Noter Nord uge 07-2022

DLG bliver medejer af Enorm Biofactory

I 2023 vil Enorm Biofactory åbne Danmarks første kommercielle insektproduktion, der samtidig bliver Nordens største. Det er resultatet af en trecifret millionindsprøjtning, som flere store aktører står bag.

Ingrediensvirksomheden Enorm Biofactory har via en finansieringsrunde således samlet 370 millioner kroner, der skal investeres i en insektproduktion, hvor de færdige produkter kan anvendes som ingredienser i foderet til dyr.

DLG bliver ny storaktionær og vil aftage proteiner fra den nye insektfabrik, der forventes at kunne levere 11.000 tons insektprotein om året.

Foruden DLG’s investering bidrager Danmarks Grønne Investeringsfond og Nykredit Bank også med betydelig finansiering til Enorms nye insektfabrik.

Bog kaster lys over det danske herregårdslandskab

Det danske landskab er formet af og med herregårdene. Prægtige hovedbygninger og solide avlsbygninger, haver og damme, vidtstrakte marker og gamle skove, beskedne landarbejderboliger og husmandssteder ligger stadig i landskabet og minder os om engang, hvor herregårdene og områderne omkring dem var de største arbejdspladser på landet.

Sporene efter herregårdenes historiske tilstedeværelse i landskabet er stadig mærkbare og er med til at forme vores naturoplevelser og naturforståelse i dag, og herregårdene sætter som moderne virksomheder fortsat præg på landskabet.

I en ny bog »Herrens mark«, der netop er udkommet, sætter ni artikler fokus på forskellige facetter af herregårdslandskabets historie.

Bogen kan købes i museumsbutikken på Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum.

Valsemøllen maler nu mel på CO2e-neutrale møller

Valsemøllens tre danske møller er nu CO2e-neutrale. Det nye tiltag med CO2e-neutrale møller bliver blandt andet formidlet til forbrugerne med hjælp af et mærkat på emballagen, som fortæller, at melet er malet på én af Valsemøllens tre danske og CO2e-neutrale møller.

- Selvom det er en milepæl, vi er stolte af, er vi ikke i mål endnu. For vi kan som produktionsvirksomhed gøre endnu mere for fremtiden, og derfor fortsætter vi vores bæredygtighedsarbejde i tæt samarbejde med vores kunder og leverandører, fortæller Niels Brinch-Nielsen, administrerende direktør hos Valsemøllen.

Rekordstor grøn elkøbsaftale om fire nye solcelleparker

Fire nye solcelleparker skal fremover dække cirka en tredjedel af Arlas strømforbrug i Danmark. Sådan lyder planerne for et nyt, ambitiøst samarbejde mellem Arla og det vedvarende energiselskab Better Energy.

Arla har netop offentliggjort et nyt 2030-klimamål med en ambitiøs målsætning om at fordoble sit CO2 reduktionsmål i driften fra 30 til 63 procent frem mod 2030. Som en del af den nye klimastrategi vil Arla konvertere til 100 procent grøn strøm i Europa inden udgangen af 2025. Det skal ske via købsaftaler om grøn elektricitet og investering i vind- og solprojekter. Og nu er Arla klar med næste store skridt på den del af klimarejsen.

Arla og Better Energy har nemlig indgået en aftale om etablering af fire nye solcelleparker. Over en 10-årig periode forpligter Arla sig til at aftage langt hovedparten af strømmen fra de fire solcelleparker. Samarbejdet er Danmarkshistoriens største elkøbsaftale om tilførsel af ny støttefri grøn strøm til elnettet.

Nemlig.com vil sætte
turbo på salg af økologi

Danskernes købelyst af onlinedagligvarer er fortsat høj, og det ses også på salget af økologiske dagligvarer på nettet. Nemlig.com har fortsat vækstet sit økologiske salg i 2021, og det var især inden for blandt andet frugt og grønt.

Hos nemlig.com bliver næsten seks ud af ti grøntsager solgt med ø-mærket, ligesom over hvert tredje solgte mejeriprodukt på nemlig.com er økologisk – det er langt højere end den samlede andel i dagligvarebranchen.

Med så stærk efterspørgsel på økologi vil nemlig.com nu øge sin indsats på økologi i 2022.

- Vi skal fortsat vækste inden for salget af økologi og derfor kommer vi også med en stor udvidelse af økologiske varianter i vores sortiment, ligesom vi i højere grad kommer til at integrere økologi i vores opskrifter, siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i nemlig.com.

Årets planteværnsbog
er kommet på gaden

Den årlige udgave af »Vejledning i planteværn« er færdigtrykt, og man kan nu således blive helt opdateret med mulighederne for professionel plantebeskyttelse.

Håndbogen er især målrettet landmænd, planteavlskonsulenter og gartnere, men er også tiltænkt greenkeepere, skovbrugere, landbrugslærere og alle andre, der beskæftiger sig med planter og planteværn.

Den dækker derfor planteværnsmidler til landbrugsafgrøder, frugt, bær, frilandsgrønsager, prydplanter, væksthuse, planteskoler, golfbaner, rekreative arealer, skove, læhegn og juletræer.

»Vejledning i planteværn« er skrevet af medarbejdere fra Aarhus Universitet, Seges Innovation og HortiAdvice A/S. Håndbogen er på 514 sider, og prisen er 399 kroner inkl. moms plus forsendelse.

Hvis man tegner abonnement på håndbogen, vil man modtage et trykfrisk eksemplar af bogen hvert år i februar, når bogen udkommer.

Læs også