På Vestfyn har de taget kartofler op

I Fyllested ved Brenderup er små 20 tons af sidste års kartofler taget op. Og kvaliteten ser overraskende god ud.

KARTOFLER Årstiden bringer ikke lige frem associationer til optag af kartofler, men flere steder har de gjort forsøget med de kartofler, der blev liggende vinteren over, fordi optag ikke var muligt på grund af efterårets store vandmængder.

Hos Michael Andersen i Fyllested på Vestfyn har arbejdet, efter nogle lune dage, der har varmet jorden, været i fuld gang hen over påsken.

- Det ser fornuftigt ud. Vi ender med at få små 20 tons kartofler op, hvilket er meget tilfredsstillende, siger han.

- Vi har været lidt på standby i forhold til at få de sidste kartofler fra efteråret op – også her i foråret. Jeg vil rigtigt gerne have, at jorden er så lun som mulig. Så bliver kartoflerne ikke så let skadede af optagningen, lyder det fra den erfarne kartoffelavler

Middeltidlig kartoffelsort

De godt to hektar vestfynske kartofler er af sorten Belinda, der er en middeltidlig sort.

- Havde det været en tidlig sort, tror jeg ikke, at det ville kunne lade sig gøre. Og det er også kun på de små bakketoppe, at vi har kartofler af fin kvalitet. I lavningerne er de rådne og på de kraftigt lerede bakketoppe, har det været for knoldet. Der er vi kørt hen over, siger Michael Andersen.

Planterådgiver hos Sagro, Birgitte Andersen bifalder arbejdet.

- Kan det lade sig gøre og kvaliteten er fornuftig, så er det da bestemt en god ide at sælge, siger hun og konstaterer, at flere har fået samme ide, og at mange af kartoflerne er friske.

Sidste års kartofler skal op

I det hele taget er det vigtigt, at kartoflerne kommer op af jorden, så man undgår spildkartofler.

- Jeg råder altid til, at man får kartoflerne væk fra marken, hvis det er muligt at køre der.

- Alternativet er et falsk såbed, med kartofler i kornet og dermed ikke et kartoffelfrit år i sædskiftet, som vi skal have for at undgå sædskiftesygdomme. De skal væk. Og kan de sælgers, ja så er det da en ideel situation. Og ellers har det bekæmpet spildkartofler, lyder det fra planterådgiveren, der understreger, at vinterens manglende frost har gjort, at kartoflerne ikke er frossen væk, som de plejer.

Læs også