Generelt overskud hos landets mælkeproducenter
Ny stor analyse viser, at der er sorte tal på bundlinjen for de danske mælkeproducenter, til trods for, at der er tale om et markant fald i forhold til året før.

De konventionelle mælkeproducenters overskud er større end økologernes. Til gengæld er deres fremstillingspris steget i en periode, hvor mælkepriserne er faldet, viser analysen fra rådgivningsselskaberne.
Mens de danske svineproducenter har en hård tid, ser det anderledes positivt ud for de danske mælkeproducenter, der over en bred kam har sorte tal på bundlinjen.
De konventionelle mælkeproducenter har i snit landet et resultat i 2018 på 800.000 kroner efter finansiering, viser en stor analyse.
Det udmønter sig i fortsat gældsafvikling, investeringer i fremtiden og konsolidering, fastslår de fire rådgivningsselskaber LMO, LandboNord, LandboSyd og Sagro i en analyse af i alt 400 regnskaber for 2018.
Mht. de konventionelle landmænd er der dog tale om en halvering i forhold til sidste års resultat.
- Halveringen af resultatet skyldes blandt andet et tab i stalden på godt 400.000 kroner som følge af lavere mælkepris og højere foderomkostninger. Tørken har tilsvarende kostet den enkelte mælkeproducent 200.000 kroner i marken, lyder det fra de fire rådgivningsselskaber.
Dyrere produktion
Økologerne blev noget hårdere ramt af tørken end de konventionelle, og det har betydet, at deres gennemsnitlige resultat i 2018 faldt til 600.000 kroner svarende til en tredjedel af året før. Det, sammenholdt med at de fortsat investerer, betyder, at de kommer ud med en samlet, større gæld, viser analysen.
Anne-Mette Søndergaard, chefkonsulent for Strategi & Virksomhedsøkonomi i LandboNord, hæfter sig ved, at mælkeproducenternes fremstillingspris stiger.
- Det er bemærkelsesværdigt, at mælkeproducenternes fremstillingspris er steget i en periode, hvor vi ser faldende mælkepriser. Derfor er det så afgørende, at der er et fortsat fokus på optimering. På det område er vi optimistiske, for vi ser muligheder. Det er ikke kun på omkostninger, men også på udbytter i mark og stald, siger chefkonsulenten.
Godt rustet
Hos økologerne har man dog holdt fremstillingsprisen i ro for året.
- Isoleret set har økologerne kunnet fastholde fremstillingsprisen som følge af en pæn ydelsesstigning på godt 300 kilo. Det lader til, at de ekstra investeringer, vi ser, har påvirket ydelsen i en positiv retning, så de har kunnet fastholde fremstillingsprisen i et år med stigende foderomkostninger. I så fald er økologerne godt rustet til fremtiden, siger afdelingsleder for Sagro, Økonomi & Strategi, Carsten Ladegaard Jakobsen.