To unge overtog for et år siden Dreyers Gårdbutik ved Brændekilde og oplever en meget stor efterspørgsel på okse- og lammekød.
Det er blot et år siden, at Mikkel Dreyer og hans kæreste Thrine Jakobsen overtog hans forældres husmandsbrug på 10 hektar økologisk jord sydvest for Odense.
Med til husmandsbruget hører en gårdbutik, som i princippet har eksisteret siden 1992 og været en fysisk butik siden 2005. Det var Mikkel Dreyers forældre, som udviklede ejendommen og butikken, og det arbejde har de unge på ejendommen siden ført videre.
Værdsat af byfolk
I gårdbutikken fortæller Mikkel Dreyer om arbejdet – butikken lever op til alle de idealer, som mange familier i byen værdsætter. Produkterne er stort set alle økologiske, og de er lokalt produceret. Udbuddet er stort, og det koster masser af arbejdstid for indehaverne at frembringe dem og præsentere dem i butikken: Lammekød, oksekød, valnødder, grønsager, ja fortsæt bare selv listen.
- Det er stort arbejde at drive gårdbutikken, og nej, vi gør det ikke udelukkende for profittens skyld, for så skulle vi nok finde noget andet at lave, siger Mikkel Dreyer.
- Til gengæld er der mange glæder ved at producere og levere gode råvarer, og vi kan glæde os over en øget søgning til butikken måned for måned. Vi har et professionelt firma til at markedsføre den på de sociale medier, og det er dyrt, men effektivt, siger Mikkel Dreyer.
Stor efterspørgsel
Han fortæller, at gårdbutikken stort set kun har produkter fra ejendommen og dermed økologiske. Men der er undtagelser.
- Vi oplever en så stor efterspørgsel på lammekød, at vi er blevet nødt til at få leverancer af kød fra fåreklipper og fåreavler Peter Shepherds, som har arbejdet med får hele sit liv. Det er ikke økologisk kød, men vi kan stå inde for den måde, det er produceret på, siger Mikkel Dreyer og tilføjer:
- Vi kan slet ikke følge med efterspørgsel på lammekød og oksekød. Vi slagtede tolv lam til påsken, og de var solgt på en uge. Nu fordobler vi fårebesætningen til 80 moderdyr, så vi kan producere mere kød næste år.
Forpagter jord
Ud over de 10 hektar, der hører til ejendommen, har han 70 hektar forpagtet under plov samt 50 hektar naturområder til afgræsning.
På bedriften er der 19 frilandssøer og en årlig produktion på 100 slagtesvin. De 40 moderfår øges til det dobbelte næste år, mens Mikkel Dreyers far leverer oksekød fra sin Hereford-besætning på 20 moderdyr.
Kødet fra 45 grise sælges direkte til Oure Efterskole, men ellers sælges resten i butikken.
Æbler og nødder fra plantage
Men Dreyers gårdbutik er andet end kød. Fra en æbleplantage, hvor nogle af fårene går, henter de tre ton æbler og dermed råvarer til egen produktion af æblemost, og etn nøddehegn sikrer danske valnødder til kunderne.
450 ænder og 120 udegæs er også en del af grundlaget for butikken.
- Vi bruger mange timer på arbejdet, men vi når også meget, så økonomien i de enkelte produkter er udmærket. Jeg er landmand ligesom alle andre landmænd, så det skal hænge sammen økonomisk. Det er afgørende nødvendigt, siger Mikkel Dreyer.
Han sidder med i et netværk for gårdbutikker, som landboforeningen Velas har oprettet:
- Vi oplever, at gårdbutikkerne her på Fyn melder om en god vækst. Alle melder om, at forbrugerne bliver mere og mere opmærksomme på, hvor deres råvarer kommer fra. De skal være lokalt producerede og dermed bæredygtige. Forbrugerne er endnu mere bevidste om at støtte de små landbrug, end de tidligere var, siger Mikkel Dreyer.
Har en lang historie
Det var hans forældre, som helt tilbage i 1990’erne omlagde til økologi og åbnede gårdbutikken. Der er således mange, som kender den:
- En familie fra København har handlet her siden 2001. De ringer og spørger, om vi har produkterne hjemme, og de kommer så forbi i forbindelse med, at de er på vej til Jylland for at besøge familien. Vi har også mange familier fra Odense, som jævnligt kommer herud. Vi er åbne om det, vi laver, og alle kan gå en tur og se, hvordan dyrene har det, siger Mikkel Dreyer.
Sælger gode historier
- For mig er det en vigtig faktor, at de har det bedst muligt. De skal rode i græsset og jorden. Kreaturerne græsser på naturarealer. I det hele taget er det vi gør den mest naturlige måde, at have dyr på, og vi sælger ikke bare produkter, men også de gode historier, siger han.
- Vi sælger ikke bare produkter, men også de gode historier
Mikkel Dreyer, som sammen med Thrine Jakobsen driver Dreyers gårdbutik ved Brændekilde
Han er uddannet landmand fra Dalum landbrugsskole og arbejdede derefter rundt omkring i Danmark blandt andet som pilot på en sprøjtemaskine og med drænarbejde som entreprenør, så han har prøvet lidt af hvert. Ved siden af gårdbutikken arbejder han for andre landmænd og hesteejere med presning af halm og græs samt indpakning.
Dreyers Gårdbutik
- Et familielandbrug på 10 hektar tæt ved Brændekilde
- Etableret i 1927 – siden genoplivet og lagt om til økologi
- Produktionen sælges via gårdbutik
- Overtaget af Mikkel Dreyer og Thrine Jakobsen sidste år
- De driver 70 hektar under plov
- Passer 50 hektar naturarealer med afgræsning