Digitale drænkort reducerer tidsforbruget

Den nemmeste og hurtigste måde at skabe overblik over dine drænkort er med digitale kort i appen FarmTracking, lyder det fra rådgivningscentret Fjordland.

Du kender situationen; du står i marken med et langt målebånd, et A4 papir med nogle mål og nogle fikspunkter. Desværre er læhegnet, som opmålingen er lavet ud fra, blevet væltet, og de gamle kørespor er flyttet, fordi sprøjten er opgraderet fra 16 til 24 meter. 

Nu går den vilde jagt på de forsvundne dræn. Men med digitale drænkort på din mobil eller tablet hører den situation fortiden til. Det skriver rådgivningscentret Fjordland i en pressemeddelelse.

- FarmTracking viser din nøjagtige position på et markkort, hvor dræn, samlinger og brønde er indtegnet. Uafhængigt af markgrænser, marknummer og andre digitale værdier, siger miljø-, natur- og klimachef hos Fjordland, Morten Linnemann Madsen.

Han fortæller, at de er fastlagt på GPS-koordinater, og de flytter sig ikke. Kun hvis man redigerer i dem, enten i appen på mobil eller tablet, eller i CropManager på computeren. 

Altid lige ved hånden

Med et digitalt drænkort har du alle dine dræn samlet i ét kort, som du oven i købet altid har lige ved hånden. Det er slut med at lede i skuffer og skabe efter de gamle kort og kopiere videre på.

- Og når du alligevel har dine kort lige ved hånden, så er papirarbejdet også klar med det samme, således at alt bliver registreret og gemt nu og her – intet går i glemmebogen, siger Morten Linnemann Madsen.

Når efteråret kommer, og det bliver tydeligt, hvor næste års dræninger skal foretages, så kan de registreres i kortet og nemt findes frem igen. Og når de nye dræn skal etableres, så er det nemt at koble det på det nuværende system, da positionen er kendt ned til mindste detalje.

Digitale kort forsvinder ikke

- At skifte fra fysiske til digitale drænkort er en engangsinvestering, som hurtigt betaler sig selv hjem gennem mindre spildtid ved dræningsopgaver, nemmere vedligehold og rensning, samt sundere og mere farbare marker. Og så undgår du det sure papirarbejde som følger nye dræningsopgaver, siger Morten Linnemann Madsen.

De gamle papirkort er skrøbelige og kan nemt forgå. Derfor kan en digital version være sikkerheden for, at de aldrig helt forsvinder.

- Når vi digitaliserer drænkort, vil det indleverede kortmateriale ikke kun blive indtegnet i AgroGIS, CropManager og FarmTracking, men kort scannes og gemmes digitalt, således at de originale kort også er gemt digitalt på Fjordlands digitale arkiv, siger Morten Linnemann Madsen.

Læs også