Økologien gør det sjovt at være landmand

Christian Bang, Ørelykkegaard ved Aarup har altid vidst, at han skulle være landmand. Nu har han omlagt forældrenes konventionelle landbrug til økologi, og nyder de udfordringer og krav om rettidighed, det giver.

Sidst i november 2021 blev Christian Bang, Ørelykkegaard ved Aarup kåret som danmarksmester i jordfrugtbarhed under titlen: »Jordens bedste økologiske landmand«. En ære, der tilfaldt ham, fordi han, ifølge dommerkomiteen, er en visionær og omhyggelig landmand, der overvejer alle handlinger i marken og som er en stor inspiration for især andre yngre landmænd.

Her tre måneder senere, har LandbrugFyn været heldig at besøge den dygtige unge landmand. Vi fangede ham en dag, hvor han havde været i marken fra morgenstunden for at tildele svovl til rapsen, og hvor solens varme og de lyse timers tiltag, gav håb om en snarlig såning.

- Det går hurtigt nu, lyder det fra Christian Bang.

- Det har været vådt længe, men fortsætter vejret på den her måde, så tror jeg, vi får gang i såmaskinen i løbet af næste uge (uge 11, red.). Maskinen er i hvert fald klar og serviceret efter alle kunstens regler. Så vi glæder os til at komme i gang.

 

Såarbejdet er altafgørende

Såarbejdet er, ifølge Christian Bang, altafgørende for et godt udbytte ved høst.

- Det er vigtigt, at vi får afgrøden godt fra start. Det begynder for vores vedkommende allerede, når vi vinterpløjer. Derefter forsøger vi at køre så lidt som overhovedet muligt i marken, så vinterpløjningen har høj prioritet.

Christian Bang forårspløjede roerne sidste år, og det gør han aldrig igen.

- Jorden blev for hård. Den komprimerede og roerne trivedes slet ikke. Den gylle vi havde tildelt og nedfældet, kom slet ikke til sin ret. Rødderne kom ikke ned, hvor de fik gavn af den. Så al den skade, nedfælderen gjorde, var rent spild. Det lærte vi også af.

 

 

Det vigtigste redskab

For at undgå mest mulig belastning af jorden, sætter Christian Bang tvillinghjul bag på traktoren og vælger forhjul, der optimerer kørsel i sporene mellem tvillingehjulene, for at trykke kammen.

- Jeg går enormt meget op i den skade, maskiner gør i marken, og jeg vil næsten kalde vores lille dæktryksmåler, for det vigtigste redskab i hele produktionen, siger Christian Bang med et smil, og finder en lille trykmåler frem.

- Den her måler med en præcision på 0,1 bar, og den præcision og lave måling er vigtig.

Præcis indstilling

Christian Bang understreger betydningen af, at trykket i dækkene er korrekt indstillet og forklarer, hvordan de har prøvet sig frem, samt søgt råd og vejledning fra dækfabrikanterne, for at ramme det helt rigtige tryk.

- Vi har 0,6 bar i tvillingehjulene og 0,7 bar i forhjulet, når vi sår.

- Det er lige meget, hvad vi laver. Sår, samler sten, spreder svovl til raps, så trykker vi luft ud af dækkene. Det kan sagtens lade sig gøre. Det kræver bare, at man kører ved lav hastighed, påpeger Christian Bang.

 

Arbejde på 1.000 hektar

Christian Bang (30 år) har været uddannet faglært landmand og produktionsleder siden 2013. Han blev udlært på Eskelund og var ansat på andet landbrug i fire år, inden han vendte hjem til Ørelykkegaard, der ejes af hans forældre. Dengang drev de 300 hektar konventionel landbrugsjord og havde 18-20.000 slagtesvin.

- Jeg er ansat som driftsleder, og det har jeg det fint med. Jeg nyder virkelig arbejdet i marken, men at skulle sidde en hel masse inde ved skrivebordet, det vil jeg gerne være foruden.

I dag driver de 75 hektar økologisk markbrug og hjælper til hos naboer med såarbejdet og generel pasning.

- Vi har i omegnen af 1.000 hektar, hvor vi bidrager med det, der er behov for, så der er nok at lave i sæsonen, siger Christian Bang tilfreds.

