Ny olieprisaftale giver landmænd besparelser

Spar Bonde – indkøbsklub med 300 landmænd – har indgået aftale, som betyder, at der handles landbrugs- og transportdiesel direkte til den internationale noteringspris.

Der er ganske omfattende penge at spare for medlemmerne af indkøbsklubben Spar Bonde, efter at det lykkedes klubben at indgå en betydningsfuld olieprisaftale.

Den nye aftale, som er trådt i kraft samtidig med årsskiftet 2022, kan for en landmand, der har et årligt forbrug på 10.000 liter dieselolie, give en potentiel besparelse helt op til 40.000 kroner.

– Tidligere har olieaftaler været baseret på olieselskabers listepriser med et rabatfradrag. Rabatten har været afhængig af, hvor dygtig Spar Bonde har været til at forhandle rabatten op i løbet af året. I Spar Bonde har vi i flere år gerne ville give vores medlemmer mulighed for at handle brændstof og fyringsolie til den internationale noteringspris på olie. Det er nu lykkedes, fortæller Pieter Jans på vegne af Spar Bonde.

20 år på bagen

Indkøbsklubben Spar Bonde består af knap 300 landmænd. Klubben blev etableret for lige godt 20 år siden, da nogle landmænd med sønderjyske rødder gik rundt med tanker om at kunne få et samarbejde omkring fællesindkøb. De tog dengang kontakt til Sønderjysk Landboforening, og i dag er også Velas og Sagro med i samarbejdet.

Den nye aftale betyder, at det for landmanden kan være slut med at holde øje med rabatsatser på listepriser for landbrugsdiesel.

- Reelt kan olieselskaberne selv sætte listepriserne, og det har givet selskaberne mulighed for selv at styre deres profit ved at hæve listepriserne. De dage er endelig forbi, og med den nye olieaftale, som Spar Bonde har indgået, betaler landmanden noteringsprisen på råvarebørsen plus et fast tillæg til olieselskabet. Det skaber transparens af den profit, som olieselskabet har på handlen og skaber samtidig sikkerhed for, at landmanden altid får olie til en god indkøbspris, tilføjer Pieter Jans.

Den nye olieprisaftale løber frem til og med den 31. december 2023. Udover brændstof og fyringsolie foretager Spar Bonde også indkøb af plantebeskyttelse, handelsgødning og såsæd.

Læs også