Online planteforum: Vækstsæsonen skudt i gang med faglig viden

Faglige indlæg fyldte godt i første uge af februar, hvor Velas’ planteavlskonsulenter fortalte om gødskning, raps, korn og præcisionsjordbrug med det formål at få skudt vækstsæsonen 2021 godt i gang.

Under hensyntagen til coronaen valgte Velas i år at gennemføre det traditionelle Planteforum med fire faglige webinarer om henholdsvis præcisionsjordbrug, gødskning, raps og korn første uge i februar.

Emner var lagt med vægt på at skyde vækstsæsonen 2021 godt i gang og i forventning om, at de faglige indlæg danner baggrund for korrekte beslutninger, der i sidste instans ender ud i høje udbytter og høj kvalitet hos tilhørerne.

Planteavlskonsulent Kasper Holm Kristensen indledte som første indlægsholder med at fremhæve efterafgrødernes store værdi og gjorde blandt andet opmærksom på, at efterafgrøderne samler kvælstof til senere afgrøder, men også vand, så jorden dermed kan blive mere farbar.

Ifølge Kasper Holm Kristensen er udbyttet i vårbyg stigende. Med fokus på gevinsten ved efterafgrøder, har man set merudbytte på syv hkg.

Kvælstoffikserende efterafgrøder bliver med stor sandsynlighed en mulighed i denne sæson. Konsulenten forventer, at det skal være overvintrende, og at det kun er i forhold til de pligtige efterafgrøder, at der må bruges kvælstoffikserende.

- Forsøg viser, at vi får meget ud af dem, hvis de er godt etableret og tidligt. Vi er dog helt fremme omkring den 5. august de fleste steder, og det vil jo desværre ikke være relevant de steder, hvor høsten endnu ikke er overstået på det tidspunkt, lød det.

Biomasse skal afgøre gødningsbehov i raps  

Også gødningsbehovet i raps blev fremhævet, og hovedpointen var her, at der alene skal gødes efter behov og ikke efter gødningsnormer.

- Vi skal vurdere biomassen i efteråret, og så ud fra den bestemme gødningsbehovet i foråret, sagde planteavlskonsulent Anders Sigersted på Velas-webinaret.

Han forventer, at rapsmarkerne mange steder lå med en biomasse omkring de 2,5 kg pr. kvadratmeter i efteråret, hvilket vil kunne reducere forårets gødningstildeling med 44 kg kvælstof.

Anders Sigersted anbefaler, at man i løbet af efteråret laver planteklip, så man kender det nøjagtige antal kilo på biomassen i sine rapsmarker. Er det ikke tilfældet, kan en visuel bedømmelse også benyttes. 

Præcisionsjordbrug og korrigeret kvælstoftildeling

Behovet for korrigeret kvælstof tildeling gennem sæsonen i primært vinterhvede blev anbefalet af planteavlskonsulent Henrik Rasmussen, der fremhævede både brugen af nul-parceller og N-testeren fra Yara som gode muligheder for et præcist billede af afgrødens gødningsbehov.

Også præcisionsjordbrug og muligheden for gradueret tildeling af såsæd blev fremhævet.

Planteavlskonsulent Mikkel Brauer kaldte præcisionsjordbrug for feinschmeckeri.

- Det handler om at vide, hvad det er man putter ud i marken, hvornår det rigtige tidspunkt er at gøre det, og hvor indsatsen skal gøres, sagde han.

Fremtidens landmand inden for teknologi

Sidste indlæg var af landmand Hans Sørensen fra Kærbygaard i Over Kærby ved Kerteminde, der fortalte om egne praktiske erfaringer med præcisionsjordbrug. Hans Sørensen er netop blevet kåret som »Fremtidens Landmand 2020« indenfor teknologi.

Han kan især i vækstreguleringen se det på den økonomiske bundlinje, og forventer højere udbytte på baggrund af en korrekt tildelt gødning.

Hans Sørensen fik med kåringen blod på tanden, da han begyndte med graduering af svampemidler på sine i alt 540 hektar med planteavl.

Læs også