Det er en gevinst for landbruget, hvis den dårligste tredjedel lukker. Sådan lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde i den seneste udgave af Landbrugsavisen.
Her fortæller han, at han ikke forstår mentaliteten i dansk landbrug, hvor der er så meget fokus på landmænd, der har det svært. I stedet burde man fokusere på dem, hvor det går godt.
- Det er det eneste erhverv, hvor man ikke kan få lov at gå fallit i fred. Man glemmer helt, at der er en stor del, der klarer sig fremragende. Det vil være en fordel for alle, hvis den dårligste tredjedel af bedrifterne blev overtaget af de dygtigste, lyder det fra Lars Rohde til Landbrugsavisen.
Han fortæller også, at han finder det stærkt bekymrende, at omkring 200 milliarder kroner af landbrugets gæld på over 300 milliarder kroner er med variabel rente, og at landbruget under det seneste opsving med pæne overskud ikke har benyttet lejligheden til at lægge om til en fast lav rente, mens tid var.
- Man skal have et usædvanligt lyst livssyn, hvis man tror på, at renten fortsætter med at være nul, lyder det fra Lars Rohde.
 

Nedværdigende

Udtalelserne fra nationalbankdirektøren får hårde ord med på vejen af formanden for Østlige Øers Landboforeninger, Povl Fritzner. Til Effektivt Landbrug lyder det, at han finder nationalbankdirektørens udtalelser for nedværdigende og utilstedelige.
- Danske landmænd har klaret sig ude i konkurrencen på verdensmarkedet samtidig med, at vi betaler verdens højeste skatter, verdens højeste lønninger og verdens strengeste regulering. Det gælder både på planteavl og husdyrproduktionen.
- Så personligt synes jeg, at det er et meget hårdt slag, når nationalbankdirektøren skyder efter et erhverv, der arbejder så benhårdt hver dag. Vi er ordentlige mennesker, og sådan vil vi også godt behandles, siger Povl Fritzner.
Han fortæller, at han selvfølgelig vedstår, at landbrugets indtjening har været for lav den seneste årrække, og at nogle landmænd har fokuseret mere på volume end indtjening.
Nationalbankdirektøren bør dog også huske på én ting, mener han:
- Husk lige på, at bidragssatserne de seneste 10 år er steget med 1,2 milliard kroner årligt. I landbruget har vi i de sidste 10 år betalt 124 milliarder i renter til vores banker og til vores realkreditinstitutioner.
- Læg så dertil alt det, som vi betaler i jordskatter, pesticidafgifter og så videre.
- Jeg synes egentlig, at vi i landbruget gør det rigtig godt, når man også tænker på, at vi i de sidste 10-15 år er blevet drænet for 50-70 milliarder kroner i udgifter, som vores kolleger i andre lande ikke har, siger Povl Fritzner.
 

Rammer helt skævt

Han fortæller, at han mener, at nationalbankdirektøren i øvrigt rammer helt skævt, når han laver en sammenkædning mellem dårlig effektivitet og driftsresultater. Til Landbrugsavisen lyder det således fra Lars Rohde, at produktiviteten vil stige, når den dårligste tredjedel forsvinder fra erhvervet.
- Det passer ikke for mange, mange landmænds vedkommende. De er dygtige til at passe deres køer og grise, siger Povl Fritzner, der fortæller, at det bygger han blandt andet på det arbejde, som han er med i hos AP Pension.
Povl Fritizner er nemlig også formand for AP Pensions landbrugsinvesteringer, som henover de sidste år har investeret over en halv milliard i landbrugsproduktion.
- Jeg møder her masser af landmænd, som kun har en realkreditbelåning på 45-50 procent. Resten er bankgæld, og bankerne er ikke bleg for at tage 6-7 procent og måske op til 12-13 procent i rente. Det er bevis for, at bankerne udsulter landmanden stille og roligt.
- Det er et beløb, som virkelig tager af landmandens indtjening. Jeg bryder mig ikke om den her sammenkædning mellem realkredit og banker, og det burde måske i stedet være noget, som Lars Rohde kiggede på, siger Povl Fritzner.
 

Utilstedelig udtalelse

Hvad betyder det, at det nationalbankdirektøren, som kommer ud med sådan en melding her?
- Jeg har altid set op til nationalbankdirektøren, men jeg synes den her udtalelse er utilstedelig at komme med. Endda på et tidspunkt hvor erhvervet er så hårdt ramt af russisk boykot, brexit, dårlig høst og så videre.
- I stedet burde han fokusere på, hvor det er, at vi kan hjælpe hinanden.
- Altså der er blevet pumpet penge ud af erhvervet i masser af år.
 

Anden rammepolitik

Men er det ikke bekymrende, at gælden ikke er faldet synderligt i de her par gode år med højere indtjening?
- Jo, men der er trods alt investeret 7 milliarder kroner i 2017. Og cirka 6 milliarder kroner i 2016. Vi har selvfølgelig det her gen i os, at hver gang, der er tjent en krone, så går vi ud og brænder det af i investeringer i ny teknologi.
- Men langt henad vejen så er det altså nødvendigt at erhvervet følger med. Ude i verden er da også dygtige bønder, som arbejder 24-7 og bruger den nyeste teknologi. Så hvis vi skal være med, så skal vi altså have en anden rammepolitik omkring vores erhverv, siger Povl Fritzner.
 
 

»Vi er ordentlige mennesker, og sådan vil vi også godt behandles« 

 

Povl Fritzner, fmd. Østlige Øers Landboforeninger

 

 

 

»I landbruget har vi i de sidste 10 år betalt 124 milliarder i renter til vores banker og til vores realkreditinstitutioner«

Povl Fritzner, fmd. Østlige Øers Landboforeninger

 

 

Finans