Økologi er sjovt

Arealerne er omlagt til økologi tilbage i 2019 efter, at de havde fået lavet et økologitjek på bedriften og fundet ud af, at det økonomisk ville være en gevinst.

- I første omgang var det udelukkende det økonomiske aspekt, der drev os. Men nu har vi fundet ud af, at det faktisk også er ret sjovt. Det er udfordrende og kræver en del mere rettidighed og omhu, når der især skal tænkes i ukrudtshåndtering. Det kan jeg godt lide, siger Christian Bang.

 

 

Ukrudt skal holdes nede

Han forklarer, hvordan de stubharver, når de kan komme til det for at bekæmpe rodukrudt. Derudover prøver de at ramme så mange blindstriglinger som muligt, inden ukrudtet kommer op.

- I hestebønnerne nåede vi fem gange sidste år, hvor af de tre var blindstriglinger, fortæller han.

Derudover må de ud at hakke især tidsler op.

- Her er vi nødt til at have hjælp udefra, når vi hakker roer. Og selv når roerne er blevet store, er vi ude med hakkejernet for at holde lidt rent. Har vi en beskidt mark, hvor vi lader stå til, så har vi en endnu mere beskidt mark næste år, så det er bare med at komme i gang.

Christian Bang sender et smil og konstaterer, at han faktisk godt kan lide at gå der med hakkejernet.

- Der er et eller andet over det, der giver sådan en dejlig ro. Det kan godt se lidt uoverskueligt ud, når vi begynder, men når først vi kommer i gang, så nyder jeg det faktisk.

 

Får hjælp af ekspert

Han vender tilbage til behovet for pløjning om efteråret.

- Fordi pløjning om efteråret er så vigtigt, har vi valgt at få Ploveksperten til at indstille ploven helt korrekt. Det er få millimeter, der afgør, om vi får det hele med, så det prioriterer vi at få hjælp til, selvom min far (Torben Bang, red.) kan bryste sig af at have vundet fynsmesterskaberne i pløjning, siger Christian Bang med et glimt i øjet og minder om, at Ploveksperten er tidligere verdensmester.

Benytter sig af præcisionsværktøj

For at fremme præcisionen, er begge traktorer udstyret med RTK GPS.

- Vi har linjer og markgrænser det samme sted. Det er vigtigt for os at benytte præcisionsværktøjer, for at holde belastningen af jorden minimal og fokuseret på de samme områder.

- Derudover graduerer vi vores såsæd, hvilket har betydning for, at vi får flyttet vores udsæd derhen, hvor afgrøden har tendens til at blive tynd. Det virker ret godt i forhold til at holde ukrudtet væk, eller i hvert fald markerne rene, så lang tid som muligt, siger Christian Bang.

Sædskiftetanker

Sædskiftet er en anden vigtig faktor i at lykkes med økologisk drift.

- Vi har kløver isået rapsen, ligesom vi tænker kløver ind i sædskiftet, hvor det ligger tre år, efterfulgt af en afgrøde der kræver kvælstof, eventuel havre, maltbyg eller raps.

- Vigtigst er det at vælge afgrøder, der bidrager positivt til jorden og de øvrige afgrøder.

- I 2021 havde vi havre, men da vi har et forholdsvist stort areal med roer, har vi ikke noget korn i år. Vores jord har vist sig at være rigtig god til hestebønner, så det forsætter vi med, ligesom roerne også har en særlig plads i sædskiftet. Det er første gang, vi prøver økologisk raps, så det er spændende. Og måske skal vi have mere fokus på økologiske kløverfrø, hvor der er en stigende efterspørgsel. Vi vil dog gerne lige se nogen, der lykkes med det først, inden vi kaster os over det, siger Christian Bang.

Sædskifte 2022

22 ha roer

16 ha hestebønner

15 ha rajgræs

12 ha raps

10 ha kløvergræs til biogas

Udbytter høst 2021

Hestebønner 4.980 kg

Roer 7 tons sukker

Rajgræs 1.620 kg pr. hektar renset

Havre 4.600 kg

Læs også