Økologikonsulent: - Få styr på manganmanglen
Flere steder på Sjælland er der konstateret manganmangel. Det kan koste markante udbytter, og det er derfor vigtigt, der tages hånd om problemet.

Mia Worsøe, økologirådgiver i Velas, har konstateret manganmangel i en del marker på Sjælland.
Det har generelt været tørt siden såning, og flere steder på Sjælland er der i de økologiske marker blevet konstateret manganmangel. Og det kan få store konsekvenser for udbytterne, hvis ikke manganmanglen bliver opdaget i tide og håndteret korrekt.
Det fortæller Mia Worsøe, økologirådgiver i Velas, der bruger en stor del af sin tid rundt omkring på de sjællandske marker.
- Der er ingen tvivl om, at vi lige nu ser rigtig meget manganmangel. Det skyldes dels det tørre vejr, hvor markerne mangler vand og derfor har underudviklede rødder i forhold til bladmassen, forklarer Mia Worsøe og tilføjer:
- Flere gange er det også fordi, at man har lavet et meget løst såbed, som ikke blev pakket ordentligt. Det giver mange gange manganmangel i den første tid efter såning.
Lyse pletter i markerne
Mia Worsøe oplyser, at manglen kan resultere i markante udbyttetab, hvor det eksempelvis i vinterbyg kan koste alt fra 2-20 hkg pr. hektar.
- Og med de tårnhøje priser, vi ser lige nu, er der ingen grund til at risikere at miste udbytter. Lige nu tæller hver en krone, pointerer hun.
Mia Worsøe opfordrer derfor de sjællandske økologer til at få tjekket for manganmangel ved simpelthen at gå en tur i deres marker.
- Manganmanglen ses normalt som lyse pletter i markerne, mens traktorsporene vil være mørkere, da jorden her er pakket mere. Ved at gå tæt på planterne kan man endnu bedre konstatere eventuel manganmangel, forklarer hun
- Eksempelvis, fortsætter hun, vil der i vårbyg være rækkestillede nekroser, som følger bladnerverne. I første omgang er det kanelfarvede pletter i rækker på bladene. Pletterne vil over tid blive lyse i midten, da nekrosen slår bladet ihjel indefra.
Konsulenter kan teste
Mia Worsøe peger på, at den store udfordring ved at konstatere manganmangel visuelt er, at så er skaden så sket. Man kan i det tilfælde begrænse tabet ved at behandle med mangan, men det fulde udbyttepotentiale er tabt.
Derimod har de fleste planteavlskonsulenter adgang til en såkaldt mangantester, hvor man kan konstatere manganmangel før, at man kan se det med det blotte øje.
- Ved at få taget det i opløbet, vil der stadig være tid til at komme problemet til livs og dermed tildele planterne den fornødne mangan for at komme sig, lyder det slutteligt fra Mia Worsøe.