mere bæredygtighed.

Det skriver Økologisk Landsforening.

- Det er helt forventeligt, at salget af økologiske fødevarer til foodservice er faldet. Og det er glædeligt, at markedsandelen på 12 procent er bevaret. Det viser, at økologien har fodfæste i de professionelle køkkener, og der er et fortsat potentiale for vækst både i det offentlige og private, siger Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.

Selvom der skete en opbremsning i antallet af spisesteder, som vil arbejde med Det økologiske spisemærke i 2020, forventer Økologisk Landsforening en stigende interesse fra branchen i de kommende år.

Læs også