Nyudviklet maskine fremmer biodiversiteten

Glamsbjerg Maskincenter har i samarbejde med nordfynske DK Skov og Have designet og fremstillet »GMC Bio Cut« og »GMC Bio Pick Up«, der skal fremme biodiversiteten.

Kristian B. Jørgensen, salgschef og partner hos Glamsbjerg Maskincenter (tv) og Peter Klemmensen, DK Skov og Have nord for Krogsbølle har samarbejdet om at designe og udvikle »GMC Bio Cut« og »GMC Bio Pick Up«. Græsset efterlades i en strimmel, der efterfølgende samles op af pick up delen bag på traktoren. Opsamler delen. Opsamler delen har tipfunktion, så det afklippede let kan tippes i eksempelvis containere. Biodiverstitetsklipperen bestående af »GMC Bio Cut« og »GMC Bio Pick Up« er bygget op med en skivehøster foran, der klipper græsset i en højde af 10 til 15 centimeter.

To år skulle der gå, fra Glamsbjerg Maskincenter fik forespørgslen, og til den færdige maskine stod klar. Men nu er den her – biodiversitetsklipperen, kaldet »GMC Bio Cut« og »GMC Bio Pick Up« og teamet bag forventer, at det med tiden bliver en mere og mere eftertragtet varer.

- Vi oplever allerede nu en øget efterspørgsel på maskiner indenfor biodiversitetsområdet, og vi forventer, at det vil forsætte en del år endnu, siger salgschef og partner hos Glamsbjerg Maskincenter, Kristian B. Jørgensen.

 

Henvendelse fra Fjernvarme Fyn

Maskinen, der skal sørge for, at græsset bliver klippet på de arealer, hvor der er sået blomsterblandinger til fordel for biodiversiteten uden, at blomsterstanden ødelægges, er designet og fremstillet af Glamsbjerg Maskincenter, Peter Klemmensen fra DK Skov og Have og maskinbygger Michael Christoffersen.

- Vi fik en henvendelse fra Fjernvarme Fyn, der gerne ville have den helt rigtige løsning til klip og pasning af deres forholdsvis store arealer med græs og blomsterstand, fortæller Kristian B. Jørgensen, der efter gennemsøgning af markedet ikke lykkedes med at finde den helt rigtige.

- Den fandtes simpelthen ikke, siger han.

I samarbejde med Peter Klemmensen, der var bestilt af Fjernvarme Fyn til at udføre pasningen af arealet, gik han derfor i gang med at overveje, hvilke funktioner der var nødvendige for, at det ønskede arbejde ville kunne udføres til perfektion.

- Som bruger har jeg mine ideer. I teorien har vi designet en maskine, der gør det ud for landmanden, der i gamle dage gik med leen og slog græs af, hvorefter han rev det sammen med riven, for så at samle det op til sidst, siger Peter Klemmensen, der engageret fortæller om opgaven og den mulighed der lå i at få lov at være med i udviklingen.

 

Behov for mere biodiversitet

- Jeg vil det her med øget biodiversitet. Vi bliver nødt til at gøre noget, hvis vi vil bevare de insekter, der dog er tilbage. Og det vil jeg meget gerne være med til. At jeg så samtidig kan få lov at være med i udviklingen af den helt rigtige maskine til det arbejde, jeg skal udføre. Jamen det er jo bare spændende, siger han og henviser til, at der hos Fjernvarme Fyn er 200.000 kvadratmeter, der skal omlægges til fordel for øget biodiversitet.

- Der er nok at tage fat på.

Klipper i 10-15 centimeters højde

»GMC Bio Cut« er bygget op med en skivehøster foran, der klipper græsset i en højde af 10 til 15 centimeter.

- Vi vil bekæmpe græsset, men frede blomstervæksten, hvorfor vi klipper i den højde, forklarer Kristian B. Jørgensen.

