Fandt 16.000 kroners besparelse i årligt sprøjteindkøb

Så godt som alle landmænd kan finde en væsentlig besparelse i deres kemiindkøb, lyder det fra virksomhedsrådgiver i Velas.

For mange landmænd er kemi en af årets største udgiftsposter, og her kan der nemt ligge indkøb for mange hundredetusinde kroner. Men der er også rigtig mange landmænd, der betaler for meget for deres kemi, viser resultaterne af de mange prissammenligninger, der bliver lavet i Velas.  En af dem, der har kunnet hente en besparelse, er planteavler Flemming Dam fra Søndersø, som fandt frem til en besparelse på 16.000 kroner årligt.

Hvert år køber planteavler Flemming Dam fra Søndersø kemi for omkring 400.000 kroner og er glad for den rabat, han får ved sin leverandør.

Men i sin årlige benchmarkanalyse kunne han se, at han lå lidt til den høje side i omkostninger pr. hektar på bedriftens 485 hektar. For at finde ud af, hvad det kunne skyldes, fik han lavet en prissammenligning på sine kemiindkøb for at se, om hans priser lå på et fornuftigt niveau.

Analysen viste, at han alene sidste år betalte 16.000 kroner mere for sin kemi, sammenlignet med hvis han havde købt kemien gennem indkøbsforeningen Spar Bonde. 

- Jeg har et godt forhold til min leverandør, og jeg betaler også gerne for min nuværende fleksibilitet, hvor jeg kan ringe i dag og få midler leveret i morgen. Jeg havde også forventet, at der kunne være en mindre besparelse, men når det så er sagt, så er en forskel på 16.000 kroner nu alligevel for meget, siger Flemming Dam, der selv vurderer den potentielle besparelse til at være omkring 10.000 kroner, hvis man medregner en merudgift til leverandørens fleksibilitet med hensyn til levering fra dag til dag.

Kemi er svært at gennemskue

Tidligere har Flemming Dam skiftet lidt rundt mellem andre leverandører og fået tilbud, men de sidste fire år har han årligt købt en stor hovedordre hjem og så løbende suppleret gennem året efter behov. Det er den fleksibilitet, han gerne vil betale for. Når beregningsperioden er omme, får han en rabatsats, der baseres på mængden af hans indkøb.

- Jeg er vant til at spørge om priser og indhente tilbud på alt, og jeg kender mine omkostninger ned til mindste detaljer på stort set alt – bare ikke på kemi. I min optik er det det vel nok sværeste område at gennemskue, da det er så tungt og besværligt, og der ligger meget arbejde i at indhente tilbud, sammenligne midler og indhold og så finde ud af, hvad man skal gå med, siger han.

Besparelser hos syv ud af ti

Ifølge Torben Aamand Sørensen, virksomhedsrådgiver i Velas, er Flemming Dams eksempel langt fra unikt. Faktisk viser de mange prissammenligninger på kemiindkøb, Torben Aamand Sørensen er med inde over i det daglige, at langt størstedelen af landmændene kan hente væsentlige besparelser.

Prissammenligningen måler den enkelte landmands indkøb op imod den samlede pris, hvis man havde købt gennem Agromarkets eller indkøbsforeningen Spar Bonde. Typisk vil det for godt syv ud af ti landmænd være muligt at hente en gevinst på omkring 9-10 procent af deres indkøbspris.

- Det er umuligt for landmænd at være knivskarpe på alle deres indkøb, simpelthen fordi de køber så ufatteligt mange ting ind. Derudover er der jo store overlap på mærker og typer af kemi, og det kan nemt blive en uoverkommelig opgave at vide præcist, hvad de har at gøre med. Derfor er det flere gange et område, som ikke har fået så meget opmærksomhed. Men det er en stor enkeltpost, hvor bare mindre rabatter kan slå stort igennem, siger Torben Aamand Sørensen og fortæller, at det gør sig gældende for alle landmænd, uanset produktionsgren.

- Man kan spørge sig selv, om man er helt sikker på, at man ikke betaler for meget – hvis ikke man er stensikker, så er der formentlig en besparelse at hente.

 

Læs også