Fokus på eget protein

Mere danskproduceret protein var et af nøgleordene, da Økologisektionen i L&F forleden holdt årsmøde.

Forleden løb Landbrug & Fødevarers årsmøde for Økologisektionen af stablen på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.

Et af dagens fokuspunkter var danskproduceret protein.

- Når vi snakker dansk protein, så er udvinding af græsprotein én af nøglerne til fremtiden. Det er nøglen til at skabe lige de rigtige aminosyrer, som de en-mavede dyr har brug for, lød det fra Økologisektionens formand Hans Erik Jørgensen.

- Det er ganske vist en dyr måde at producere protein på, men det er vigtigt, at vi laver regnestykker færdigt. At vi synliggør alle de fordele, der er ved græsprotein:  De grønne marker, et godt sædskifte i en sund jord, klimaeffekter og alt det, som kommer ud i den anden ende, når man raffinerer græsset, fortsatte formanden og benyttede lejligheden til at rose de landmænd og virksomheder, der allerede har kastet sig over produktion af græsprotein.

- I gør en stor forskel, og det er mit håb, at mange flere vil følge trop, lød det.            

Husk de simple løsninger

Mens raffinering af græsprotein er blandt tidens store nyheder, mindede Hans Erik Jørgensen på, at man ikke skal glemme de gode gamle proteinkilder – og mere simple løsninger – i jagten på mere dansk protein.

- Hestebønner vinder frem, ærter kender vi og i Sønderjylland er der en gruppe landmænd, der arbejder med lupin.  Det er så fedt et se, og det skaber motivation til alle os andre, lød det fra formanden.

- Og når vi er i gang med protein og de meget simple løsninger, så kan jeg ikke dy mig og slæbe én gamle traver af stald, havren. Det er en genial økologisk afgrøde, som af mange ikke betragtes som en proteinafgrøde, men som kan erstatte egentlig proteinafgrøder for eksempel soja i en vis mængde, hvis havren bliver afskallet, konstaterede han.

Eksport uden import

Det øgede fokus på dansk – og som minimum europæisk protein – gav dog også anledning til spørgsmål i debatten.

- Jeg har svært ved at forstå meningen med, at vi vil eksportere mere og mere til hele verden, men kun importere fra Europa. At jeg ikke skal købe den for mig at se bæredygtige protein fra en landmand i Kina, selvom jeg gerne vil sælge mælk til hans søster, lød det fra Søren Baisgaard.

Ifølge formanden er forklaringen dog ganske simpel.

- Import fra Kina er bare en dårlig historie i forbrugerens øjne, mens det til gengæld vil være en rigtig god historie, hvis vi selv formår at producere noget af det, vi ellers har importeret i store mængder, sagde Hans Erik Jørgensen, og blev suppleret af sektorchef Kirsten Lund Jensen:

- I forhold til bæredygtighed er det heller ikke så tungt at eksportere en færdigvare som for eksempel mælk i forhold til foder, der bliver transporteret frem og tilbage mellem verdensdelene, forklarede hun.

Glemte koen

I debatten benyttede bestyrelsesmedlem Esben Møller lejligheden til med et smil på læben at pege på et punkt, som formanden ikke var kommet omkring i jagten på proteiner:

- Du nævnte ikke koen, som er ekstrem vigtig i forhold til simpelt protein. Den kan noget, ingen andre kan: omdanne græs til protein i løbet af 24 timer, og derfor er en fantastisk kilde til protein, lød det fra sønderjyden.

Formanden blev efterfølgende genvalgt uden modkandidater.

Dagens protein-fokus fortsatte med indlæg om bioraffinering, græsprotein og planteproteiner til human ernæring.

Årets Øko-elev 2020

PRIS Prisen for årets økoelev blev uddelt i forbindelse med Økologisektionens årsmøde. Her gik førstepladsen til 45-årige Lise-Lotte Hjorth Laursen fra Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg, hvor årsmødet også fandt sted.

Lise-Lotte Hjort Laursen valgte i 2019 som 44-årig at skifte sin stilling som eksportchef ud med en tilværelse som voksenelev på landmandsuddannelsen.

Som et led i uddannelsen er hun elev på Hestbjerg Økologi ved Holstebro, der er en økologisk svineproduktion.

- Din vej til økologi er speciel, og den fortæller noget om din interesse og engagement for faget. Du var eksportchef og skiftede karriere i en forholdsvis sen alder, og det er sejt, og det skal du være stolt af. Ud fra hvad din skole og din arbejdsplads siger om dig, så er jeg sikker på, at du har valgt det rigtige. De siger nemlig, at du er en fantastisk formidler af økologi, du har en smilende og nysgerrig tilgang til økologien, og så er du en fantastisk kollega, lød begrundelsen for hæderen fra Økologisektionens formand, Hans Erik Jørgensen.

Der var 14 elever indstillet til årets Øko-elev 2020, hvor et dommerpanel bestående af ti dommere har vurderet ud fra elevernes interesse for økologien, det faglige engagement og nysgerrighed på det økologiske håndværk samt initiativlyst og lyst til at udfordre vanetænkning.

Andenpladsen gik til Ida Schapiro Christensen fra Kalø Landbrugsskole, mens tredjepladsen gik til Kristen Sørensen fra Kjærgård Landbrugsskole.

De blev valgt

Følgende medlemmer blev valgt til Økologisektionens bestyrelse, hvor formandskabet og fire bestyrelsesmedlemmer var på valg:

Formand: Hans Erik Jørgensen, Haarby

Næstformand: Thomas Helle, Tjæreborg

Bestyrelsesmedlemmer:

Tobias Hausted, Harreby

Esben Møller Xu, Varde

Ole Olsen, Næstved

Anders Steensgaard, Billund

Suppleant: Michael West Hansen, Vojens

Læs også