Græsset efterlades i en strimmel, der efterfølgende enten samles op af »GMC Bio Pick Up« delen bag på traktoren, eller får lov at ligge en uges tid.

- Er der tales om en blomstereng, lader vi det afklippede ligge en uges tid, så vi på den måde sørger for, at blomsterne selvsår sig til næste sæson, hvorefter det afklippede bliver samlet op, påpeger Peter Klemmensen og uddyber, at en eventuel slagleklipper har et så voldsomt sug, at opsamlingen vil tage det hele – også de blomsterfrø, der gerne skal ligge vinteren over.

- Det gør »GMC Bio Cut« ikke, fastslår han.

 

Hastighed er afpasset mængde

- Højde og hastighed kan justeres, hvilket gør, at vi kan samle op, også selvom der er meget materiale. Hastigheden er simpelthen afpasset den mængde, der skal samles op, forklarer Kristian B. Jørgensen og uddyber, at det gør, at blomsterunderlaget ikke slås i stykker, ligesom man heller ikke kommer i jorden og laver ravage.

Den enkle betjening foretages fra førerhuset, hvor der både kan justeres højde og hastighed på opsamleren.

Vanskelige arealer

Bag på traktoren er monteret en »powerbank«, hvilket er en nødvendighed for at opnå nok energi til arbejdet, netop fordi der forventeligt vil blive tale om små traktorer, der skal udføre arbejdet.

- Jeg er særdeles glad for den her størrelse traktor, der kan komme rundt på de arealer, der som oftest har blomster udlagt. Den kan dreje enkelt og nemt cirkulere rundt blandt både træer og hække, forklarer Peter Klemmensen med henvisning til den traktor, der er sat på det første fremstillede sæt.

Maskinen er bygget op over principperne for en skivehøster og er hydraulisk drevet. Det kræver, ifølge Kristian B. Jørgensen, stort set ingen vedligehold, ligesom der højest kan ødelægges en kniv, hvis der eksempelvis ligger en sten i vejen.

Helt genialt

- Helt genialt er det, at vi også har fået lavet kassen, så den er med højtip. Det betyder, at vi kan tippe op i containere eller trailere uden problemer. Det er smart, siger Peter Klemmensen og fremhæver hvordan de 170 til 200 tons, der bliver klippet på Fjernvarme Fyns arealer opsamles og udnyttes til varme.

- Vi ved, at 2.200 kvadratmeter giver 1.700 kg afklip. Det kan sagtens gå hen og blive til en hel del og være en vigtig brik i flere husstandes opvarmning. Og så er det da miljø for alle pengene, siger han.

 

De første i Danmark

Kristian B. Jørgensen fremhæver, at de er de første med en maskine af den karat i Danmark.

- Og så vidt det er lykkedes mig at finde ud af også i eksempelvis Holland og Tyskland, som eller plejer at være godt med på den front.

- Vi forventer os derfor meget af det her og glæder os over, at det ser ud til, at vi er lykkedes med at komme først inden for et meget vigtigt område. Så vi er godt tilfredse med, at vi greb ideen, da vi blev spurgt.

Fremtidens »Bio-Peter«

Salgschefen påpeger, at der allerede er stigende efterspørgsel inden for maskiner, der kan fremme biodiversiteten, men at der generelt stadig mangler viden.

- Det nytter jo ikke rigtigt noget, at vores kunder, med gode intentioner sår fine blomsterenge i løbet af foråret, der blomstrer smukt i løbet at sommeren, og når vi så når efterår, risikere man at ødelægge planterne ved en hård og fokert slåning af arealerne.

- Men mon ikke vi får det vendt nu, hvor vi har en maskine, der kan håndtere opgaven, lyder det fra Kristian B. Jørgensen, der suppleres af en storsmilende Peter Klemmensen.

- Kan jeg være med til at gøre en lille forskel, og fremover blive kaldt for »Bio-Peter«, så vil det gøre mig rigtigt glad.

Læs også