Storfusioner er fremtidens selveje
Vejen mod et styrket erhverv kunne være en storfusion af bedrifter, mener advokat.

En storfusion af danske bedrifter vil medføre et styrket erhverv, vurderer Søren Nørgaard Sørensen, der er advokat og fagchef for landbrugsafdelingen i HjulmandKaptain. Foto: Colourbox
- Kombinationen af en for stor gældsbyrde i dansk landbrug, den demografiske virkelighed, den utilstrækkelige interesse for erhvervet blandt de unge samt lave afregningspriser nærmest uanset landbrugsform, gør, at dansk landbrug står over for store udfordringer.
Sådan siger Søren Nørgaard Sørensen, der er advokat og fagchef for landbrugsafdelingen i HjulmandKaptain. Han mener, at problemets omfang er så stort, at en løsning kræver samarbejde på tværs af branchen, den enkelte landmand, finansieringssektoren, politikerne og rådgiverne selv.
For at få et overblik deler han dansk landbrug op i tre kategorier. Første kategori er 50 procent af alle danske landbrug, som ifølge ham, er de bedrifter, der har en dårlig økonomi og som bør lukkes inden for fem år enten frivilligt eller ved tvang.
I anden kategori mener Søren Nørgaard Sørensen, at de sunde landbrug ligger. Det er landbrug som har forudsætninger for at kunne udvikle sig til at blive rigtig store og klare sig i den internationale konkurrence. De udgør ifølge ham fem procent af alle landbrug.
De resterende 45 procent ligger i den tredje kategori. Det er mindre, men sunde landbrug, som har en positiv drift, men som står uden mulighed for selv at kunne udvikle sig over tid.
- Problemet er navnlig i den tredje kategori, hvor den traditionelle model med generationsskifte inden for familien bliver sværere og sværere, mens interessen og muligheden for overdragelse udenfor familien bliver mindre og mindre.
Storfusion som løsning
For at hjælpe de 45 procent er der derfor ingen anden vej end at tænke i nye former for selveje, mener Søren Nørgaard Sørensen
- Det overordnede formål er, at både afkastgraden og muligheden for ejerskifte skal forbedres. Det indebærer gennemførelse af en form for storfusion, hvor for eksempel ti bedrifter indskydes i én ny driftsenhed. Dette kan selvfølgelig modificeres i både form og størrelse, siger advokaten.
Han forklarer, at det centrale i modellen er samarbejdet, men at den i bund og grund ikke adskiller sig fra de mange investeringer i større landbrug, som de seneste år er set ske i for eksempel Tyskland eller Østeuropa.
- Men det forudsætter, at selskabsdeltagerne kan acceptere at den personlige ejerstruktur/ modificeres. I stedet for at eje 100 procent af én enhed, så ejer man nu ti procent af ti enheder, siger Søren Nørgaard Sørensen.
En professionel ledelse
Hvis modellen skal realiseres, kræver det ifølge advokaten en fast virksomhedsstruktur.
- Der skal etableres en professionel ledelse, så den bedst egnede, udfører det, som vedkommende er bedst til inden for alt fra jura, markdrift til kvæg og svin med mere. Kan rette profil findes inden for egne rækker, er det fint, men ellers må kompetencerne hentes udefra, understreger han.
Søren Nørgaard Sørensen opfordrer til at huske på, hvilke stordriftsfordele der følger med en sammenlægning som eksempelvis storindkøb, sparring og udnyttelse af fælles maskinpark og fælles ansatte.
Han nævner også, at det er en del lettere at generationsskifte i en stor driftsenhed, det kan være, hvis det drives som aktieselskab, hvor hver ejer har aktier i forhold til sit indskud.
- Det kunne for eksempel være den unge landmand på 25 år, som måske har sparet én-to millioner kroner op, og for hvem det ville være fuldstændig urealistisk at købe en hel bedrift alene, men som for sit indskud kan få et antal procent aktier, og som i et veldrevet og velorganiseret set-up kan udleve sin drøm som landmand, foreslår Søren Nørgaard Sørensen.
Mere attraktiv forretning
Advokaten fremhæver, at en veldreven stor enhed med tilfredsstillende afkast også vil være attraktiv for professionelle investorer, som kan tilføre kapital som »sleeping partner« uden indflydelse på de landbrugsfaglige forhold.
- Det kan naturligvis give en masse udfordringer – heraf nok mange af mere følelsesmæssige karakterer. Men så må man lave en ganske almindelig cost-benefitanalyse i forhold til summen af de samlede fordele og ulemper, siger Søren Nørgaard Sørensen og tilføjer:
- Det er min konklusion, at tankegangen omkring »storfusion« vil medføre mange flere fordele end ulemper og samlet medføre et styrket erhverv, og hos os er vi allerede i fuld gang med at arbejde for modellen.