Danmarks førerposition inden for økologipolitik og økologisk markedsudvikling kommer den europæiske indsats over for klima- og biodiversitetsudfordringerne til hjælp. Mere end 30 års udvikling af økologien i Danmark, som bl.a. indbragte os FN’s bæredygtighedspris i 2018, skal bruges, som en del af New Green Deal-programmet, hvis mål er at gøre EU klimaneutral i 2050.

- Kommissionen ønsker at høre om vores erfaringer med aktionsplaner i Danmark og med den offensive økologipolitik, som har støttet vores arbejde med udvikling af markedet for økologi og udvikling af økologisk landbrug til gavn for vandmiljø, klima og en grønnere levevej for mange danske landmænd, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening og medforfatter på verdens første nationale aktionsplan for økologi.

Økologisk Landsforenings møde med kommissionen om indholdet i EU-programmet New Green Deal finder sted torsdag d. 13. februar på verdens største økologiske fødevaremesse BioFach i Nürnberg, hvor mere end 40 danske virksomheder er samlet på en fællesstand arrangeret af Økologisk Landsforening, som i eksportsammenhæng hedder Organic Denmark, og Bio aus Dänemark.

- Kommissionen ser udvikling af økologien, som en del af løsningen på blandt andet rent drikkevand, klimaindsatsen og mindre pres på naturen fra pesticider, siger Paul Holmbeck.

Danske erfaringer og højere EU-ambitioner

På mødets dagsorden er Danmarks omlægning af offentlige køkkener til mere økologi og mindre klimapåvirkning, ligesom Økologisk Landsforening fremlægger erfaringerne fra Danmarks investering i markedsudvikling. Foreningen har desuden flere budskaber til kommissionen.

- Mødet er en mulighed for at drøfte nogle af de temaer, som er vigtige for danske økologer. Vi vil efterlyse en højere prioritering af økologi i EU, støtte til forbrugerkampagner og større fokus på økologi i EU’s store forskningsprogram, hvori kommissionen kun nævner økologi to gange til trods for, at økologi leverer ind på en hel stribe EU-mål - fra natur og vandmiljø til grøn vækst, siger Paul Holmbeck.

Økologisk Landsforening vil også tale for, at EU’s økologikrav hæves yderligere på klimaområdet, samt for flere markante tiltag for bæredygtighed i EU’s landbrug.
- Selvom EU's krav til økologi er høje, har der været en træghed i at stille højere krav i forhold til klimaet. Det på trods af, at økologer længe har været klar til at gå skridtet videre for at sikre, at EU’s økologimærke og Ø mærket også giver forbrugerne en stærkere klimagaranti, siger han.

- Vi vil derudover efterlyse game changers for økologien såsom lavere moms på økologiske varer, grønne afgifter på kemi og ændring af landbrugsstøtten, så de landmænd, som gør mest for klimaet og for miljøet, bliver belønnet for det. Det vil sikre, at varer med høj miljøomkostning også koster mere i butikken, mens økologiske varer generelt bliver billigere. Det vil på relativt få år flytte hele markedet og produktion i en bæredygtige retning, siger Paul Holmbeck.