Projektet RootVision skal bane vejen for optimerede afgrødeblandinger.
En mulig løsning på landbrugets bestræbelser på at kombinere øget produktivitet med bæredygtighed ligger i diversificerede dyrkningssystemer, hvor forskellige plantearter dyrkes sammen for at udnytte deres gensidige fordele.
Men hvordan interagerer planterne under jordoverfladen?
Aarhus Universitet tager nu et vigtigt skridt mod at besvare dette spørgsmål med forskningsprojektet RootVision, der netop har modtaget en bevilling af Danmarks Frie Forskningsfond.
Et banebrydende værktøj
RootVision-projektet, der ledes af Eusun Han fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, sigter mod at udvikle et nyt værktøj til at studere roddiversitet i afgrødeblandinger.
Ved hjælp af avanceret spektroskopi vil forskerne kunne analysere røddernes sammensætning og interaktioner på en ikke-destruktiv måde. Det er en markant forbedring i forhold til de nuværende værktøjer til at måle rodvækst, som ikke kan skelne mellem arter uden at ødelægge prøverne. Det gør det svært at studere afgrødeblandinger og deres underjordiske interaktioner.
Diversificerede afgrødeblandinger kan forbedre landbrugets bæredygtighed ved at øge ressourceeffektiviteten, reducere behovet for kunstgødning og pesticider samt styrke jordens sundhed.
En nøglerolle i disse fordele spilles af planternes rødder, som interagerer og udveksler ressourcer under jorden. Forståelse af disse rod-til-rod-interaktioner er ifølge universitetet afgørende for at kunne designe optimale afgrødeblandinger.
Der er flere muligheder med companion crops
Stærkt samarbejde
Projektet bygger på et internationalt forskningssamarbejde. Gernot Bodner fra University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU) og Boris Rewald fra Mendel University in Brno bidrager med ekspertise inden for rodforskning og udvikling af analytiske modeller.
Fra Aarhus Universitet medvirker blandt andre Henrik Brinch-Pedersen og Claus Krogh Madsen, som vil bruge digital PCR til at validere spektroskopiens resultater, samt Marco Lombardi, der skal integrere laboratorie- og markforsøg.
Uffe Jørgensen fra Institut for Agroøkologi spiller en central rolle ved at levere en unik multispecies afgrødekontekst til evaluering af det nye værktøj. Dette samarbejde sikrer, at projektet kan levere brugbare resultater, som kan implementeres i praksis.
Elefantgræs kan også langtidslagre CO2
Afgørende for udviklingen
RootVision har potentiale til at accelerere udviklingen og anvendelsen af diversificerede dyrkningssystemer i landbruget. For landmænd betyder det en mulighed for at tage mere bæredygtige dyrkningsmetoder i brug, som samtidig øger produktiviteten og styrker deres konkurrenceevne.
- Forståelse af de underjordiske interaktioner mellem forskellige afgrødearter er afgørende for udviklingen af bæredygtige landbrugssystemer, siger Eusun Han.
- RootVision-projektet vil give os et unikt værktøj til at udforske disse interaktioner i detaljer og anvende denne viden til at forbedre afgrødeproduktivitet og bæredygtighed.
- Når vi forbedrer vores evne til at studere rodinteraktioner og diversitet, vil vi kunne bidrage til de bredere mål om bæredygtig udvikling i landbruget. Det er i tråd med globale bestræbelser på at reducere landbrugets miljøpåvirkning og fremme effektiv ressourceudnyttelse, fastslår han.